Skip to content

Szervátültetetteket érintő hiteles információk a COVID járvánnyal kapcsolatban!

A koronavírus legfőbb tünetei általában a láz, fáradékonyság, köhögés. Kevésbé gyakori tünetek, de jelentkezhet:
izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és légszomj is.

A tünetek súlyossága változó. Lehet, hogy van, aki elkapja a vírust, mégsem mutat tüneteket. A kínai koronavírus-járvány adatait vizsgálva az esetek 80%-ban az emberek csak enyhe megbetegedést élnek át és nem igényelnek speciális kezelést, az esetek 20%-ában azonban a vírus súlyos szövődményeket okozhat – főként az idősebbeknél és azoknál, akik már valamilyen alapbetegségben, krónikus betegségben szenvednek (magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség).

A koronavírus azonban sokkal fertőzőbb, mint az influenza, éppen ezért kiemelten fontos a megelőzés.

Amennyiben úgy érzi, hogy megfertőzödött, feltétlenül tájékoztassa telefonon a kezelőorvosát!

Legutóbbi híreink a járványhelyzettel kapcsolatban:

COVID-19 BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Információk COVID-19 tünetek esetén: mikor mit tehetünk? Ez a betegtájékoztató a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika ésa Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet közötti együttműködés keretei közöttkészült. Mit tegyen otthon, ha koronavírusrautaló tünetei vannak? Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost! A családtagokkal is tartson

A COVID-19 elleni védőoltásról

Sokan kérdezitek, hogy kaphatjátok-e a COVID-19 elleni védőoltást és érdemes-e feliratkozni rá? Jó hír, hogy elindulhat a világban a védőoltások beadása, és ezzel megfékezhetővé válhat

COVID A SZERVÁTÜLTETÉS UTÁN

Vajon hány szervátültetettet érint, érintett a Covid járvány? Erre ma sajnos senki nem tud válaszolni. NAGYON FONTOS, hogy amennyiben COVID fertőzés tüneteit észleli

Amit jó, ha tud a szervtranszplantált a COVID 19-ről!

Az alapfogalmaktól a vírus terjedés lehetséges útjain át a fertőzés kimutatásáig, a tünetekről, a klinikai lefolyásról, és a megelőzésről. Hallgasd meg Dr. Gerlei Zsuzsanna

Tájékoztatás a budapesti régió veseátültetettei számára

Tájékoztatás a gondozott veseátültetettek számára a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika Nephrológiai Ambulanciájának működéséről a COVID-19 járvány során. A koronavírus járvány miatt elrendelt

Így kaphatsz támogatást településed önkormányzatától

Van egy olyan lehetőség, amelynek utána jártunk és fontos,  hogy tudjatok róla. Mivel mi, a fogyatékkal élők csoportjába tartozunk, ezért  igénybe tudjátok venni  azokat

Együtt sikerülni fog!

Információhiány, téves információ, vagy anyagi gondok miatt egyetlen szervátültetettet se veszítsünk el!

Gyógyszerkiváltási segítség szervátültetettek számára

A Mikszáth Gyógyszertár lehetőséget nyújt a budapesti transzplantációs központokban gondozott szervátültetett emberek részére az E-receptek vagy hagyományos receptekre felírt gyógyszerek ingyenes kipostázására abban az esetben, ha valamennyi gyógyszert tőlük kérik be.

A magyar kormány tájékoztató oldala a koronavírusról

Mit tehetsz saját és mások egészsége érdekében?

 • