Tudtad, hogy saját döntést kell hoznod?

A döntés tehát nem csupán egy lehetőség, hanem személyes felelősségem, mellyel halálom esetén gyászoló szeretteim terhét könnyítem.

Tudtad, hogy mindenkinek személyes döntést kell hoznia saját szervei halála utáni adományozásáról és miért helyes ezt a döntést megosztani családtagjainkkal?

Alapvető emberi jogunk döntést hozni szervadományozási szándékunkról. A saját szerveim halálom utáni sorsáról nekem kell döntést hoznom az önrendelkezéshez való jog alapján, ha nagykorú és cselekvőképes vagyok. A döntés tehát nem csupán egy lehetőség, hanem személyes felelősségem, mellyel halálom esetén gyászoló szeretteim terhét könnyítem.

A döntéshozatalt segíthetik családi beszélgetések, amelyek során a hozzátartozók megismerhetik egymás véleményét. Ha ismerjük szeretteink szervdonációra vonatkozó végakaratát, tisztelnünk és képviselnünk kell azt. 

Egy nem várt hirtelenséggel súlyos agykárosodást szenvedett beteg hozzátartozójaként végig várjuk és reméljük az állapot javulását. Ilyenkor nagyon nehéz, ha nem a várt hírt kapjuk, ugyanis súlyos agykárosodás következtében kialakulhat az agyhalál. Sok hozzátartozó ilyenkor hall először a szervadományozás lehetőségéről, hiszen az agyhalott szerveivel más emberek életét tudják megmenteni, ha a szervek eltávolítása megtörténik a még dobogó szívű elhunytból. Ezek a beszélgetések nagyon megterhelőek a hirtelen gyász miatt, és a beszélgetésekre felkészült orvosok mindent elkövetnek a család támogatása érdekében. A tragédia elfogadása mellett az is nagyon nehéz, hogy a hozzátartozók – mivel az elhunytat már nem lehet megkérdezni – néha tévesen úgy érzik, hogy nekik kell felvállalniuk a szervadományozással kapcsolatos döntést. Hozzátartozóként az elhunyt életében kinyilvánított végakaratát kell tiszteletben tartanunk és képviselnünk.

A tiltakozásról szól személyes döntést kizárólag az írásos tiltakozó nyilatkozattal lehet bizonyítani, tiltakozás hiányában pedig az elhunyt beleegyezését kell vélelmeznünk. Mindenki döntése szükséges! Ez a döntés tájékozódást, mérlegelést és lehetőség szerint családi beszélgetéseket igényel.

Több érdekességet a témában az OVSZ oldalán találhatsz: https://www.ovsz.hu/hu/oco/donacio