Képzett Beteg Program – Tüdőtranszplantált sorstársaink részére

Újabb állomásához érkezett a Magyar Szervátültetettek Szövetségének Képzett Beteg programja:  ezúttal tüdőtranszplantált emberek és tüdőtranszplantációval foglalkozó szakemberek gyűltek össze egy hétvégére Tengelicen:

Fantasztikus hétvégét töltöttünk együtt a tüdőátültetettek első Képzett Beteg programján: a Tüdőklinika orvosai és szakdolgozói kötetlen formában osztottak meg fontos, illetve gyakorlati információkat és nem maradhatott el a mellkas sebészeti előadás sem, amelyet orvos-beteg fórum követett, majd pszichológus és családterapeuta simogatta a lelkeket és kiemelt szerepet kapott a mozgás is.

Érkezés után a résztvevők megismerkedhettek a Magyar Szervátültetettek Szövetsége történetével és működésével, majd az este játékos ismerkedéssel telt.

A szombati nap előadásait Dr. Grózli Csaba kezdte: “Mit tehetek én és mit tehetnek értem a minőségi életért?”, majd az orvosi előadások következtek:

Prof. Dr. Müller Veronika, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, Dr. Gieszer Balázs, Dr. Bohács Anikó, Dr. Csiszér Eszter és Dr. Kováts Zsuzsa beszélt a tüdőtranszplantáció és a tüdőtranszplantáltak nehézségeiről, a sikerekről, a kihívásokról és a tüdőtranszplantáció utáni mindennapokról.

                                             Dr. Gieszer Balázs és Balogh Krisztián Péter: orvos és betege együtt mászták meg 2017-ben egy nemzetközi túra keretében a Kilimandzsárót.

Délután az életmódé volt a főszerep,  Kiss Erzsébet testnevelő mutatta be “Öngyógyító emberek” címmel megjelent könyvét, beszéltünk a szervátültetettek sportjáról, a hazai- és nemzetközi versenyekről, majd a napot a közösen megtanult Örömtánccal zártuk.

A vasárnap délelőtt a lelki egészségről szólt: Gallus Edit családterapeuta és Tusor Lilla pszichológus beszéltek a szervátültetés utáni lelki nehézségekről, szerepeink változásáról.

A Képzett Beteg programot – a hagyományoknak megfelelően – a Szervátültetettek Világjátékáról készült összefoglalóval zártuk.

Valódi csapat kovácsolódott össze ezen a programon is!

 

→ További képek