Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap 2016

Tiszteletadás, szolidaritás, köszönetnyilvánítás és hála.

Ez a néhány szó jellemzi legjobban a Szervdonációs és Transzplantációs Európa és Világnapot szerte a kontinensen. Tisztelgés a donorok és családtagjaik előtt, valamint szolidaritás a szervátültetésre váró betegek és családjaik mellett.

A WHO 2005-ben nyilvánította október második szombatját Donációs Világnappá, azonban az Európa Tanács kezdeményezésére már 1996-ban megrendezték az első Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot. Ez az esemény kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a már szervátültetésen átesett emberek köszönetüket és hálájukat fejezzék ki donoraiknak és az átültetést végző sebészeknek, transzplantációs szakembereknek.

Magyar szervezetek közreműködésével- Transzplantációs Alapítvány, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, az OVSZ Szervkoordinációs iroda és a Magyar Transzplantációs Társaság- hazánkban immáron 10. alkalommal várták programok ezen a napon az érintetteket.

Az előző évek hagyományaihoz híven, délelőtt a sporté volt a főszerep. A MOM Sport Uszoda és Sportközpontban elsőként transzplantált gyerekek és felnőttek, a szervátültetés területén tevékenykedő orvosok/ápolók és szakemberek, valamint olimpikon úszók alkotta váltók mérték össze tudásukat a medencében. Ezek után – szerencsére az időjárás is nagyon kedvező volt – a focipálya került a középpontba. Kispályás labdarúgó mérkőzésen „csapott össze” a szervátültetett csapat az MLSZ SE neves játékosaival.

A délutáni program 4 óra után vette kezdetét a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol megtartotta beszédét Dr. Szederkényi Edit, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke; Mihály Sándor a Szervkoordinációs Iroda igazgatója, valamint Tilhof Ingrid a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke. A köszöntők után az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, dr. Cserháti Péter intézett néhány szót a hallgatósághoz, majd Szalamanov Zsuzsával, a Transzplantációs Alapítvány kuratórium elnökével átadták a miniszteri kitüntetéseket, a Pro Vita díjakat. Az előző év élődonorai részesülnek ebben a díjban. Ők azok, akik saját szervük (vese, máj) felajánlásával hozzájárultak egy családtagjuk vagy barátjuk mielőbbi felépüléséhez.

A Transzplantációs Alapítvány által 2008-ban létrahozott Szt. Kozma és Damján díjat minden évben olyan személynek adományozza az Alapítvány kuratóriuma, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett. Idén dr. Retteghy Tibor kapta a kitüntetést kiemelkedő orvosi és oktatói tevékenységéért. A délutáni program zárásaként a Four Fathers lépett színpadra és szórakoztatta a közönséget.

A Donációs napot ismét a fáklyás sétával zártuk. A felvonulás célja a figyelemfelhívás és emlékezés a donorokra, és azokra a szervátültetettekre és szervre várókra, akik már nem lehetnek köztük. A séta a Városligeti Szent István Forrástól indult a Kós Károly sétányon át a Hősök terére, ahol St. Martin szaxofon játékára egy szívet alkottak a résztvevők.

„Van olyan kötelék, ami több embert, országot, akár földrészeket fűz egybe. És van olyan, ami csak két embert. Oly sok minden lehet kötelék. Nyelv, szokás, történet, egy tárgy, egy helyszín… vagy csupán egyetlen szó. Igen, egyetlen pici szó. Egy szó, amelynek jelentését mindenki ismeri, de igazi jelentését csak két ember. Az a kettő, aki tudja, hogy számára mit jelent. Az Ő történetükben, az Ő szívükben, lelkükben mit jelent. Ez a szó számukra nem csupán egy szó. Több annál. KÖTELÉK. Ennek a szónak a titkos, csak számukra értelmezhető jelentése köti őket össze. A benne lévő érzés.”

Csitáry-Hock Tamás

szerző: Tilhof Ingrid