Nem tudtam elképzelni, hogy teljes életet élhetek

Egy nyughatatlan, életigenlő örök-gyerek vagyok, aki lassan 50 éves lesz. Szervánszky Zsoltnak hívnak.

41 éves koromban derült ki, hogy autoimmun betegségem van, ami miatt leállt a veseműködésem.  Ekkor szteroidot kaptam, aminek hatására a veseműködésem újra elindult, de nem jósoltak többet fél évnél… amiből végül négy és fél év lett.

2015-ben már elkerülhetetlen volt a művesekezelés, a hasi dialízist választottam, ami két évig tartott. 

2017 nyarán Édesapám elkezdte kivizsgáltatni magát, az első vizsgálat a keresztpróba volt, ahol kiderült, hogy Apukám veséje tökéletesen illik hozzám: az összes vizsgálat elvégzése után is ugyanez maradt a vélemény.

2018. február 22-én – a Magyar Korcsolyázás Napján! – történt meg a veseátültetés.  Szerencsém volt, hogy Édesapám felajánlotta a veséjét és nem a várólistáról vártam az új vesémre.

A transzplantáció előtti legnagyobb félelmem az volt, hogy műthető állapotban legyek a veseátültetés idején.

A vesetranszplantáció után a legnagyobb kihívás az idő volt… Türelmetlen voltam,  mindent siettettem volna, szerettem volna minél előbb belevágni az akkor még ismeretlen új életbe.  Nem tudtam elképzelni, hogy teljes életet élhetek majd, de nagyon akartam és megkaptam ezt az élettől. Azóta jobban figyelek magamra és a környezetemre.

Gyermekkorom óta aktívan sportolok: jégkorong, snowboard, szörf a kedvenceim. A sport számomra életforma, energiafeltöltés, kikapcsolódás és természetesen a barátok is ott vannak.

22 évesen álltam először snowboard deszkán, azóta megszállottja vagyok ennek a sportnak – is.

A Szervátültetettek Téli Világjátékán most veszek részt, így nem tudom, hogy mire számíthatok, de szeretnék minél jobb helyezést elérni. 

Megvalósításra váró álom?  Mindig vannak álmaim. Anélkül nincs értelme élni. Mindig más az álom. Most ez a verseny és egy szép helyezés.


A személyes mottóm és üzenetem talán az, hogy „Az élethez nem elég életben lenni…”

Mit üzennék a 10 évvel ezelőtti önmagamnak?  Hát ez jó kérdés : ) 

Éld az életet, ahogy szeretnéd…

Szervánszky Zsolt / Feszt Tímea