Bemutatkozik a Magyar Tenisz Szövetség FÉT Bizottsága

azaz a Fogyatékossággal Élő Teniszezők Bizottsága

Tavaly, ősz elején, Orbán-Sebestyén Katalin – a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség tenisz szakág vezetője, aki egyúttal a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) Gyermektenisz szakágának vezetője – hívott fel telefonon, hogy a Magyar Tenisz Szövetség nemrég megválasztott elnöksége, illetve Markovits László szakmai alelnök felkérte őt arra, hogy alakuljon egy olyan bizottság, amelyik a fogyatékossággal élő teniszezőket képviseli.

Katalin elmondta, hogy mivel mi szervátültetettek és dializáltak – a sporton belül fogyatékossággal élő sportolók csoportjában versenyzünk – szeretné, ha mi is – speciális helyzetünkre megfelelő figyelmet irányítva – képviseltetnénk magunkat ebben a bizottságban.

Mivel Katát korábbról, teniszes kapcsolataink révén már ismertem, nagyon örültem, hogy ilyen kéréssel fordult hozzám, hiszen ez idáig a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ) nem volt lehetőség a szervátültetett teniszezők érdekeinek érvényesítésére, annak ellenére, hogy szakágunk nemzetközi eredményeit tekintve igen sikeresnek mondható.

Azonnal felhívtam Berente Juditot, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) elnökét, hogy segítsen dönteni arról, ki legyen a szervátültetett teniszezők képviselője a bizottságban.

Az MSZSZ elnöksége az MTSZ felkérésének eleget téve támogatott engem. Emellett Horváth Gábor, az MSZSZ tenisz szakág vezetője is lehetőséget kapott a bizottsági munkában való részvételre.

A FÉT Bizottság – pontos neve Fogyatékossággal Élő Teniszezők Bizottsága – 2020. szeptember 17-én alakult meg. Fő célja a fogyatékossággal élő hazai teniszezők edzési és versenyzési lehetőségeinek bővítése, javítása. Ide tartoznak a kerekesszékesek, az értelmi fogyatékossággal élők és a hallássérült teniszezők is.

Sütő Csilla MTSZ főtitkára és Gubacsi Zsófia WTA játékosunk körében a FÉT Bizottság tagjai és szakértői

A bizottság tagjai 2020. októberében találkoztak személyesen először, s ekkori ülésükön meghatározták ügyrendjüket és feladatköreiket. A feladatkörök között vannak a fogyatékos sport szakágainak integrációja nevében szervezett események, valamint az egyes szakágak támogatása, segítése.

Markovits László szakmai alelnök, a korábbi Women’s Tennis Association (WTA) győztes Gubacsi Zsófiát kérte fel a bizottság elnöki posztjára. Zsófi maga is régóta támogatja a fogyatékossággal élő sportolókat. Segítséget nyújtott a riói paralimpikon Németh Roland felkészítésében, és több mint 8 éve támogatója. Idéntől már hivatalosan is nagykövete a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek.

Az MTSZ elnökségi tagjai közül Noszek Péter, a Nestlé Magyarország ügyvezető igazgatója jelentkezett bizottsági kapcsolattartónak. Egy dolog vezérelte: szívügyének tartja a fogyatékossággal élő emberek sportolásának segítését.

A FÉT Bizottság tagjai:

  • Gubacsi Zsófia elnök,
  • Medvegy Judit az értelmi fogyatékossággal élők,
  • Fábián Ágnes a kerekesszékesek,
  • Máthé Gábor a hallássérültek,
  • valamint jómagam, a szervátültetett teniszezők képviselőjeként.

A FÉT Bizottság üléseire állandó szakértőket is meghívunk:

  • Bor Pétert, MTSZ társ szakágak vezetőjét,
  • Orbán-Sebestyén Katalint,
  • MTSZ Gyermektenisz vezetőt és a
  • Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagját, tenisz szakág vezetőt,
  • Horváth Gábort – MSZSZ szervátültetett tenisz szakág vezetőjét.

Az MTSZ FÉT Bizottság által támogatott események idén a mezőberényi integrált tenisztáborral és a szervátültetett teniszezők agárdi edzőtáborával kezdődött.

A bizottság első nagy rendezvénye a mezőberényi Szalai Barna Tenisz Klub és a Mezőberényi Iskolatenisz Egyesület által is szervezett integrált tenisztábor volt. Ebben a táborban a helyi iskolások és óvodások egy héten át együtt teniszezhettek fogyatékossággal élő sportolókkal.

A tábort személyesen is meglátogatta Sütő Csilla főtitkár és a FÉT Bizottság elnöke, Gubacsi Zsófia is. A tábor hallássérült fiataljait Máthé Gábor vezette, míg a szervátültetetteket rajtam kívül Berente Judit, Feszt Tímea, az MSZSZ elnökségi tagjai irányították. Emellett Feszt Timi tartott egy interaktív előadást, melynek keretein belül bemutattuk a szervátültetett sport jellegzetességeit.

A tábor főszervezője, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (CSEFOSZ SE) elnöke Medvegy Judit volt. Az értelmi fogyatékossággal elő sportolói között jelen voltak speciális olimpiai bajnokok is, mint Kelemen Zsombor és Sárosi Balázs.

A következő FÉT esemény az augusztus 8-12 között megrendezett Szervátültetett Teniszezők Agárdi edzőtábora volt, amely Horváth Gábor vezetésével zajlott.

A bizottság elnöke és tagjai ide is ellátogattak, hiszen a tábor a MTSZ támogatásával jött létre. A szervezők ezúton is köszönik Bor Péter Társ szakágak vezető segítségét és közbenjárását a megvalósulásban.

A FÉT Bizottság következő eseménye a szeptember 4-én megrendezett FÉT Torna volt. A – talán a világon egyedülálló módon – 4 fogyatékossági ág teniszezőit és ép játékosokat szólítottuk integrált versenyre. A rendezvény különleges apropója, hogy a Tokiói Paralimpia zárónapján rendeztük, melyről külön cikkben is beszámolunk (lásd a xx. oldalon).

Júliusban elindult a FÉT Bizottság Facebook oldala is, amelynek 1 hónap alatt 500 követője lett. Ezenkívül egy csodálatos logóval is gazdagodtunk, melyet Faragó Sándor tervezett, s amit ezúton is köszönünk neki.

Poós Gergő

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.