4en a Kéken: Jótékonysági futással támogatták a szervátültetett gyermekeket

A 4en a Kéken csapata, azaz Milutinovity Adrián, Kovács Tibor, Lengyel Róbert és Vizi András azt a célt tűzték ki tavaly, hogy egy éven belül körbefutják a kéktúra útvonalát. Tavaly májusban teljesítették az első szakaszt, februárban a másodikat, az utolsó mintegy 900 kilométernek pedig április 23-án vágtak neki, mely Szarvastól Írottkőig tart. Ahogyan az előző etapokban, most is több napon keresztül futottak non-stop, egymást váltva nagyjából 6 óránként és napi 45 km-t megtéve.

A túra alatt a futócsapat jó­­­­tékony gyűjtést tartott: ezúttal a Trappancs Egyesületnek és ve­­lük párhuzamosan a magyar szervátültetett gyermekeknek segítettek. Május elejéig volt támogatható is az egyesület ITT.

A 4en a Kéken csapata. Fotó: Emese Duba/4enakeken

Szerdán érkeztek meg Írottkőre, akkor vált teljessé az egy éve megkezdett, mintegy 2600 kilométeres táv.

Az Országos Kékkör, gyakran egyszerűen csak Kékkör három önálló túraútvonalat (egyúttal jelvényszerző túramozgalmat) a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát, az Alföldi Kéktúrát és a National Geographic által 2020-ban a világ 25 legjobb utazási célpontja közé beválasztott Országos Kéktúra 1168,3 km-es északi útvonalát foglalja magába, melynek teljes hossza pontosan 2586 km.

Ezt a távot sikerült teljesítenie a futócsapatnak. A legutóbbi szakaszon Szarvastól Írott-kőig 890 km-t hagytak maguk mögött. Mindezt 5 nap alatt, váltóban, éjjel-nappal futva, 4 futóval, átlagban napi 45 km-t teljesítve fejenként. Az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzájuk: esővel, sárral tarkított futás jellemezte útjukat. Durván 365 nap alatt körbe értek az Országos Kék Körön, ezzel a cselekedetükkel is népszerűsítve az Országos Kéktúra hivatalos oldala-t, és jótékonysági gyűjtéseikkel segítve rengeteg szervezetet, köztük a Magyar Szervátültetettek Szövetsége tagegyesületét, a szervátültetett gyermekek sportjával foglalkozó Trappancs Egyesületet is.

De kik is a 4en a Kéken csapata?

Dr. Vizi András gyermeksebész Szegedről, Kovács Tibor Orosházáról, Lengyel Róbert Érdről és Milutinovity Adrián ugyancsak Szegedről. A csapat mindig is megvolt, nagyon sokat futottak korábban együtt, baráti viszony köti össze őket, így nem 4 idegen vágott bele a ebbe a hihetetlen nagy projektbe, hanem 4 egymást jól ismerő futó. Sok terepversenyen is indultak már együtt korábban, ami által megtanulták egymás erősségeit és gyengéit.

„Orvos vagyok, négy munkahelyem van és három gyermekem, de sportfüggőként nagyon keveset vagyok otthon.

2012 óta űzök állóképességi sportokat, futást, triatlont. Eljutottam arra az elhatározásra, hogy abbahagyom a triatlont, mert nem jut elég idő a többi sportra, és terepfutásra adom a fejem, mert gyermekkoromban édesanyámmal nagyon sokat túráztunk a Kéktúra útvonalán. Mindig is vonzott a természet, és ezt a sporttal összekötni nagyon jó ötletnek tűnt. Minden évben valamiféle extra kihívást vállalok, és motoszkált bennem, hogy esetleg végig kellene futni a Kéktúra útvonalát. Ahhoz viszont, hogy egy ember végigfussa, nagyon sokat kell utazni, sok hétvégét kell beáldozni erre.

Az egyik barátomnak elmeséltem, hogy én ezzel a Kéktúrával szeretnék valamit kezdeni, és két napra rá felhívott, hogy ő kitalálta: hét nap alatt négyen tudjuk teljesíteni a távot úgy, hogy minden nap egy maratont futunk. Egy ilyen, Coviddal sújtott, versenymentes időszakban ez egy megfogható célnak tűnt, mert erre nem kell nevezési díj, biztos nem mondják le, az erdő ott lesz. Így jött az ötlet” – mondja dr. Vizi András szegedi gyermeksebész, az egy.hu-nak adott korábbi interjúban.

A futócsapat minden szakasznál kért fel olyan „nagyköveteket”, akik futásukat és az ezzel párhuzamosan futó jótékonysági gyűjtést is népszerűsítik. Ilyen személy volt Gyurkó Alexandra úszónk mellett Dr. Rokszin Richárd is, aki vesetranszplantáló orvos a szegedi sebészeten. Futni 2012-ben kezdett, számos félmaraton után a triatlon is az élete részévé vált, már 10 maratont, 8 féltávot és 2 Ironmant teljesített, sőt szakácsként az RTL Konyhafőnök című műsorában is megmérette tudását. Az elmúlt napokban pedig Ő is csatlakozott a 4en a Kéken futóihoz egy pár kilométert lefutva az egyik szakaszon.

A Trappancs Egysület fiataljai. Fotó: Szekeres Máté/MSZSZ

Szekeres Máté

Borítókép: Emese Duba/4enakeken
Forrás: delmagyar.hu, egy.hu, 4enakeken