Ismerkedni, párkapcsolatban lenni szervátültetettként

Egy korábbi adásban már volt szó a párkapcsolatok természetéről, a természetes és a váratlan krízisekről, a megküzdés lehetőségeiről. A mostani podcast adásunkban azokat a sajátos kihívásokat vesszük számba, amelyekkel a transzplantált emberek találkozhatnak a megismerkedéstől kezdve a kapcsolat alakulásáig.

„Egy párkapcsolat csak akkor tartós igazán, ha minél nagyobb válságokat képes átélni és megoldani.”

Mülller Péter

Miért merült fel bennünk ez a téma

Mert amikor kértünk Titeket, hogy küldjetek témaajánlatokat akkor azt gondoltuk, hogy jó sok nehéz téma összegyűlik, de volt olyan társatok, aki azt kérte, hogy a szerelemről, a párkapcsolatról beszélgessünk, hogy hogyan lehet szervátültetettként új párkapcsolatot létesíteni. Ilyen egyszerűen választottuk a témát.

Mi pedig azt gondoltuk, hogy bár ez a téma általánosságban véve bár  előfordult már, talán mégis érdemes kitérni azokra a nehézségekre, nevezzük őket kihívásoknak, amiket Ti megtapasztaltok akár a megismerkedés során, akár már működő párkapcsolatban, bármikor is történik a szervátültetés. 

Kivédhetetlen ez a téma, hiszen az életkor elég széles spektrumú. Az utóbbi időben többen kerestek meg ilyennel. Volt, hogy olyan pár keresett meg, melyből mind a két fél szervátültetett. Ez pedig elég gyakori, hiszen ha összejárunk, akkor a szervátültetettek egymást találják meg, egymással esnek szerelembe. Ez a pár éppen a szakításnál tart, de általában az segítség, ha mind a két fél szervátültetett, hiszen nem kell órákig mesélni a dolgokról, értik egymás problémáit.  

És itt vannak a fiatalok, akik nagyon szeretnének párt találni.  Azt vesszük észre, hogy mindegy a korosztály a párkapcsolat keresésénél, univerzális tanács nincs, de az önismeret és a nyílt kommunikáció minden esetben segíthet.  

Milyen problémákkal találkozunk?  

Mire hívjuk fel a figyelmet a párkapcsolat keresők esetében? 

Mikor mondjuk el a szervátültetés tényét és hogyan?  

Mikor beszéljünk a gyógyszerek pontos bevételéről, vagy a teherbírásunkról? 

Tudjuk-e a szervátültetést értékes „tulajdonságként” érezni?  

Milyen kihívást jelent a párkapcsolatban egy krónikus betegség?  

Ezekre a kérdésekre és még sok egyébre próbálnak választ adni pszichológusaink:  
Dr. Garai Dóra, pszichológus és családterapeuta 
Tusor Lilla, klinikai szakpszichológus 
Gallus Edit, mentálhigiénés szakember és családterapeuta