Az életben maradásom záloga

Nem hiába nevezik az új élet kezdetének a szervátültetés napját! A 2007. június 1-én történt vesetranszplantációm után ezt megtapasztaltam. 

 13 éves koromban egy futóverseny után jelentkező torokgyulladás miatt vesemedence gyulladásom lett. Pár hét kezelés után gyógyultként hazaengedtek az orvosok. Ám ettől kezdve lassan romló vesekárosodással kellett számolnom. A szerv funkciói gyengültek annyira, hogy 36 éves koromra a vesepótló kezelés lett a további életben maradásom lehetősége.  

A kilátástalan depresszív betegségtudatos helyzetemből megmenekültem. Csodálattal adóztam az orvostudomány felé és óvatosan barátkoztam új szervemmel, amellyel függetlenné, szabaddá váltam a mindennapos korházi kezelésektől. 

Műtét után legfontosabb dolgom volt, hogy jól érezzem magam, egészségesen éljek. Becsüljem meg a kapott ’ajándékot’. Számomra az egészséges életmód a sportos életvitelt is jelentette.  

Gyermekkorom óta mozgékony vagyok. Akkoriban sokféle sportot kipróbáltam. Vesebetegként tiltottak a fizikai terheléstől. Ezért olyan sportot kellett választottam, amely kíméletes, mégis jó erőben tart. 

Magyar Szervátültetettek Szövetsége által megismerhettem sorstársaimat, akik szintén pozitív gondolkodásúak, életvidámak, szeretik a sportot és segítik, támogatják egymást. Lehetőséget kaptam, hogy válasszak sportágat, biztosítottak edzőt és megteremtették az edzés feltételeit. Nemzetközi versenyekre is eljuthattam megméretni magamat más országok atlétáival.    

Sportolás közben érzem a szabadságot, az erőt. Utána pedig a békességet, kiegyensúlyozottságot, nyugalmat.  

Húsz éves korom óta síelek.  Nagyon szeretem a havas hegyeket,a tiszta levegőt.  Gyönyörű tájakon sílécen végig siklani a szabadság érzete felemelő. Akkor és ott csak a sível lejutni a hegyről a legfontosabb, teljes kikapcsolódás számomra. Utána pedig jöhet a kellemes fáradság érzése. 

A 2020. februári Szervátültetettek Téli Világjátékán szeretnék reálisan a középmezőnyben végezni, valamint szerencsésen célba érkezni a síelés versenyszámaiban. 

Indulok a hófutás 2000 méteres távján is, itt hótalpakon kell felfutni a hegyre. Bízom benne, hogy korcsoportomban sikerül érmet szereznem. 

Minden szervátültetettnek üzenném, hogy találjon egy kedvére való mozgásformát és kezdje el gyakorolni. A teste meg fogja hálálni! Lehet az indulás nehéz lesz, de az eredmény annál csodálatosabb. A sport által ellenállóvá válnak a betegségekkel szemben, így hosszabb életet remélhetnek.

Mindenkinek értékes az élete, de mi, szervátültetettek még inkább megbecsüljük, értékeljük.  

Gelencsér Róbert/Feszt Tímea