Ezen a napon a vesére figyel az egész világ!

Magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánították 2006-ban. Egy nap, amely világszerte felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából. 

A Vese Világnap célja 

  • hangsúlyozni, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában, 
  • ösztönözni a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, a megelőzés fontosságát, 
  • hogy edukálja az egészségügyi szakembereket, tudatosítsa bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében, 
  • világossá tenni a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség növekedésének ellenőrzése kapcsán, 
  • ösztönözni a transzplantációt mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást mint életmentő cselekedetet. 

Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a, becslések szerint legalább 700000 fő szenved az idült vesebetegség valamely szakaszában. Közel 6500 a már végstádiumú veseelégtelenek száma, akiknek rendszeres dialízis kezelésre van szüksége, vagy szervátültetésre szorulnak. 

A krónikus vesebetegek száma folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az elhízás, a cukorbetegség, a hipertónia járványszerű terjedésének, és az átlagos élettartam fokozatos emelkedésének. 

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló, gyakran hosszú ideig lappangó, „csöndes gyilkosok”. Számos dolgot tehetünk azonban, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük: 

8 aranyszabály a vesebetegség megelőzése érdekében: 

1. Legyen fitt és aktív! 

2. Rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét! 

3. Ellenőrizze vérnyomását! 

4. Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt! 

5. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet! 

6. Ne dohányozzon! 

7. Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését! 

8. Ellenőriztesse rendszeresen vesefunkcióját, amenynyiben 

egy, vagy több nagy „kockázati tényezővel” rendelkezik, mint amilyen a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy elhízás, és ha a családjában előfordult vesebetegség 

Idén is számos rendezvénnyel – szűrővizsgálatokkal, lakossági fórumokkal, betegtalálkozókkal – ünnepeltük a Vese Világnapját országszerte. 

Ünnepi munkaértekezlet keretében teremtettünk fórumot arra, hogy a nefrológia területén tevékenykedő szervezetek megismerjék egymás munkáját, tervezett aktivitásaikat, mert fontosnak tartjuk, hogy kapcsolódjunk, hogy támogathassuk egymás elkötelezett munkáját! 

Köszönet mindenkinek, aki velünk ünnepelt! 
www.nephrologia.hu