Szervátültetettek és Művesekezeltek X. Európa Bajnoksága

Június 16-án indult útnak a magyar szervátültetett válogatott, hogy a 48 sportolóból álló csapat ismét bizonyíthasson a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán. A tízedik kontinensviadalon kilenc sportág (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás) versenyszámaiban mérték össze tudásukat versenyzőink más nemzetek sportolóival.

 Vasárnap sikeresen megtörténtek a regisztrációk, a csapat feltérképezte a versenyhelyszíneket és az edzéslehetőségeket, és a csapatvezetés megtartotta az első csapatgyűlést is.

 

Hétfő, 1. versenynap

Június 18-án, hétfőn, a mini-maraton-, darts- és az egyéni tollaslabdaversenyekkel startolt el az Európa-bajnokság. A mini-maratonon egy versenyzőnk állt rajthoz a népes mezőnyben. Déri Dávid élete első nemzetközi versenyén vett részt, ahol kiváló teljesítménnyel, korosztályában az első helyet szerezte meg az 5 km-es távon.

 

A darts egyéni és tripla mix versenyszámaiban, amit a Setar Hotel kongresszusi központjának termeiben rendeztek meg, nyolc versenyzőnk bizonyíthatott. A népes mezőnyben szinte minden korosztályban dobogóra állhatunk, és a tripla mixben is remekeltünk.

 

A versenyek az egyéni versenyszámokkal kezdődtek, sportolóink szépen meneteltek előre, sorra legyőzve lengyel, szlovén, román, szerb, ír, angol ellenfeleiket.

Egyéni eredményeink:

Kövér Hajnalka (F4) – aranyérem
Dobos Péter (M6) – ezüstérem
Dobos Judit (F5) – bronzérem
Székelyné Burja Ilona (F5) – bronzérem
Nagy István (M5) – bronzérem
Czinczás Róbert (M4) – bronzérem
Tóth Péter (M5) – bronzérem

Tripla mix csapataink kitartó munkájának és intenzív felkészülésének meglett a gyümölcse, hisz nem találtak legyőzőre, a döntőt a két magyar csapat játszotta. Az első csapatunk a döntőbe jutásért 2:0-ra az íreket búcsúztatta. Kövér Hajnalka–Czinczás Róbert–Tóth Péter hármasunk az első helyen végzett, míg a második csapatunk a német válogatottat verte 2:1-re, Dobos Judit–Székelyné Burja Ilona–Nagy István hármasunk az ezüstérmes helyet szerezte meg.

A Palasport di Maracalagonis tollaslabdacsarnokból is éremesővel távoztunk az egyéni versenyekben. Rutinos versenyzőink hétfőn az egyéni versenyszámokban diadalmaskodtak. Jung Ágnes megvédte Európa-bajnoki címét, Hanyu Zsuzsanna ugyanebben a korosztályban a második helyen végzett. Férfi játékosaink – Orbán Attila és Luib István – nagy küzdelmekben az ezüstérmes helyeket szerezték meg korosztályukban.

Nyitó ünnepély

A csapattagok hétfő este a megnyitó ünnepségen vettek részt, melyet a Campo Coni Stadionban tartottak meg ünnepélyes keretek között. A rendezvényen ott voltak a helyi elöljárók, a Polgármesteri Hivatal képviselői, a sportszövetségek elnökei, az Olasz Nemzeti Transzplantációs Központ igazgatója dr. Alessandro Nanni Costa, és a katolikus egyház helyi elöljárói is. Az országok képviselőinek zászlós felvonulása után a megnyitón beszédet mondott többek között Giuseppe Canu, a helyi szervező bizottság elnöke, Chris Thomas, a WTGF elnöke, majd az Európa-bajnokságot Berente Judit, az ETDSF elnöke nyitotta meg.

 

Kedd, 2. versenynap

Június 19-én, a Művesekezeltek Európa-bajnokságának második versenynapján, az úszás, tollaslabda páros és tenisz egyéni versenyek voltak a porondon.

