A lelki erőforrásaink megtalálása

Tavaly egy nagyon új dologgal álltunk szemben, volt egy ritmusa az életünknek, ami felborult. Most is vannak bizonytalanságok, de ez már egy hosszú távú „rossz dolgokban” kell benne lennünk rész, ez pedig már másfajta stratégiát igényel.

A mai témánkat egy betegtársatok dobta be, ami alaposan feladta nekünk a leckét. Azt kérte, hogy a reménységről beszélgessünk. Arról,A covid harmadik hulláma kapcsán sokszor halljuk, hogy kimerült vagyok, türelmetlen, ideges, indulatos és ebben az esetben nem látjuk meg a lelki erőforrásainkat. Olyan, mintha elvesztek volna. Ma arról fogunk beszélgetni, mik lehetnek ezek, hogyan találhatunk vissza ezen erőforrásainkhoz. Talán ilyen helyzetben az lenne a legfontosabb, hogy megtaláljuk a nehézségeinkben, veszteségeinkben is a gazdagító erőt. hogy amikor nehéz helyzetben vagytok, akkor miből és hogyan tudtok reményt nyerni.

Ez így nagyon jól hangzik, de lássuk be, az élet legtöbbször kivédhetetlen, hogy ne éljünk meg veszteségeket, nehézségeket, traumákat, hiszen ez kivédhetetlen sajnálatosan, hiszen senkinek nem tökéletes az élete, még ha úgy gondoljuk másoké biztosan az. De ez nem így van. Fontos azt tudnunk viszont, rajtunk áll az, hogy miként kezeljük ezeket. Japánban van egy gyönyörű hagyomány – Kincugi- arannyal javítanak valamit. Ha összetörik egy tárgy, azt nem kidobják, hanem arannyal illesztik össze a darabokat és a törésvonalat díszítő motívumokká változtatják.

Ezt a szimbólumot gondoltuk, hogy idehozzuk. Azt tapasztaljuk, hogy azok az emberek, akik egy évvel ezelőtt az első hullámot viszonylag jól átvészelték, a kezdeti szorongásaik, félelmeik után tudták az erőforrásaikat mozgósítani, ők is most nagyon kifáradtak, megcsömörlöttek, reménytelennek látják a mostani helyzetet. Két dolgot nagyon el kell különíteni a tavalyi év és a mostani év között, mert nem ugyan abban a folyóban vagyunk akkor is, ha a covid helyzetet nézzük.

Tavaly egy nagyon új dologgal álltunk szemben, volt egy ritmusa az életünknek, ami felborult. Most is vannak bizonytalanságok, de ez már egy hosszú távú „rossz dolgokban” kell benne lennünk rész, ez pedig már másfajta stratégiát igényel. Ez a gyönyörű távol-keleti példa pedig egyértelműen azt hozza, hogy a baj nem elkerülhető, sőt néha ezek tudnak minket előre vinni és arannyá tudjuk tenni, bele tudjuk illeszteni az életünkbe.

De hogyan?

Egyáltalán milyen törések okozódnak bennünk?

Milyen módszereink vannak a segítségre?

Mik a krízishelyzetek?

Hogyan lehet megküzdeni velük?

Hogyan tudunk kitartani?

Ezeknek a kérdéseknek mentén beszélgetnek szakembereink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentahigiénés szakember és családterapeuta 

Írjatok témákat és kérdéseket, amikről szeretnétek hallani, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk, hogy ezekről beszélgessünk!

További részekért a képre vagy IDE kattintva látogassatok el a Lelki immunerősítő oldalára is!