A mi csodálatos FÉT-Tornánk

Idén szeptember elején egészen különleges teniszesemény zajlott a Nemzeti Edzésközpontban, a FÉT Bizottság szervezésében

Különlegessége abban állt, hogy ilyen jellegű tenisztorna Magyarországon még nem volt. A Fogyatékossággal Élő Teniszezők Bizottságában (FÉT) ugyanis még tavasszal megfogalmazódott a gondolat, hogy a különböző fogyatékossági szakágak együtt is megmutatkozhatnának a “világ” előtt.

Mivel más-más problémákkal küzdünk, a teniszes szakágakon belül sajátos és egyedi módon zajlanak itthon és nemzetközi téren a felkészülések és versenyek. Azonban – gondoltuk – a belső és külső integráció jegyében miért ne lehetne olyan eseményt rendezni, ahol a fogyatékossági szakágak legjobbjai és ép teniszezők együtt mutatkozhatnak, közös integrált torna keretében.

A gondolatot tett követte, s a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) támogatásával megvalósult “a mi csodálatos FÉT Tornánk”. A hosszas előkészületben sok segítő kézre találtunk, s kitűztük az esemény napját is, szeptember első hétvégéjének szombatjára.

Sebestyén Kata, a verseny főszervezője a megnyitó ünnepségen köszöntötte az egybegyűlteket. Köztük Markovits Lászlót, a Magyar Tenisz Szövetség alelnökét. Máthé Gábor Siketlimpia bajnokot, Noszek Péter MTSZ elnökségi tagot, Dr. Géczi Mariannt, az EMMI főosztályvezetőjét. dr Tapolczai Gergelyt, a Magyar Hallásérültek Sportszövetségének elnökét, Berente Juditot a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökét, Lengyel Lajost a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökét. Kovács Annamária játékvezetőt, Gubacsi Zsófiát a FÉT Bizottság elnökét, korábbi WTA győztes teniszezőt, Medvegy Juditot, a CSEFOSZ elnökét, Poós Gergő szervátültetett világbajnokot, Bor Pétert, MTSZ Társszakágak koordinátorát, a verseny technikai lebonyolítóját.

A FÉT Bizottság tagjai mellett különleges, kitüntetett vendége volt a tornának Babos Tímea WTA páros világranglista vezető magyar teniszezőnőnk, aki szintén pár kedves és biztató szóval köszöntötte az egybegyűlteket.

Nyitóbeszédek: Babos Tímea, Gubacsi Zsófia, Berente Judit, Sebestyén Kata

Davis – kupa jelleggel olyan csapatokat állítottunk össze, amiben hallássérült, mozgássérült, értelmi fogyatékos és szervátültetett teniszezők közös csapatokat alkottak, s az így kialakult 4-5 fős csoportok páros mérkőzések formájában, egyszerű, de speciális szabályok mentén küzdöttek egymás ellen. A csapatokat az idei Paraolimpián dobogós helyezéseket elért paralimpikonjainkról neveztük el. Nem egyenes kieséses metódust választottunk, minden csapat sok mérkőzést játszott.

Az eredmények nem az egyéni játékosok teljesítményét tükrözték, hanem a csapat egységét, küzdeni tudását, kreativitását. A csapatokban ugyanis nem állandó párok álltak ki újabb és újabb mérkőzésekre, hanem csapaton belüli párváltások is történtek, ezzel pedig az egész torna folyamán színesítették a játék minőségét, változatosságát.

A FÉT Bizottság gyönyörű emlékplakettet készíttetett a verseny minden résztvevőjének, a helyezettek kupát, érmet, oklevelet kaptak, illetve minden versenyző FÉT-Torna pólót és ajándékcsomagot, csupa teniszes felszereléssel.

A fantasztikus képek – amiket Németh Andrea fotósnak köszönünk – igazán magukért beszélnek, hiszen ilyen még Magyarországon tényleg nem volt: értelmi fogyatékos, kerekesszékes, hallássérült, mozgássérült, szervátültetett és ép teniszezők teniszeztek együtt egy közös torna keretében.

A fotókról az a felemelő érzés sugárzik, hogy milyen nagyszerűen sikerült a megmérettetés, hiszen energikus, felszabadult, vidám fogyatékkal élő teniszező sportolót láthatunk rajtuk. Őértük jött létre a FÉT Bizottság s dolgozik azon, hogy az integritás és a sportolók érdekei minél inkább képviselve legyenek.

Az eseményt a közmédia is kiemelten fontosnak tekintette, hiszen az M4 Röpte magazinjába is hosszabb riport készült az eseményről, a mi csodálatos FÉT-Tornánkról.

Köszönjük a Magyar Tenisz Szövetség támogatását, szeretnénk hagyományt teremteni, ezért jövőre szeretnénk ugyaninnen folytatva még rangosabb eseménnyé emelni ezt az integrált tenisz sporteseményt.

Poós Gergő

A FÉT-Torna eredményei:

1. hely:

SZVITACS ALEXA CSAPAT

Cseh Márton

Kelemen Zsombor

Mézes János

Szendi János

2. hely:

PAP BIANKA CSAPAT

Bogyor Tünde

S Nagy Imre

Vas Csaba

Sebestyén Kata

3. hely:

KONKOLY ZSÓFIA CSAPAT

Nagy-Kuglicz Kata

Máthé Gábor

Albert Ernő

Végh Ágota

Nagy József Attila

4. hely:

VERES AMARILLA CSAPAT

Horváth Gyula

Poós Gergely

Csiszár Attila

Cservenka István

5. hely:

ILLÉS FANNI CSAPAT

Várkoly Gábor

Gubacsi Zsófia

Szabó Lőrinc

Szendo Norbert

Dobos Judit

6. hely:

EKLER LUCA CSAPAT

Kiss Tamás

Szabó Béla

Korbély Krisztián

Tóth Roland

Noszek Péter

3. hely:

PÁLOS PÉTER CSAPAT

Nagy István

Sárosi Balázs

Pokornyi Tamás

Török Mónika

8. hely:

OSVÁTH RICHÁRD CSAPAT

Bihari Csaba

Török Tamás

Hegyesi László

Kasz Emese

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/3. számában jelent meg.