Előző nap már lezajlottak a tollaslabdaverseny egyéni megmérettetései, így a mezőnyt látva, már kicsit nyugodtabban és magabiztosabban vághattak neki a páros versenyeknek tollaslabdázóink a Palasport di Maracalagonis csarnokban. A népes mezőnyben több párost is tudtunk indítani. Luib István és Orbán Attila férfi párosa az idei versenyen debütált először. A felkészülési időszakban nagyon jól sikerült összeszokniuk, érezték a pályát, remek játékukkal a második helyig meneteltek. Vegyes párosainkra sem lehetett panaszunk, hisz mindkét magyar páros dobogóra állhatott. Jung Ágnes és Luib István hosszú évek óta alkotnak egy párt, és nem csak a pályán, hanem a magánéletben is, így kevés olyan páros van, akik ennyire ismerik egymás játékát és ennyire összeszokottak, mint ők ketten. Idén sem találtak legyőzőre, megvédték Európa-bajnoki címüket. Hanyu Zsuzsanna és Orbán Attila először lépett ebben a felállásban pályára. A feladatot kiválóan megoldották, kiváló taktikai játékukkal a dobogó második fokára állhattak, így kettős magyar győzelem született.

 

A Su Planu Teniszlub pályáin is izgalmakkal teli nap volt a kedd, nehéz meccseket játszottak, de jó eredményekkel zárták az egyéni versenyszámokat. Jakab Ivett egyedüli magyarként indult korosztályában, végül szép játékkal a bronzérmet szerezte meg. Dobos Judit és Almagro Carmen izgalmas meccseket játszottak a korcsoportjukban, de a német játékos erősebbnek bizonyult, mindketten vereséget szenvedtek. Carmen végül a harmadik helyen végzett. Két férfi versenyzőnk is remekül helytállt. Az ő korcsoportjaikban volt a legtöbb induló. Dobos Péter első Európa-bajnokságán okos és nyugodt játékával a döntőben könnyedén megverte a tavalyi világbajnokot és ezzel megnyerte korosztálya egyéni versenyét, míg Hegyesi László a harmadik helyen végzett.

Kisebb zökkenők után rendben lezajlottak az úszóversenyek a Terramaini Olimpiai Uszodában. A verseny majdnem egyórás késéssel indult, de utána flottul zajlottak a futamok, egymás után. Csapatunk minden tagja egyéni csúcsokkal és kiváló technikával teljesítette a különböző távokat. Minden korosztályban akadtak erős ellenfelek, különösen örvendetes, hogy ez már a legkisebbek mezőnyéről is elmondható. A váltók összeállításában is megmutatkozott a fiatalítás, a két bronzérmet elért mix váltó tagjainak átlagéletkora nem érte el a 18 évet. Két újoncunk közül Nagy Lili – az egyik legfiatalabb indulóként – már most bizonyította, számolnunk kell vele a jövőben is. Déri Dávid szorgalmas edzésmunkájának köszönhetően folyamatos fejlődést mutat, így úszáson kívül a triatlon sportágban is bizonyított.

Ne feledkezzünk meg az idősebb generációról sem, akik évről évre eredményesen küzdenek azért,hogy a legjobbak között legyenek, még akkor is, ha a korcsoportos összevonások miatt sokszor jóval fiatalabbakkal versenyeznek. A felnőtt korosztályban sem volt könnyű versenyzőink dolga, komoly időeredmények kellettek a dobogós helyezésekhez.

