A Magyar Parasport Napja – 2022

Február 22-én ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Parasport Napját.

Az országos eseménysorozat keretein belül olyan, immáron rendhagyó eseményekre került sor, mint az elhunyt paralimpikonokról való megemlékezés az Olimpiai Parkban, sportkonferencia és a Lélekmozgató program.  

Napindító eseményként a Parlament mellett található Olimpiai Parkban tisztelegtek a résztvevők azon paralimpikonok előtt, akik már nem lehetnek köztünk.

A koszorúzáson részt vett egyebek mellett

 • Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár,
 • Balogh-Madár Emese V. kerület alpolgármestere,
 • Böröcz László országgyűlési képviselő,
 • Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke,
 • Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke,
 • Fábián László az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke,
 • Szöllösi György a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke
 • és sok hazai olimpikon és paralimpikon.  

A Lélekmozgató programhoz idén 629 oktatási intézmény csatlakozott, a nap folyamán az MPB és a Fogyatékosok Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) különböző rendezvényekkel hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élők sportjára.

A FODISZ és megyei szervezetei a program keretein belül érzékenyítő előadásokat, valamint érzékenyítő testnevelés órákat tartottak, ahol az ép diákok kipróbálhatták a speciális sportokat (kerekesszékes, kosárlabda, ülőröplabda, paraboccia, kerekesszékes vívás) és parasportolókkal, paralimpiai bajnokokkal is megismerkedhettek.   

A nap kiemelt programjaként az MPB nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Sport Házában „A parasport fejlesztésének lehetőségei” címmel.

A konferencián köszöntőt mondott Sárfalvi Péter helyettes-államtitkár és Deutsh Tamás MPB alelnök, majd pedig rendhagyó módon a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra utazó magyar válogatott csapat ünnepélyes eskütétele következett.  

A konferencia első blokkjában a média erejének fontosságáról beszélt Székely Dávid, az M4 Sport csaA konferencia első blokkjában a média erejének fontosságáról beszélt Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója, valamint Vobeczky Zoltán, a Sportrádió főszerkesztője. Őket követte Bessenyey Zoltán autóversenyző előadása „Négy keréken a parasport világában” címmel, melyben saját élettörténetét mesélte el, és betekintést engedett abba, hogy hogyan lehet kerekesszékesként gokartozni és versenyeket nyerni.

A második blokk a tokiói Paralimpiai Játékok hőseivel folytatódott. Harsányi Levente kérdezte a résztvevőket

 • Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugrót,
 • Illés Fanni paralimpiai bajnok úszót,
 • Osváth Richárd paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívót és
 • Szabó Álmos úszóedzőt – a kinti élményekről és a mindennapi felkészülésükről.

A konferencia nemzetközi vendége dr. Tabo Huntley, a ParaCoach program vezetője, a Liverpool John Moores Egyetem tanára volt, aki a fogyatékkal élő sportolókkal foglalkozó edzők képzéseivel kapcsolatos előrelépésekről beszélt előadásában.

VVégül pedig a hazai sportszakember képzésről tartott beszámolót dr. Trzaskoma-Bicsérdy Gabriella, a Testnevelési Egyetem munkatársa, és Marczinka Zoltán a Nemzetközi Edzőképzési Központ igazgatója.  

A konferencián sor került „Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője” díj átadására is, amelyet Szabó László MPB elnök és Szöllösi György MSÚSZ elnök adott át Szabó Álmos úszóedzőnek.  

A Magyar Parasport Napja keretein belül Szövetségünk is minden lehetséges platformon népszerűsítette a parasportot.

Közösségi felületeinken a nap folyamán több olyan szervátültetett és parasportolót is bemutattunk, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értek el, és példaképek lehetnek mindenki számára.  

Vajtó-Tilhof Ingrid 

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.