A mi II. „csodálatos” FÉT – tenisztornánk

A 2022-es, egyben a II. MTSZ FÉT-Tenisztorna szeptember 4-én a BVSC-Zugló Szőnyi úti Sportkomplexumában került megrendezésre.

A nagysikerű Speciális Olimpia Európai Egyesített Teniszverseny után – ahol jómagam játékvezetőként is részt vettem – a kerekesszékes, szervátültetett, hallássérült és értelmi fogyatékossággal élő teniszversenyzők játszottak együtt a II. FÉT tenisztorna alkalmával az ép sportolókkal.

A megmérettetésen 4-5 fős csapatok körmérkőzéses rendszerben küzdenek egymás mellett és persze ellen. Egy csapatban ép sportoló, kerekesszékes, hallássérült, értelmi fogyatékossággal élő és szervátültetett teniszező is szerepet kap, így a játék mellett főszereplővé válik a különböző fogyatékossággal élő sportolók kapcsolódása is.

Az Oxfordból frissen hazaérkezett sikeres Európa-bajnokságot záró szervátültetett teniszezők is különböző csapatokba kerültek, így akár egymás ellen is játszhattak.  

A sporteseményen Gubacsi Zsófia a FÉT – Bizottság elnöke, korábbi WTA – győztes teniszező is ütőt fogott, és örömmel erősítette a fogyatékossággal élő csapattársait.  

Minden pontért óriási küzdelem folyt. A tét nagy volt, hiszen a nyertes csapat a FÉT – vándorkupát vihette haza! A díjakat Lukácsi Tamás, az Athlészisz Alapítvány elnöke, valamit Németh Roland kerekesszékes olimpikon és Gubacsi Zsófia az MTSZ FÉT – Bizottság elnöke adták át.  

Különösen kedves élmény számomra az, hogy ilyenkor mindannyian megérezhetjük azt, hogy különböző – mégis részben hasonló – nehézségekkel küzdő sportolók találkozása, és a pályán való együttműködése mennyire önfeledt és örömteli pillanatokat hozhat létre. Ezért fontos mindannyiunknak, hogy ez a torna létrejöjjön, és a továbbiakban is fennmaradjon. Itt, ha csak évente találkozunk is, öröm és mosolygás minden pillanat, amit együtt tölthetünk.  

Poós Gergő 

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/2. számában jelent meg.