2016-os Trapi-napok Galyatetőn

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítanom, hogy az év utolsó meleg, napsütéses hétvégéjére sikerült szerveznünk az idei Trapi-napokat.  Mért is mondom ezt?

Galyatető, Hunguest Hotel, szeptember 30-október 2. Verőfényes napsütés, 25 fok, az emberek az udvaron pólóba ismerkednek a petanque francia golyójátékkal, sokan pedig még kihasználják a kültéri medence adta lehetőségeket.

Október 6-a reggel pedig azzal szembesülünk a hírekben, hogy leesett az első hó a Kékesen és környékén, a szálloda udvara és fái hófehérek.

Még soha ilyen nagy érdeklődés nem övezte a transzplantáltak napját, mint idén. Közel 250-en jelentkeztek. Minden, még szabad szobát gyorsan lefoglaltunk a galyatetői hotelben, így sikerült közel 230 szervátültetettet és családtagját elszállásolnunk.

Szeptember 30-án, pénteken kora délutántól érkeztek folyamatosan a vendégek, akiket a szállodába belépve a regisztrációs asztalnál vártak a szervezők, és mindenki megkapta névkártyáját, és a részletes programot.

A szobák elfoglalása után a megnyitó ünnepségre került sor a Szonáta teremben. Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket, megnyitójában röviden beszámolt a Szövetség idei szakmai programjairól, és bemutatásra került Szekeres Máté által készített kép összeállításunk az idei évi Európa Bajnokságról.

 

Pénteken késő este az utolsó résztvevők is megérkeztek, így szombat délelőtt teljes létszámú hallgatóság előtt elkezdődhetett az orvos-beteg találkozó. Miután Berente Judit köszöntötte a megjelenteket, Dr. Máthé Zoltán a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója vette át a szót. Igazgató úr a hazai transzplantáció aktuális kérdéseiről, valamint az elmúlt évben történt klinikai fejlesztésekről beszélt. A szakma és a civil szervezetek kapcsolatának jelentőségéről Dr. Remport Ádám tartotta meg előadását, majd Dr. Török Szilárd pódiumra lépésével kezdetét vette a második rész, melyben a főszerep az egészséges táplálkozás volt. Török doktor „Be a szervezetbe” címmel arról beszélt, hogy milyen káros adalékanyagokat kell kerülnünk a mindennapi táplálkozás során, illetve mik azok, amiket nyugodt szívvel használhatunk étrendjeink kiegészítőjeként (pl. csukamájolaj). A helyes táplálkozás szemléletét továbbvíve Gallus Edit családterapeuta a táplálkozási zavarokat gyűjtötte össze előadásában, és fejtette ki azok hátterét. Az elhangzott előadások után lehetőség nyílt kérdéseket intézni az előadókhoz, és ezzel a lehetőséggel sokan éltek a résztvevők közül.

Ebéd után, a nap további részében szabad programok következtek. Többen éltek a csodálatos környezet és a jó idő adta lehetőségekkel, így szervezett csoportos vagy egyéni túrára indultak a hegyekbe; mások felmásztak a szálloda szomszédságában található Galya- kilátóba, ahonnan lélegzetelállító látvány tárult a merész sorstársak elé. Akadtak, akik pihenéssel vagy csoportos beszélgetéssel töltötték az időt; a vizek és szauna szerelmesei pedig a wellness részleget látogatták meg ismét. Délután Katona László és Körösztös Vince, többszörös szervátültetett válogatott petanque játékosok bemutatót tartottak az érdeklődőknek, és a vállalkozó szelleműeknek lehetősége nyílt a francia eredetű golyójáték kipróbálására és a játékszabályok, technika elsajátítására is.

A minden igényt kielégítő svédasztalos vacsora után, ( ezen a hétvégén a fogyókúrák kudarcba fulladtak J ), aki még érzett magában elég erőt, részt vehetett egy rövid, esti, fáklyás túrán, vagy az étteremben élőzenére táncolhatott a társaság bulizós tagjaival.

 

Vasárnap reggeli után mindenki elhagyta a szállodát, sokan – még kihasználva a jó időt – kis csoportokban útba ejtették a Kékestetőt, a Sástói kilátót, és a környék más látványosságait is.

Ismét egy hasznos és kellemes hétvégét töltöttek együtt a transzplantált sortársak és családtagjaik.

Köszönjük a Hunguest Hotel Galya dolgozóinak a minden igényt kielégítő szolgáltatást. Jövünk máskor is!