Ünnepeljünk együtt a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapján!

Az Európa Tanács által kezdeményezett Európai Donációs Nap első alkalommal 1996-ban, Genfben került megrendezésre és 2005-ben a WHO Világnappá nyilvánította október második szombatját.

A világnap lehetőséget nyújt arra, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ez a nap alkalmat teremt arra is, hogy a szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezzék ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

Magyarországon 2007 óta ünnepeljük együtt a szervre várók, szervátültetettek, donorok, donor hozzátartozók, orvosok, nővérek – a Szervdonáció és Transzplantáció Napját.

Az esemény célja az is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy beszéljünk ezen a napon donáció fontosságáról, hiszen bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy életét csak szervátültetéssel lehet megmenteni és sajnos abba a helyzetbe is, hogy szerettén már nem lehet segíteni és agyhalott állapotba kerül. Fontos, hogy számára az életet már nem lehet visszaadni, de ő akár 6 ember életét is megmentheti.

A jelenlegi vírushelyzetben több kisebb szabadtéri rendezvényt szervez a Magyar Szervátültetettek Szövetsége október 3-án este 18:30-kor tagegyesületeivel az ország több pontján.

Mindenkit arra kérünk, hogy 18.30 perckor gyújtson egy gyertyát vagy egy percre álljon meg és mobiltelefonja fényével világítva gondoljon mindazokra, akik már nincsenek közöttünk, de általuk ma több mint 5.000 ember élhet új életet.

Tagegyesületeink Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Nyírbogáton, Szolnokon, Szegeden, Egerben, Nagykovácsiban, Tatán az Öreg tó körül, Zalaszántón fáklyás sétát, valamint a Tisza-tavon fáklyás hajózást szerveznek.  

A rendezvényeken a maszk viselésre és a távolságtartásra kérünk mindenkit!