Para-sí Országos Bajnokság Mátraszentistvánon

A Magyar Síszövetség 2022. február 07-08. között rendezte meg Mátraszentistvánon a Para-sí Országos Bajnokságot, melyen – szinte hagyományosan – az idén is a Trappancs Egyesület koordinálta a transzplantált versenyzők részvételét.

A Magyar Síszövetség 2022. február 07-08. között rendezte meg Mátraszentistvánon a Para-sí Országos Bajnokságot, melyen – szinte hagyományosan – az idén is a Trappancs Egyesület koordinálta a transzplantált versenyzők részvételét.

Rekord létszámú szervátültetett versenyző állt rajthoz

Kilenc veseátültetett, egy májtranszplantált- és egy szívátültetett versenyző csatolta fel a léceit az első napon, nem túl kegyes időjárási körülmények között. Köd volt, esett az eső, fújt a szél és hideg volt, nem sok reményt fűztünk ahhoz sem, hogy a verseny megrendezésre kerül. Végül az égiek kegyesek voltak hozzánk és javultak a körülmények.

Az első versenynapon az óriás műlesiklás versenye került megrendezésre.

Szendi János vesetranszplantált versenyző magabiztosan nyerte a férfiak futamát. Az ezüstérmes – a szintén vesetranszplantált – Somogyi Farkas Pál lett, a bronzérmet szívtranszplantált versenyzőnk, Mátyás László szerezte.

A női mezőnyben is veseátültetett síelők állhattak a dobogó első és második fokára: Végh Ágota aranyéremmel, Vecsei Erzsébet ezüstéremmel zárta a versenyt. A bronzérmet májtranszplantált síelőnk, Kőműves Luca vihette haza.

Élete első síversenyén vett részt a Trappancs 17 éves veseátültetett sportolója, Nagy Réka, aki a negyedik helyezést érte el.

A verseny második napján ragyogó napsütés várt bennünket a mátraszentistváni sípályán.

Ezen a napon a szlalom versenyére került sor, melynek végeredménye közel azonos lett az előző napi versenyével, a különbség csak egy helycsere volt: Mátyás László szívátültetett síelőnek sikerült megszereznie az aranyérmet.

A nap különlegessége volt számunkra, hogy együtt versenyezhettünk a monosíző Dumity Richárddal, aki akkor még csak remélte, hogy pár héttel később a XIII. Téli Paralimpiai Játékokon képviselheti hazánkat.

Az edzőtáborokban résztvevő síelők technikája látványosan javult az elmúlt időszakban. Köszönjük Fábián Attila szövetségi edző és Gótzy Antal elkötelezett munkáját és segítségét, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a verseny.

Feszt Tímea

Fotó: Feszt Tímea és Poós Benedek

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.