Egy májtranszplantált úszta át az Ontario-tavat

A kanadai Jillian Best májtranszplantált úszó augusztusban sikeresen keresztülúszta az Ontario tavat Niagara-on-the-Lake-től Torontóig.

Fantasztikus teljesítményről értesültünk a szervátültetett úszók facebook oldalán keresztül. Jillian Best élete leghosszabb úszása volt, 52 km és 18 órát töltött a vízben. A májtranszplantált úszó kora hajnalban, még sötétben indult el, hogy napnyugta előtt célba érhessen.

Százezer dollárt gyűjtött össze annak kanadai kórháznak, ahol őt és az édesanyját is transzplantálták. 

„A májátültetésemet leszámítva soha életemben nem éreztem magam ennyire boldognak. Tudtam, hogy a családom vár rám a tó másik oldalán, ez még egy ok volt arra, hogy ne adjam fel” – nyilatkozta célba érése után Jillian.

Ennek az erőfeszítésnek a sikere nem lett volna lehetséges a támogató csapatom nélkül. Mindannyian hihetetlen emberek! Minden tag a csapatomban hozta a szaktudását, tapasztalatait és százszázalékos elkötelezettségét, hogy keresztül ússzam az 52 km-es Ontario-tavat. Kicsit hasonló volt a helyzet, mint az élet sok más területén, amikor „pompom lányokkal” veszed magad körül. Ezek az emberek hisznek benned és azt akarják, hogy sikeresen elérd a kitűzött célod. A környezted és az az energia számít, ami körülvesz téged.

Amikor fogy az idő, és amikor a dolgok egyre nehezebbé válnak, képesnek kell lennie arra, hogy a hozzád legközelebb álló emberekre tekints, és tudd, hogy ott vannak mögötted. A támogatás minden! – írta facebook-posztjaiban a májtranszplantált Jill.

Jillian úszásával százezer kanadai dollárt gyűjtött össze annak kórháznak, ahol őt és az édesanyját is transzplantálták. Úszásával felhívta a figyelmet a szervadományozás fontosságára. Kanadában az európai országokkal ellentétben nem a vélelmezett beleegyezés, hanem a donorkártya-rendszer szerepel a törvényben, így az esemény kapcsán sokan regisztráltak szerv- és szövetdonornak.

Gratulálunk Jill!

Facebook posztokból összegyűjtötte:

Berente Judit

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.