130 km a Vivicittán

Igazi fesztiválhangulat uralkodott a Margitszigeten március utolsó hétvégéjén, . Napsütéses, kellemes tavaszi melegben telt a 37. Telekom Vivicitta mindkét napja.

Érdekesen alakult az idei első közösségi futóverseny: mielőtt még szervezni kezdtük volna, már azelőtt érkeztek a futóktól érdeklődő üzenetek, hogy ugye megyünk? Természetesen megyünk, de mit szeretnétek? Az erre érkező válaszok egyértelműek voltak: futni. Mindegy, hogy melyik távon.
Vivicitta 2022.

Erre az évre egyébként is azt terveztük, hogy a Trappancs Egyesület szervezésében az összes nagy budapesti futóversenyen részt veszünk, így a futók lelkesedésének köszönhetően ez nem csak terv maradt.

A Budapest Sportiroda (BSI) most is térítésmentesen biztosította számunkra a kiállítói sátrat, a megjelenéshez szükséges önkéntes csapat is pillanatok alatt összeállt.  

Az eredeti terveink szerint szombaton délelőtt Poós Gergővel nyitottuk volna meg a sátrat, de Gergő váratlan betegsége miatt pénteken egy gyors újra tervezést követően Vajtó-Tilhof Ingriddel repítettük a kiállítói sátor felszerelését a szigetre. A profi önkéntescsapatunk már megszokta, hogy mindenről kapnak fényképes instrukciót, így szombaton délelőtt már berendezett és megnyitott sátor fogadta az érdeklődőket és engem is.  

Az első napon a „jószívűek” mozogtak:

Tóthné Pataki Csilla és Szalai Szilvia mindketten szívátültetettek. A 2400 méteres gyaloglást választották erre a napra. Szilvi kisfia is a csapattal tartott, a gyaloglás előtt lefutotta a 900 méteres távot, ahol ötödik lett, majd a 2400 méteres távon beállt kísérőnek az édesanyja mellé, de ez unalmasnak bizonyult számára, ezért inkább lefutotta és megnyerte ezt a számot. 

A hajnali óraátállítás után vasárnap reggel 9 órakor startolt a félmaraton, melyen három futónk vett részt: 

Kasza Gábor művesekezelt, veseátültetésre váró futó. Vesebetegsége miatt a 27. születésnapja előtt egy nappal vált végképp elkerülhetetlenné a dialízis. Azóta eltelt közel 2 év, minden nap várja, hogy megcsörrenjen a telefonja azzal a hírrel, hogy veseriadója van. A várakozás idejét – a munka mellett – hosszútávfutással próbálja „elütni”: az idei Vivicitta félmaratonján olyan gyors volt, hogy nincs is róla célfotónk, mert 2 óra körüli időre számítottunk, ő pedig 01:46 alatt ért célba. 

Molnár Ferenc 2017. február óta veseátültetett. Dolgozik, mellette sportol, a hosszútávfutás lett a kiválasztott kedvenc. 2019-ben az UltraBalatonon részt vevő szervátültetett csapatban futott velünk először, akkor a badacsonyi emelkedőknél vállalt 10 km-t. A mindennapi futásai mellett azóta már többször vett részt a szervátültetettek csapatával különböző versenyeken, az idei Vivicittán a félmaratonisták csapatát erősítette, 02:08:57 alatt teljesítette a 21 km-t. 

Monostori Csaba négy éve vár veseátültetésre. Hetente háromszor négy órában jár művesekezelésre az esztergomi műveseosztályra, emellett szabadidejében mindenféle sportot szívesen kipróbál, futóként is már többször részt vett versenyeinken. 

Az idei Vivicittán 02:14:49 alatt futotta le a 21 km-t, mely után vidáman integetett a célkapuból felénk. 

Az idei Vivicitta zárószáma a 7 km-es futás volt, melyen veseátültetett-, májtranszplantált- és csontvelő-transzplantált sportoló futott együtt orvosainkkal és a transzplantációs koordinátorral: 

Gelencsér Kata 
Gelencsér Róbert 
Grózli Csaba dr. 
Hartyánszky István dr. 
Maléth Anikó 
Patonai Attila dr. 
Radó Péter 
Tóth Irma 
Zilaj Csaba 

Nagyon sok embernek tartozunk köszönettel ezért a hétvégéért: 

A 14 versenyző mellett ugyanennyi önkéntes segítette a programot.  

Nekik köszönhetően a Magyar Szervátültetettek Szövetségének kiállítói sátra – melyet a Budapest Sportiroda bocsátott rendelkezésünkre – folyamatosan üzemelt egész hétvégén, melyről a helyszíni facebook képek mellett Nagy Marának köszönhetően az instagram felületünkön is folyamatos tudósítás zajlott.  

Külön köszönjük a BSI-nek – Lakatos Istvánnak és Korfanti Csabának -, hogy mindig számíthatunk Rájuk.  

Gratulálunk a versenyzőinknek és köszönjük az önkénteseinknek!  

Kiállítói sátor: 

Vajtó-Tilhof Ingrid
Dobos Judit 
Pataki Csilla 
Tóth-Fekete Éva 
Hanyu Zsuzsanna 
Nyiri Barbara 
Persa Tímea 
Szabó Gabriella 
Szloboda Petra 
Tárnoki Virág 

Fotó:  

Szekeres Máté  

Instagram:

Nagy Mara  

KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK! 

Feszt Tímea
Trappancs Egyesület
az esemény MSZSZ koordinátora

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.