A reményről

Pont most veszítettünk el egy nagyon kedves szívtranszplantált betegünket, akinek a mai adást ajánlanánk. Hiszen ő egy olyan ember volt, aki ezt fantasztikusan tudta ezt művelni. Reményt meríteni a nehéz körülményei között is. Így Rá gondolunk miközben beszélgetünk.

A mai témánkat egy betegtársatok dobta be, ami alaposan feladta nekünk a leckét. Azt kérte, hogy a reménységről beszélgessünk. Arról, hogy amikor nehéz helyzetben vagytok, akkor miből és hogyan tudtok reményt nyerni.

Pont most veszítettünk el egy nagyon kedves szívtranszplantált betegünket, akinek a mai adást ajánlanánk. Hiszen ő egy olyan ember volt, aki ezt fantasztikusan tudta ezt művelni. Reményt meríteni a nehéz körülményei között is. Így Rá gondolunk miközben beszélgetünk.

Azért nehéz feladat ez most nekünk is, mert a pszichológia nem ír konkrétan a reményről. Nyilván akkor merülnek fel ezek a dolgok, hogy mikor merítsünk reménységet, mikor bajban vagyunk, amikor a félelem vagy a szorongás, vagy valamilyen szempontból a kilátástalanság van jelen az életünkben. Ugyanakkor a remény az pozitív fogalom, benne van a bizalom, benne van a hit kérdése és ezek határkérdések a pszichológiában is. Valakinek van e valami konkrét hite, valamilyen egyházhoz tartozik e. Nem kell, hogy tartozzon, hiszen e nélkül is lehet hite.

Amikor arról beszélgetünk, hogyan közelítsünk meg egy témát, akkor utána jártam, utána olvastam, arra jöttem rá, hogy nagyon nehéz megfogalmazni, vagy valamilyen konkrét formába önteni ezt a kérdést. Hiszen a születésünktől a halálunkig vannak olyan remények és bizalmak, amik hajtanak minket előre. Amik mentén növekszünk. megtaláljuk a párunkat, a munkánkat, hogy árt, tudjuk adni a tapasztalatainkat. De a legfontosabb talán, mikor a remény akkor merül fel, amikor valami baj történik, amikor valami nehézségen megyünk keresztül. ott lehet nagyon kulcsfontosságú szerepe, hogy tudunk e bízni, reménykedni abban, hogy valami alakul abban a helyzetben.

Talán a természeti népeknél sokkal jobban benne van a gondolati világban, hogy az élet nem csak jó dolgokból áll, hanem a nehézségek is hozzá tartoznak, akár krízishelyzetek. Ezért szép Eriksontól az elmélete az életciklusokról mert ő is azt mondja, hogy kríziseken keresztül fejlődünk. nem az a jó élet mikor nincsenek krízisek, hanem ha ezeket át tudjuk fordítani és válaszokat tudunk rájuk találni.

Fel tudjunk e tenni magunknak a kérdést, hogy mi az, ami örömet okoz?

Mi az, ami segít, a további lépésben?

Mi az, amire ez a szenvedés tanít minket?

Ezeknek a kérdéseknek mentén beszélgetnek szakembereink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentahigiénés szakember és családterapeuta 

Írjatok témákat és kérdéseket, amikről szeretnétek hallani, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk, hogy ezekről beszélgessünk!

További részekért a képre vagy IDE kattintva látogassatok el a Lelki immunerősítő oldalára is!