Az uszoda az a helyszín, ahol minden nemzetközi versenyen éremeső van, nem volt ez másként idén sem. 11 úszónk (köztük 6 fiatal Trappancs-sportoló) összesen 36 érmet szerzett, ebből 9 arany-, 15 ezüst- és 12 bronzérem:

Gyurkó Alexandra – 400 gyors – aranyérem, 50 m hát – ezüstérem, 100 m hát – aranyérem, 100 m gyors – ezüstérem, 50 m gyors – ezüstérem
Berente Judit – 400 m gyors – bronzérem, 50 m gyors – ezüstérem, 50 m hát – ezüstérem, 100 m hát– bronzérem, 100 m gyors – ezüstérem
Déri Dávid – 400 m gyors – bronzérem
Nagy Lili – 100 m mell – ezüstérem, 50 m gyors – bronzérem, 50 m hát – bronzérem, 50 m mell – ezüstérem
Domonkos Ádám – 100 m mell – aranyérem, 50 m gyors – aranyérem, 50 m mell – aranyérem, 50 m gyors – aranyérem, 100 m gyors – aranyérem
Korcsik Levente – 100 m mell – bronzérem, 50 m hát – 4. hely, 50 m mell – bronzérem, 50 m gyors – 5. hely
Nádasdy József – 100 m mell – aranyérem, 50 m gyors – 4. hely, 50 m mell – ezüstérem
Sipos Tímea – 50 m gyors – ezüstérem, 50 m hát – ezüstérem, 50 m mell – aranyérem, 50 pille – ezüstérem, 100 m gyors – ezüstérem
Jakubovics Péter – 50 m gyors – ezüstérem, 50 m hát – bronzérem, 100 m hát – bronzérem
Jeszenkovits Judit – 50 m hát – bronzérem
Molnár–Farkas Márk – 50 m mell – ezüstérem, 50 m gyors – 6. hely
4 × 50 m mix gyors váltó – Gyurkó/Sipos/Korcsik/Molnár–Farkas – bronzérem
4 × 50 m mix vegyes váltó – Gyurkó/Sipos/Korcsik/Molnár–Farkas – bronzérem

Június 20-án, az Európa-bajnokság harmadik napján sem pihentek versenyzőink.

A csapat egy része ismét a Su Planu teniszpályáin szurkolt, a páros versenyszámokra került ma sor. Két női párosunk is indult, Dobos Judit és Jeszenkovits Judit szép játékkal a harmadik helyen végeztek, míg Almagro Carmen és Jakab Ivett párosa Európa-bajnoki címmel lett gazdagabb. Férfi párosunk nagy küzdelmeket vívott, mellyel a bronzéremig jutottak.

Vegyes párosaink sem maradtak érem nélkül. Szép, kiegyensúlyozott játékkal Almagro Carmen–Hegyesi László páros a dobogó harmadik fokára állhatott. Jakab Ivett és Dobos Péter hibátlanul vették a csapatmeccseket, szépen meneteltek a döntőig, végül egy nagyon szoros meccsen kikaptak, így az előkelő második helyen végeztek.

A teniszezők emelhetjük kalapunkat, mert két napon keresztül 32–35 fokos, verőfényes rekkenő hőségben kellett küzdeniük végig.

A Pala Marcozzi asztalitenisz csarnokban az egyéni megmérettetések voltak soron. Kilenc játékosunk állt asztalhoz, nagy csatákat vívtak, melynek a nap végére meglett az eredménye. Mind a kilencen dobogóra is állhattak:

Tóth Attila – asztalitenisz egyéni – aranyérem
Nagy István – asztalitenisz egyéni – aranyérem
Tóth Irma – asztalitenisz egyéni – aranyérem
Kóka Zoltán – asztalitenisz egyéni – ezüstérem
Kissné Diner Andrea – asztalitenisz egyéni – ezüstérem
Szendi János – asztalitenisz egyéni – ezüstérem
Szalayné Persa Tímea – asztalitenisz egyéni – bronzérem
Radó Árpád – asztalitenisz egyéni – bronzérem
Ferencz Károly – asztalitenisz egyéni – bronzérem

Déri Dávid, újonc versenyzőnk, a magyar csapatból egyedüliként indult a 20 km-es kerékpár távon. Dávid az előző napokban már mini-maratonban és 400 m gyorsúszásban is remekelt, a virtuális triatlon teljesítéséhez már csak a szerdai kerékpár verseny hiányzott. Itt a negyedik helyen ért célba, és összesítésben második lett virtuális triatlonban, ezüstérmet szerzett.

