Szervátültetettek Téli Világjátéka 2018

2018. január 07-én 24 országból 194 résztvevővel, közülük 121 sportolóval kezdődik Svájcban a X. Szervátültetettek Téli Világjátéka

Chris Thomas – a  WTGF (Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége) elnöke – a téli világjáték szervezésének megkezdésénél hangsúlyozta, hogy a szervátültetettek nemzetközi versenyeinek átfogó célja, hogy a világ bármely részén élő szervátültetettek számára elérhető legyen, további célokat adjanak a transzplantált embereknek és a versenyeken kívül is mindenki próbáljon egészséges, aktív és fitt életmódot folytatni.

A Magyar Szervátültetett Válogatott tagjai 2018-ban a Szervátültetettek Téli Világjátékán:

A versenyzők a Magyar Sí Szövetség segítségével készültek fel a Világjátékra, Stark Márton alpesi edző segítségével a Schladmingban tartott edzőtáborban .

Az eredményekről folyamatosan beszámolunk itt és facebook oldalunkon is. 

→ KÉPEK

2018.01.08. hétfő 

Az erős szél miatt nem tudták elindítani a felvonókat, így az alpesi versenyszámokat kénytelenek voltak elhalasztani, de a 2 km-es hógyaloglás megrendezésre került.

A magyar csapat versenyzői ebben a számban:  Dobos Judit, Gelencsér Róbert és Jeszenkovits Judit.
Gelencsér Róbert a rendkívül erős férfimezőnyben megszerezte az ezüstérmet, Jeszenkovits Judit és Dobos Judit pedig a dobogó legfelső fokára állhatott:  mindketten megszerezték a korosztályos aranyérmet.

A 3 km-es sífutást is sikerült délután megtartani: Berente Judit ezüstérmes lett!

2018. január 09.

Szuper óriás műlesiklás: 

Mátyás László a negyedik helyen végzett, Szendi János az ötödik helyezést szerezte meg,  Dobos Péter és Gelencsér Róbert – két korcsoportban – a tizedik helyen értek célba.

Kőműves Luca:   ezüstérem

 Biathlon: 

Berente Judit: aranyérem

 Paralell szlalom: 

Kőműves Luca:  ezüstérem

Szendi János: 4. hely

Mátyás László: 6. hely

Gelencsér Róbert: 7. hely

Dobos Péter: 10. hely

 

 

2018. január 10.

Óriás műlesiklás:

Kőműves Luca: ezüstérem

Szendi János:  6. hely

Mátyás László 7. hely

Dobos Péter: 10. hely

 

1 órás sífutás:

Berente Judit: ezüstérem

 

2018. január 11.

Szlalom:

Kőműves Luca: ezüstérem

Mátyás László: 4. hely

Szendi János: 5. hely

Gelencsér Róbert: 6. hely

 

Nicholas Kupa

A Szervátültetettek Téli Világjátékával egyidőben kerül megrendezésre a Nicholas Kupa, mely emléket állít Nicholas Green amerikai kisfiúnak, aki – több mint 20 éve –  családjával nyaralt Szicíliában és meglőtték az autójukat: az akkor 7 éves kisfiút a fején érte a halálos lövés. Néhány nappal később a messinai kórházban a szülők ösztönösen igent mondtak arra, hogy kisfiuk szervei segítsenek másokon és ezzel hét ember életén segítettek.  A történetükből készült film címe: Nicholas ajándéka

Nagyon izgalmas a Nicholas Kupa szervezése Anzère-ben – most már harmadik alkalommal. Csodálatos látni a változást a szervátültetett gyerekeknél,  akik egy hetet töltenek velünk. Mindig azt mondom, hogy “tanuljanak meg repülni saját szárnyaikkal!”  Külön örömmel tölt el, hogy a legelső ilyen rendezvényünkre érkező gyerekek közül idén néhányan már önkéntesekként dolgoznak velünk. Biztos vagyok benne, hogy Nicholas boldog ettől  (Liz Schick)

A Transzplantációs Alapítvány évek óta biztosítja a magyar szervátültetett gyermekek részvételét a Nicholas Kupán, ebben az évben a junior csapat tagjai:

  • Móricz Barnabás 13 éves veseátültetett kisfiú,
  • Bede Balázs 11 éves májátültetett kisfiú
  • és az őket kísérő Dr. Vilmányi Csaba, a GOKI gyermekkardiológusa.