Szervátültetettek és szervátültetésre várók tenisz kvalifikációs versenye

Március utolsó vasárnapján a Pest Megyei Transzplantáltak Egyesülete rendezte a tenisz sportág idei első válogató versenyét

Március utolsó vasárnapján a Pest Megyei Transzplantáltak Egyesülete rendezte a szervátültetett és szervátültetésre váró teniszezők idei első válogató versenyét, melyre fedett pályán, a harmadik kerületi Rozmaring Tenisz Klubban került sor. 

Népes mezőny gyűlt össze, sőt – aminek nagyon örültünk – a Trappancs Egyesület gyermek játékosai is részt vettek a versenyen, akiknek természetesen külön kategóriát indítottunk. A legfiatalabb vesetranszplantált teniszező még csak 7 éves.

A 10 órakor kezdődő megmérettetést a gyerekek és a férfiak kezdték egy-egy pályán, párhuzamosan, míg a hölgyek kora délután csatlakoztak. Külön öröm volt számunkra, hogy mind felnőtt női, mind felnőtt férfi részről 2-2 új versenyző is játszott közöttünk, s még lelkes és inspiráló szurkolótáborunk is volt, hogy teljes legyen az idei első versenyünk képe.

A folytatás – a második fordulóval – április 30-án következik.

A két újonc versenyző nyilatkozata

Csengődi Éva

A sport gyerekkorom óta az életem szerves része. Amikor rátaláltam a Magyar Szervátültetettek Szövetségére és felfedeztem, hogy van sportolási és versenyzési lehetőség, nagyon megörültem. Versenyezhetek, van célom a sporttal, és nem utolsó sorban kaptam egy remek közösséget.

A teniszt nemrég kezdtem, bár fiatalon már kipróbáltam, de versenyzésig nem jutottam el. Ezért a márciusi megmérettetés volt az első teniszversenyem. Ennek megfelelően nagyon elfáradtam, mind fizikailag, mind szellemileg, mégis kiválóan éreztem magam. Nagyon készülök rá, és várom a következő megmérettetést!

Csengődi Éva

Ükös Gabriella

Három évvel ezelőtt még meg sem fordult a fejemben, hogy én valaha labda után fogok futni. Két és fél éve kaptam meg az életmentő ajándékot – egy új tüdőt, ami lehetővé teszi számomra, hogy olyan dolgokat próbáljak ki, amelyek hosszú éveken keresztül elérhetetlennek tűntek számomra.

A tenisz mindig is érdekelt, nagyon kellemes páros játéknak tartottam. Volt olyan barátnőm, aki rendszeresen járt teniszezni barátokkal, és nagyon jól érezte magát. Ezért szerettem volna én is részt venni benne, de sajnos nem bírtam elkezdeni ezt a sportot, mert már huszonéves koromban sem volt hozzá elég levegőm.

Nos, jobb később, mint soha, ahogy a bölcs mondás tartja, így fél éve ütőt vettem a kezembe. Tavaly szeptemberben a Székesfehérváron megrendezett Szervátültetettek és Szervre Várók Magyar Bajnokságán találkoztam a teniszezőkkel és Horváth Gábor edzővel, azóta rendszeresen látogatom a Szövetség edzéseit.

A többiek biztatására március 27-én részt vettem az első teniszversenyemen. Nagyon jól éreztem magam, és óriási sikernek éltem meg azt a tényt, hogy egyáltalán képes vagyok pályára menni, játszani, és mindezeken felül – az új tüdőnek köszönhetően – még levegőt is kapok. A tenisz lett az új hobbim.

Ükös Gabriella

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

Gyermekek eredményei

A legjobbnak Samu bizonyult, aki 12 éves lesz júniusban, és 10 éve májtranszplantált, a Gáspár Petra Tenisziskola növendéke.

Az ezüstérem Domihoz került, aki 14 éves és 9 éve vese- és májtranszplantált, egyelőre az édesapja kezei között tanulja a teniszezés csínját-bínját.

Az egyik bronzérem Petié lett, aki 13 éves és 2 éve veseátültetett, a keszthelyi Sun Tenisz Klub teniszpalántája;

A másik bronzérem Danié, aki Magyarországon jelenleg a legfiatalabb szervátültetett sportoló: 7 éves és két éve veseátültetett, a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub tanítványa.

Férfi egyes eredmények:

1. Hegyesi László
2. Pengő László
3. Tóth Roland, Könözsy Péter

Női egyes eredmények:

1. Jakab Ivett
2. Almagro Carmen
3. Végh Ágota, Csengődi Éva

Áprilisi válogató verseny

Az idei II. válogató verseny még nagyobb létszámot hozott a teniszversenyre. Az április 30-án Dobos Judit, Dobos Péter és a PSZE által szervezett megmérettetésnek a Rozmaring Tenisz Klub adott otthont.

Trappancs Egyesület gyermek játékosai közül újra ott voltak a kisebbek és a nagyobbak is, természetesen ismételten külön kategóriában indultak.

A 10 órától 18 óráig tartó versenyen gyermek, férfi és női egyes, valamint férfi és női páros versenyeket rendeztünk. Feszt Tímea és Dobos Péter fotói magukért beszélnek.

Gyermekek eredményei

A legjobb most Domi lett, aki 2013 óta vese- és májtranszplantált;

Az ezüstérmet Samu szerezte meg, aki 2012 óta májtranszplantált;

A bronzérem pedig Petié lett, aki 2020-ban kapta meg édesanyja egyik veséjét.

A legkisebb kategóriában a 7 éves Dani ügyeskedett és kapott aranyérmet, aki szintén 2020 óta vesetranszplantált.

Férfi egyes eredmények:

1. Poós Gergely
2. Krucsó Zsolt
3. Szendi János, Hegyesi László

Női egyes eredmények:

1. Jakab Ivett
2. Almagro Carmen
3. Csuri Krisztina, Csengődi Éva

Férfi páros eredmények:

  • Poós Gergely-Krucsó Zsolt
  • Szendi János-Dobos Péter
  • Szíj József-Hegyesi László és Póra Sándor-Matuszka Levente

Női egyes eredmények:

  1. Csengődi Éva-Dobos Judit
  2. Almagro Carmen-Csury Krisztina
  3. Jakab Ivett-Szabó Orsolya

Dobos Judit és Poós Gergő

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.