Szervátültetettek Magyar Bajnoksága

A szervátültetettek és szervátültetésre várók Magyar Bajnoksága 2021-ben Székesfehérváron került megrendezésre.

A pandémia sajnos a Szövetséget sem kímélte. Az elmúlt két évben nagyon sok programunkat le kellett mondanunk, elhalasztanunk, vagy épp online formában kellett megtartanunk. A kialakult helyzet arra késztetett bennünket, hogy új projekteket indítsunk el. Az idei évben először megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Szervre Várók Magyar Bajnoksága és Életmód Tábora is valamilyen szinten a világjárvány hozadéka. Megpróbáltunk hátrányból előnyt kovácsolni.

Közel 2 éve nem volt nemzetközi sporteseményünk, a hazai bajnokságokat is csak elvétve tudtuk megrendezni, ezért a Szövetség elnöksége év elején úgy döntött, hogy egy nagyszabású szabadidős és versenysport eseménnyel kárpótolja az érintetteket.   

Év elején, a járvány legintenzívebb időszakában álmodtuk meg a programot, és csak bíztunk benne, hogy valóban sikerül megvalósítanunk. Mivel hosszú idő óta ez volt az első rendezvényünk, hatalmas izgalommal és készülődéssel vágtunk bele a szervezésbe. Gondoltuk, hogy a hosszú bezártságot követően nagy sikere lesz a tábornak, de arra nem számítottunk, hogy 1-2 héten belül betelnek a helyek. Egy olyan programot szerettünk volna összeállítani, amelyben mindenki- legyen szabadidős- vagy versenysportoló- megtalálja a számára legideálisabb mozgásformát. Így túl az eseményen – mindenféle elfogultság nélkül mondhatom -, ez sikerült!  

Augusztus 25-én délután kezdtük meg a 160 vendég fogadását a székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelben. 

A nemzetközi versenyek mintájára az egész eseménynek egy keretet adtunk, így szerdán este egy hivatalos megnyitóval vette kezdetét a Magyar Bajnokság és Életmód Tábor. A megnyitón a résztvevők egyesületenként vonultak be a Bregyó-közi Regionális Atlétika Központ atlétika pályájára, majd a himnuszt követően Berente Judit elnök, Mészáros Attila alpolgármester és Csikósné Kiss Irma donorcsalád -hozzátartozó köszöntötte a résztvevőket. A megnyitót Vastag Richárd és Horváth Klaudia – akik a veszprémi Gerence Hagyományőrző Együttes vezetői – „Pásztortánc a Bakonyban” című néptánc előadása zárta. 

Konferencia

Csütörtök délelőtt konferenciát tartottunk, ahol a mozgás és a sport fontosságát több szemszögből is megismerhették a résztvevők. Először dr. Wagner László a nephrológus szuggesztíven vázolta fel, hogy a rendszeres testmozgás milyen jótékony hatással van egyebek mellett a szív- és érrendszerre, az anyagcserére vagy épp a mozgásszervrendszerre. Valamint megtudhattuk, hogy az immunszupresszív gyógyszerek mellékhatási sokszor a fizikai aktvitás akadályai is lehetnek. Dr. Sax Balázs a kardiológus szemével további betekintést nyerhettünk a témába. 

Elmondta, hogy szívátültetetteknél – és sokszor ez a többi szervátültetettre is igaz – a rendszeres sportolás hatására: csökken a vérnyomás, megnő az oxigénfelvétel és az izomtömeg, és csökkennek az immunszupresszív szerek mellékhatása is. Utógondozó orvosként dr. Török Szilárd kitért arra, hogy a sportolással endorfint termel a szervezetünk, így a mozgás örömforrás is, csökkenti a depresszió és a szorongás előfordulását. Előadásában a szervátültetett és szervre váró sportolói példaképek sportos életmódjának bemutatásával ösztönözte a résztvevőket a mozgásra.  

A rendszeres testmozgás mellett a helyes táplálkozás is fontos tényezője az egészséges életnek. 

Szabó Dániel táplálkozástudományi szakember rávilágított, hogy a táplálkozás szerepe és feladata a sportban egyebek mellett a terhelhetőség optimalizálása, a gyors kifáradás elkerülése, és az edzés során keletkezett égéstermékek közömbösítése. Biztatott bennünket, hogy a sok diétás tévhittel ellentétben térjünk vissza elődeink étkezési szokásaihoz. Együnk porcot, belsőségeket, és mellette fogyasszunk megfelelő mennyiségű halat és minőségi feldolgozatlan húsokat. Tusor Lilla pszichológus a lelki oldalát emelte ki a testmozgás előnyeinek. Rávilágított arra, hogy ha valaki elkezd sportolni, az saját döntése legyen, önmagáért tegye! Ne kényszerből csinálja, és találjuk meg azt a mozgásformát, ami számunkra a legkomfortosabb. 

Berente Judit a szervátültetettek által is gyakorlott hazai és nemzetközi sportágak történetét, valamint azok versenyrendszerét mutatta be, végezetül pedig dr. Grózli Csaba a Szövetség legújabb projektjébe, a Millió lépés az életért kihívás kulisszatitkaiba és az applikáció működésébe engedett betekintést.  

A konferenciát követően elkezdődtek a Magyar Bajnokság versenyei nyolc sportágban: asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás. Ezzel párhuzamosan az életmódtábor eseményei is kezdetét vették.

A tábor résztvevői a négy napban olyan programok közül válogathattak, mint: a nordic walking, ground golf, táncház, örömtánc, kerékpártúra. Természetesen a lelki immunerősítő sem maradhatott el. A versenysport iránt érdeklődőknek lehetőségük nyílt az általuk kedvelt sportágakat kipróbálni. Szombat délután laser run bemutatóra és kispályás focimeccsre is sor került.  

A rendezvényt szombat este egy záróünnepséggel zártuk, ahol díjaztuk a Magyar Bajnokság legeredményesebb versenyzőit, és megköszöntük az esemény önkénteseinek és szervezőinek a munkáját.

  • Legjobb női versenyző: Sipos Tímea 
  • Legjobb női dializált versenyző: Geodits Indira 
  • Legjobb férfi versenyző: Juhász Zoltán 
  • Legjobb férfi dializált versenyző: Monostori Csaba 

Az esemény zárómegbeszélésén úgy értékeltük, hogy a rendezvény sikere arra ösztönöz bennünket, hogy teremtsünk hagyományt és folytassuk a programot jövőre is.   

Vajtó-Tilhof Ingrid