Örülök, hogy élhetek

Végh Ágota vagyok, életvidám, energikus nőnek tartom magam, aki nem ijed meg a nehézségektől. 

18 éves koromban, a főiskolára készülve egy rutinvizsgálat során derült ki a fehérjeürítő vesebetegségem. Szerencsére ekkor még nem sok tünetem volt, így a főiskolai éveim vidáman teltek, élményekkel teli négy év volt. A diploma után elkezdtem dolgozni, és ekkor jöttek az első komolyabb tünetek, velük pedig a gyógyszerek, de még 7 évet kihúztam a művesekezelésig. Végül 2 év 10 hónapot töltöttem művesekezelésen: 2006. szeptemberében  megkaptam az azóta is nagyszerűen működő vesémet. 

A legnehezebb a várakozás volt, hogy mikor kaphatok már vesét. A dialízis nem egy leányálom, de félelmeim nem igazán voltak. 

A szervátültetés utáni legnagyobb kihívás a kórházban a sóskafőzelék volt. 🙂 Viccet félretéve, finom volt! Csak… se előtte, se utána nem szerettem a sóskát, de a transzplantáció után közvetlenül, a frissen beindult vesével, komolyan mondom isteni volt. 

A legszembetűnőbb változás az életerőm visszatérése volt. A dialízis alatt is végig 8 órában dolgoztam, és mindig fáradt voltam. A lassú leépülésben nem is vettem észre, hogy mennyire kevés energiám volt. A műtét után nagyon rövid idő alatt szinte megtáltosodtam.  Az maga a csoda, ahogy a beültetett szerv órák alatt megtisztítja a szervezetet az évek alatt felgyűlt méreganyagoktól. 

12 éves korom óta sportolok kisebb-nagyobb megszakításokkal. Tinédzser koromig főleg atletizáltam, majd jött a tenisz, a tánc és a síelés. Ezek közül a tenisz és a sí maradt meg, ezeket kb. 10 éve űzöm rendszeresen. A sport számomra mozgás, öröm, társaság. 

A síelést a középiskola végén kezdtem, utána még néhány sítáborban részt vettem, majd egy hosszabb kihagyás után 2008-ban talált meg újra ez a sport. Nagyon szeretem a hegyeket, a havas tájakat. A síelésben szeretem a sebességet, a pályák nyújtotta kihívásokat, azt, hogy a legkülönbözőbb hóviszonyok között, a legkülönbözőbb meredekségű pályákon jól le tudjak síelni. No meg természetesen a mozgás után a pihenést a barátokkal. 

Mivel számomra ez lesz az első Szervátültetettek Téli Világjátéka, amin részt veszek, még nem tudom, mire számítsak. Az eredményeket tekintve érvényes futamokat kívánok magamnak!

Óriás műlesiklás, szuper óriás műlesiklás, műlesiklás, paralell szlalom  számokban indulok.

Van-e álmom?  Persze! Szeretnék még jó sokáig ilyen boldogan teljes életet élni. 

A személyes mottóm az, hogy örülök, hogy élhetek. 

Mit üzennék a 10 évvel ezelőtti önmagamnak?  

Minden rendben lesz, jobban, mint ahogy azt most egyáltalán el tudod képzelni. 

Végh Ágota/Feszt Tímea