A petanque versenyt gyönyörű helyszínre, a Poetto Beach-re vitték el a szervezők. A pályák nehéz körülmények között lettek kijelölve, de annál több kihívást tartogattak számunkra. A versenyzőinket ez nem zavarta meg, gyorsan alkalmazkodtak a homokos talajhoz. Maga a verseny zökkenőmentesen, gördülékenyen, jó hangulatban zajlott. Női egyéniben két érmünk is született. Székelyné Burja Ilona a tavalyi világbajnoki címe után most már az Európa-bajnoki címet is magáénak tudhatja, korosztályában aranyérmet szerzett. Hanyu Zsuzsanna élete első nemzetközi petanque-versenyén megszerezte a harmadik helyezést. Ők ketten párosban is elindultak, ahol egészen a döntőig meneteltek, végül a második helyen végeztek. Tóth Péter remekül helytállt a csoportmeccseken, azonban nem jutott tovább a csoportjából, míg Soós Sándor higgadt játékával mindenkit maga mögé utasítva, aranyérmet szerzett. Párosuk a nagy meleg ellenére is végig koncentráltan játszott, a bronzéremig jutottak.

Csütörtök, 4. versenynap

Június 21-én, az Európa-bajnokság felén túl járva, továbbra is hozta a csapat a tőle megszokott eredményeket, és éremszámokat.

Az asztalitenisz párosokkal folytatódtak a küzdelmek a Pala Marcozzi asztalitenisz-csarnokban. Először a vegyes párosok meccsei zajlottak. Itt több párosunk is érintett volt. Mindannyian végig nagyon koncentráltan játszottak, és küzdöttek a legjobb négy közé jutásért. Ez három párosunknak sikerült is. Diner Andrea Kóka Zoltánnal és Almagro Carmen Szendi Jánossal a harmadik helyen végzett. Tóth Irma és Tóth Attila összeszokott párosként egészen a dobogó legfelső fokára értek, aranyérmet szereztek. Női párosaink is remekül szerepeltek, ugyanis a két magyar csapat játszotta a döntőt. Diner Andrea és Persa Tímea a második helyen végeztek, Almagro Carmen és Tóth Irma párosa pedig megnyerte a versenyt. Férfi párosainkra sem lehetett panasz. Kiegyensúlyozott játékkal, nagy küzdelmek után bronzérmet szerzett a Szendi János–Ferencz Károly és Radó Árpád–Katona László párosunk is. Tóth Attila és Kóka Zoltán címvédőként érkeztek, és semmi nem állt útjukba, hogy ezt meg is valósítsák. Ismét Európa-bajnoki címet szereztek férfi párosban.

A másik mai helyszín a Joy Village bowlingpályája volt, ahol professzionális körülmények között és az eddigi legjobb szervezési háttérrel az egyéni versenyszámokat játszották le. A rengeteg induló és nehéz ellenfelek ellenére innen is érkeztek szépen az érmek. Az első aranyat a dializáltak kategóriájában Czakóné Szabó Mária szerezte meg, majd Lukács Editnek sikerült a harmadik helyen zárnia a versenyt. Utána a férfiak következtek. Itt is született egy aranyérem, méghozzá Soós Sándor hibátlan gurításai révén. A többiek is összeszedetten, koncentráltan játszottak, de ma az ellenfelek jobbak voltak: Juhász Zoltán 4. hely, Czinczás Róbert 6. hely és Zsuppán László 7. hely. Az esti órákban utolsó játékosunk, Hasznos Szabina lépett pályára. Hozta a tőle elvárt játékát és ezzel megvédte Európa-bajnoki címét. Ismét aranyérmet szerzett.

Péntek, 5. versenynap

Az Európa-bajnokságának utolsó előtti versenynapján a bowling párosokra és az atlétika versenyszámaira került sor.

