Világot látna Dorka, az első magyar tüdőátültetésen átesett gyermek

Sajtótájékoztató az első itthon végzett gyermek tüdőtranszplantációról

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes felidézte, hogy az elmúlt fél évben számos kiemelt jelentőségű donáció történt Magyarországon, így például az 500. hazai szívátültetés, a tízezredik transzplantáció, most pedig az első gyermeken elvégzett tüdőátültetés. Kiemelte, hogy több mint 50 szív-, 170 vese-, közel 80 máj-, 4 hasnyálmirigy-transzplantáció történt a Semmelweis Egyetemen egy év alatt, míg az OOI-vel együttműködésben 25 tüdőtranszplantáció zajlott Budapesten egy év alatt. A Semmelweis XXI fejlesztési projekt kiemelten foglalkozik a további szervtranszplantációs infrastukturális fejlesztésekkel – tette hozzá. A tüdőtranszplantációkat az OOI-vel való szoros szakmai együttműködésben végzik el: a műtétek az intézetben történnek, míg a betegek kiválasztása és utógondozása az egyetem feladata – tájékoztatott.

Az OOI feladata, hogy a magyar daganatos betegek legmagasabb szintű ellátását biztosítsa – szólt Dr. Kásler Miklós főigazgató hozzátéve, hogy Közép-Kelet-Európában egyedül az OOI rendelkezik a legmagasabb minőségi szinthez szükséges akkreditációval. Örömét fejezte ki a Semmelweis Egyetem és az intézet együttműködéséért a tüdőtranszplantáció meghonosításában, amely beavatkozás korábban hiányterület volt. Az első, 2015-ös műtét óta 46 átültetést végeztek el, azóta mindössze egyetlen magyar beteget kellett Bécsben operálni.

Máté Dorka műtétre való felkészítését és utógondozását az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán végzik. Dr. Szabó Attila igazgató szólt róla, hogy a klinika a gyermektranszplantáció (tüdő-, máj-, vesetranszplantáltak) hazai központja, jelenleg 200 gyermek gondozását látják el. Dorka egy genetikai hátterű, veleszületett betegség, az ún. cisztás fibrózis miatt került abba a helyzetbe, hogy tüdeje 13 év alatt véglegesen károsodott és átültetéssel lehetett csak megmenteni az életét. Évente 22-23 gyerek születik Magyarországon ezzel a betegséggel, melynek következtében a tüdőben lényegében megszűnik a légcserére alkalmas terület – mutatta be a betegséget.

A Semmelweis Egyetemnek adott interjúban az elő- és utógondozást végző Dr. Kovács Lajos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Pulmonológia és Immunológiai Osztály vezetője beszámolt róla, hogy elsőként 2004-ben járt tanulmányúton Bécsben, hogy elindítsa a cisztás fibrózis terápiás lehetőségeinek hazai megszervezését. 2005-ben már elvégezték Bécsben az első magyar gyermek tüdőátültetését, azóta pedig 25 tüdőtranszplantáció történt. A gyerekek utógondozása itthon történik.

A műtét hatalmas fellélegzés volt számomra – mondta online, élő videóbeszélgetés során Máté Dorka, aki beszámolt róla, hogy már egyedül sétál, és a műtét előtti állapothoz képest duplájára javult a légzésfunkciója. A 13 éves kislány szeptember óta kórházban van, ezért megragadta az alkalmat, hogy üzenjen barátainak és családtagjainak is. Hozzátette, van egy bakancslistája: szeretne megtanulni síelni, sokat utazni, eljutni Ausztráliába, bepótolni az elmúlt 13 évet.

(vendégcikk)
Szerző: Keresztes Eszter / Forrás: Semmelweis Egyetem

(Borítókép: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem)