Sérelmek és azok elengedése

A sérelmek sokfélék lehetnek. Személyes kapcsolati, társadalmi, munkahelyi, generációs, tehát nagyon sok oldalról kaphatunk ilyen sérelmeket. Ha felismerjük, hogy mi az a sérelem, ha meg tudjuk határozni mi az, amitől szenvedünk, az sokat segíthet abban, hogy elkezdjük ezt felszámolni, megérteni és adott esetben meggyógyítani. Azért nagyon fontos a gyógyítás szó, mert ezek a nehéz érzelmi terhek, a kapcsolati működések, amik a sérelem nyomán keletkeznek bennünk, ezek nagyon gyakran megbetegíthetnek. Akár testileg is, de lelkileg mindenféleképpen.

Nehéz témát választottunk. A sérelmekről és azok elengedéséről fogunk beszélgetni. Mindenkinek eszébe jut valami régi emlék, történet, hogyha azt a szót hallja, hogy régi sérelem.

A sérelmek sokfélék lehetnek. Személyes kapcsolati, társadalmi, munkahelyi, generációs, tehát nagyon sok oldalról kaphatunk ilyen sérelmeket. Ha felismerjük, hogy mi az a sérelem, ha meg tudjuk határozni mi az, amitől szenvedünk, az sokat segíthet abban, hogy elkezdjük ezt felszámolni, megérteni és adott esetben meggyógyítani. Azért nagyon fontos a gyógyítás szó, mert ezek a nehéz érzelmi terhek, a kapcsolati működések, amik a sérelem nyomán keletkeznek bennünk, ezek nagyon gyakran megbetegíthetnek. Akár testileg is, de lelkileg mindenféleképpen. Nagyon könnyen kibillenhetünk az ilyen sérelmek hatására a szerepeinkből és válhatunk akár hosszú évekre áldozattá. Ha azt érezzük valaki megbántott minket valamilyen módon, akkor ez hatással van arra, ahogy azt a kapcsolatot és a másik embert, de saját magunkat is nézzük.

A sérelem valamilyen betokozódott harag. Nem feltétlenül egy múltbeli sérelem, hanem akár a jelenben is élő sérelem lehet. Azért nagyon nehéz ez a téma, mert a sérelmek életben tartják azt a régi sérülést, ami történt. Már jóval túl vagyunk azon az időn, amikor ez megtörtént és még sem tudjuk elengedni. Ettől sérelem, mert itt van és élő.

A harag tulajdonképpen egy felszínes érzés. Ami mögötte van az pedig egy fájdalom, vagy a fájdalomtól való félelem. Ez az, mikor a következő reakció a harag lesz. Ha a jelenben sérelem ér, akkor legtöbbször mögötte egy múltbeli fájó – úgynevezett zöld pontra – nyomnak rá. Ezeket legtöbbször a szüleink teszik ránk elviekben jó szándékkal. Így sok zöld pontunk lesz egy-egy beszólástól, vagy kritikától. Nagyon gyakori jelenség, ha én a jelenben megbántódom és indokolatlanul nagy reakcióval reagálok, akkor legtöbbször kapok egy visszajelzést magamtól, hogy ez nem a jelenről szól, hanem a múltbeli zöld foltomra nyomtak rá. Ezek az elfojtott nehéz sérelmek, érzések idővel hatással vannak a szervezet immunrendszerére is és mint tudjuk az ellenálló képességünkre nekünk nagyon nagy szükségünk van. Ezért kiemelten fontos nekünk is foglalkozni ezzel az érzéssel, témával.

De hogyan lehet erre jól reagálni?

Hogyan kezelhetjük?

Miről ismerjük fel?

Milyen módszereink lehetnek akár a levezetésére?

Ezeknek a kérdéseknek mentén beszélgetnek szakembereink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentahigiénés szakember és családterapeuta 

Írjatok témákat és kérdéseket, amikről szeretnétek hallani, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk, hogy ezekről beszélgessünk!

További részekért a képre vagy IDE kattintva látogassatok el a Lelki immunerősítő oldalára is!