Képzett beteg program májátültetettek részére

Újabb huszonöt friss szervátültetett tudhatta magát „képzett betegnek” november első hétvégéjét követően. A kezdeti feszültség után voltak nagy nevetések, és persze egy kis pityergés, sírás is, de mindenki úgy indult haza vasárnap délután, hogy „mernek hosszú távra tervezni” és tudják, hogyan éljenek felelősségteljes életet az új szervvel.

  1. november 4-6. Helyszín: Monor, Nyerges Hotel.

Péntek délután 2 órától vártuk a „Képzett beteg” program keretein belül megrendezésre került rehabilitációs hétvége vendégeit a Hotel recepciójánál kialakított regisztrációs asztalnál. A sorra érkező májátültetettek – ugyanis ez a hétvége most róluk szólt – a bejelentkezés után átvehették névre szóló mappájukat. A szobák elfoglalása után, délután 5 órára a hozzátartozókkal együtt a konferencia terembe vártuk őket, ahol Berente Judit megnyitotta a programot, és bemutatta a Szövetséget. Vacsora után Gallus Edit vezényletével ismerkedési est vette kezdetét játékos feladatokkal, melynek végeztével egymást kicsit megismerve, a kezdeti feszültséget feloldva, már sokkal mosolygósabban, oldottabban tértek nyugovóra a résztvevők.

Szombaton elsőként a SE Transzplantációs és sebészeti Klinikáról meghívott orvosok előadásait hallgathatták végig vendégeink. Prof. dr. Kóbori László transzplantáló sebész részletesen elmagyarázta és szemléltette a májátültetés folyamatát, fontosságát. Következő előadóként dr.Gerlei Zsuzsanna hepatológus az immunszupresszív szerek hatásait-mellékhatásait, valamint a gyógyszerek gyógynövényekkel való kölcsönhatásait ismertette a hallgatósággal. A délelőtt utolsó előadója dr. Wágner László belgyógyász-diabetológus volt. Mivel a májátültetettek körében nagy számmal fordul elő a cukorbetegség, ezért doktor úr általánosságban a cukorbetegségről, majd a májátültetés utáni diabéteszről beszélt előadásában. Végül, a délelőtt zárásaként került sor a fórumra, ahol mindenki feltehette kérdését a szakembereknek.

Az ebédet követően egy kis szabadprogram következett, és akinek kedve és ereje engedte a petanque francia golyójátékkal is megismerkedhetett a hotel udvarán Katona László és Kövér Hajnalka válogatott szervátültetett petanque játékosok segítségével.

Délután az életmód blokk vette kezdetét, melyben először Zsibrita Kinga dietetikus – aki egyénként háromszoros veseátültetett – vázolta fel a májátültetés utáni egészséges táplálkozás ismérveit. Őt követte Kiss Erzsébet testnevelő tanár és újságíró. Erzsi több könyvet is írt, köztük az „Öngyógyító embereket” is, melyben pozitív példákon keresztül mutatja be, hogy igenis teljes életet lehet élni végtag amputációk után, látássérültként, vagy akár szervátültetettként. Előadása második felében pedig tornagyakorlatokat mutatott be a szervátültetetteknek, melyekkel, ha minden reggel elvégeznek, egész nap fittek maradhatnak. A szünetet követően ismét Berente Judit vette át a szót, és bemutatta a szervátültetettek sportjának hazai és nemzetközi történetét. Végül, a blokk utolsó előadójaként dr. Tóth Szabolcs, a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika aneszteziológusa – és egyben a szervátültetett sportolók csapatorvosa is – a májátültetés utáni sport és a rendszeres testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A vacsorát követően egy fakultatív laza, játékos vetélkedőre vártuk a résztvevőket.

Az utolsó nap délelőttjének témája a lelki egészségünk volt. Itt Gallus Edit veseátültetett családterapeuta és mentálhigiénés szakember Tusor Lilla pszichológussal a szervátültetés utáni lelki nehézségekről beszélt, és példákon keresztül szemléltette, hogy milyen megküzdési stratégiákkal segíthetünk magunkon, hogy a krízis helyzeteket átvészeljük.

Előadásuk után a XX. Szervátültetettek Világjátékáról készült képösszeállítást nézhették végig vendégeink, majd zárásként mindenki elmondhatta véleményét, élményeit és javaslatait a hétvégével kapcsolatban. Utolsó mozzanatként pedig a hétvége folyamán készült képekből egy három perces képösszeállítással kedveskedtünk „képzett betegeinknek”.

 

Az idei harmadik, összességében pedig a negyedik rehabilitációs hétvégénk is ismét nagy siker volt. Minden májátültetett mosolyogva, csupa pozitív gondolattal távozott ebéd után.

Reményeink szerint következő rendezvényeinken ismét találkozunk Mindenkivel!

 

Szeretnénk megköszönni a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosainak, és minden szakembernek a rendezvényen való részvételt és közreműködést.

szerző: Tilhof Ingrid