Egy ember, akire méltán büszkék lehetünk

A rendszeres véradást élődonoros transzplantáció követte – vesedonorként.

Sajnos naponta olvashatunk a sajtóban vagy a médiában súlyos balesetekről, sérülésekről és olyan súlyos betegségben szenvedőkről, akiknek vérre van szükségük a gyógyuláshoz, rosszabb esetben az életben tartáshoz.

Szerencsére vannak olyan segítőkész emberek, akik felismerik a véradás fontosságát, nélkülözhetetlenségét az orvoslásban. Van, aki csak egyszer, esetleg alkalmanként ad vért, de sokan vannak, akik rendszeres véradók, akik úgy érzik, ez a legkevesebb, amit tehetnek rászoruló embertársaikért.

Utóbbiak közé tartozik a zalaegerszegi Büki József is, aki eddig 130 alkalommal volt véradó.

Története 1977-ben kezdődött, amikor a zalaegerszegi Egyesült Izzóban dolgozott. 19 éves volt akkor és a kollégái unszolására vett részt az első véradásán, amit a cég szervezett. Ott derült ki, hogy Józsefnek nagyon ritka, 0 Rh-negatív a vércsoportja. Emiatt többször behívták véradásra, ami a későbbiekben már rendszeressé vált. Sokkal többet ér számára, ha ő segíthet, mintha neki lenne szüksége rá.

Erős motiváció volt számára az is, amikor visszaemlékezve gyermekkorára, eszébe jutott, hogy az egyik rokona motorkerékpárral szarvassal ütközött és nagyon megsérült. Emlékei szerint 51 ember vére kellett, hogy a rokon életben maradjon és felépüljön.

De József története itt még nem ér véget, hisz vesedonorként is segített.

2014-ben a komaasszonya és a neje elmesélték neki, hogy az egyik rokona nagyon súlyos állapotban van, vesetranszplantációra lenne szüksége. Mivel neki is 0 Rh-negatívos volt a vércsoportja, felmerült az élődonoros vesetranszplantáció gondolata, amit tett követett.
Rendkívül hosszú folyamat volt, szeptembertől márciusig tartottak a vizsgálatok. A rokon akkor már nagyon rossz állapotban volt, mindennapos dialízisre volt szüksége. Végül 2015. március 3-án megtörtént a műtét. Az élődonoros transzplantáció sikeres volt, mindketten felépültek, a rokonnak azóta már gyermeke is született és teljes életet élhet.

József 2015. október 10-én Pro Vita díjat kapott, az életmentésben tanúsított példamutató magatartása elismeréseként.

Az élődonoros transzplantáció után

2016 tavaszán volt egy rendezvény a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központban, ahol Józsefnek fellépése volt és itt találkozott a SZENYE akkori vezetőségével, Merth Attilával és Fodor-Zsálek Andreával. Invitálták az egyesületbe, amit elfogadott és azóta tiszteletbeli tagja a kis csapatunknak. Aktívan részt vesz az egyesületünk munkájában. Vidámsága és sugárzó egyénisége szint visz a mindennapokba.

József szerint csodálatos dolog, ha beteg embertársainkon tudunk segíteni, mert nagyon jó dolog adni.

Pörzse Ferenc