Együtt a szervátültetettekért

Elindult a párbeszéd a SE Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika vezetőségével

Köszönjük mindazoknak a véleményét, segítségét, akik kitöltötték a szövetség kérdőívét.

Szeretnék mindenkit tájékoztatni a mai megbeszélésünkről. Célunk az volt, hogy próbáljunk objektív képet kapni és adni az átköltözésnek a közösségünkre gyakorolt hatásáról.

A mai napon (07.14.) Berente Judit elnök asszonnyal közösen hosszú és nagyon konstruktív megbeszélést folytattunk Szijártó professzor úrral, akinek az összesen 323 kitöltő alkotta felmérésünket átnyújtottuk. Ez komoly segítséget jelent ahhoz, hogy másfél hónappal a költözés után visszajelezzük mindazt, ami jó és felhívjuk a figyelmet mindarra, ami a betegeket a korábbiakhoz képest hátrányosan érinti.

A megbeszélésen professzor úr mellett dr. Benkő Tamás igazgató helyettes és dr. Gerlei Zsuzsanna főorvos is részt vettek. Elmondták, ami kívülről sokunknak nem látszik, hogy nagyon sok olyan új lehetőséget nyertünk a sebészeti megoldások terén, ami komoly előrelépést jelent, például az élődonoros átültetéseknél. Több olyan új eljárásara is lehetőség nyílik, amelyek pozitív hatását az újonnan transzplantáltak élvezhetik. Számos olyan vizsgálatra van lehetőség a klinikai tömbön belül, ami a régi helyen már nem volt meg. A kétágyas, klimatizált kórtermek is a komfortot javítják.

A képen balról jobbra: Dr. Grelei Zsuzsanna, Dr. Benkő Tamás, Prof. Dr. Szijártó Attila, Berente Judit, Dr. Grózli Csaba

Ugyanakkor látni kell, hogy nagyon komolyan küzdenek azért, hogy a hely adta szűkös lehetőségeket javítsák. Ebben fontosak lehetnek azok a visszajelzések is, amit szövetségünk nyújtott át. Megoldódni látszik például a májambulancia előtti várakozás problémája az elkészülő betegbehívási rendszerrel. Kifejtettük, hogy az utógondozás helyzete számunkra kulcsfontosságú. Elmondták, hogy ennek hangolása, kitapasztalása jelenleg is folyik, valamint hogy nem könnyű a helyzet a szakdolgozói létszám területén sem.

Megállapodtunk abban, hogy havonta találkozunk és adunk visszajelzést betegoldalról, illetve kapunk információkat a klinikán belüli folyamatokról. Szeretnénk mindenki türelmét kérni, hiszen az átköltözéssel a terület „belakása” még nem fejeződött be. Indulatokkal, bekommentelésekkel ezen biztosan nem tudunk javítani. Fontos azt is látni, hogy a jót vagy a jobbat könnyű természetesnek venni és elmenni mellette, a negatívum viszont azonnal előkerül. A felmérés eredményét azért nem tesszük most közzé, mert ezzel a klinika vezetőjét akarjuk segíteni, tájékoztatni és nem közösségi vitát gerjeszteni. Célunk az, hogy mindig elmenjük közösségünk érdekében a falig, és az adott helyzetből kihozzuk a legjobbat. Ebben a partnerség, közös munka hatékonyabb, mint a falbontás.

Dr. Grózli Csaba