Pénteken a bowling pályán először a férfi párosok léptek pályára. Magabiztos játékkal Soós Sándor és Juhász Zoltán párosa verte a mezőnyt, a Nádasdy József–Zsuppán László páros pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Juhász Zoltán és Hasznos Szabina bowling vegyes párosa a tavalyi világbajnokságon debütált. Az akkor kiváló kezdés után most az Európa-bajnokságon is dobogóra állhattak. Kiegyensúlyozott játékukkal az ezüstérmet szerezték meg. Soós Sándor és Lukács Alajosné 4. helyen és Zsuppán László és Czakóné Szabó Mária az 5. helyen végeztek, szintén szép játékkal.

Péntek, szombat 5–6. versenynap

A versenyek sorát az utolsó két napban a sportok királynője, az atlétika zárta a Campo Coni Stadionban. Mindkét napján éremeső volt. Versenyzőink remekült helyt álltak, minden versenyszámban, melyen indultunk, dobogóra is állhatott versenyzőnk:

Mihálovits Tamás – kislabdahajítás – aranyérem, súlylökés – aranyérem, gerelyhajítás – aranyérem, diszkoszvetés – aranyérem
Velkey Ádám – kislabdahajítás – ezüstérem, 100 m síkfutás – ezüstérem, súlylökés – aranyérem, gerelyhajítás – aranyérem
Nagy Réka – 100 m síkfutás – aranyérem, kislabdahajítás – aranyérem, távolugrás – aranyérem
Jakab Kinga – 3 km gyaloglás – aranyérem
Jung Ágnes – gerelyhajítás – aranyérem, kislabdadobás – aranyérem, súlylökés – aranyérem
Gelencsér Róbert – 100 m síkfutás – aranyérem, távolugrás – aranyérem, 200 m síkfutás – aranyérem, súlylökés – bronzérem
Zilaj Csaba – 100 m síkfutás – ezüstérem, 200 m síkfutás – ezüstérem, 800 m síkfutás – ezüstérem, 400 m síkfutás – bronzérem, 1500 m síkfutás – bronzérem
Kóródi István – kislabdahajítás – bronzérem, súlylökés – bronzérem, diszkoszvetés – 4. hely
4 × 100 m férfi váltó – Gelencsér Róbert/Zilaj Csaba/Szabó Donát/Velkey Ádám – ezüstérem

Gálavacsora

Az Európa-bajnokság záró rendezvénye a szombaton este megrendezett gálavacsora volt. A gálán külön köszöntötték a legidősebb és a legifjabb sportolókat, és itt kerültek átadásra a legeredményesebb női és férfi sportolók díjai, valamint a csapatverseny helyezettjeit is kihirdették. A magyar csapat a nemzetek összesített pontversenyében a részt vevő 25 ország közül Nagy-Britannia mögött és Németország előtt a második helyen végzett 42 arany-, 36 ezüst- és 38 bronzéremmel.

A helyi Szervező Bizottság elnöke megköszönte minden ország Team Managerének a munkáját, hangsúlyozva, az ő közreműködésük fontosságát az EB megszervezésében.

Ebben az évben a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének közgyűlésén tisztújítás volt. Az újra megválasztott elnök – Berente Judit – köszönetet mondott a korábbi ciklus elnökségi tagjainak, akik közül Colin White Írországból, Brane Tome Szlovéniából, Lynne Holt Nagy-Britanniából újra megválasztásra került, és új tagként került be, a 2016-os EB igazgatója, Teemu Lakkosuo Finnországból.

Ezután Berente Judit, az ETDSF elnöke mondott köszönetet a helyi szervező bizottság tagjainak, majd átadta a pódiumot Lynne Holtnak, a jövő évi Newcastle-ban megrendezésre kerülő XXII. Szervátültetettek Világjátéka szervező bizottsági tagjának, aki meghívta a sportolókat a következő világversenyre. Tőle Colin White, a 2020-as Európa-bajnokság igazgatója vette át a mikrofont, és képes prezentációban számolt be a részvevőknek a verseny előkészületeiről.

A gálavacsora hivatalos programjának befejezése után egy igazi mediterrán táncmulatsággal zárták a sportolók az Európa-bajnokság rendezvényét.

 

→ További képek és videók a sajtószobában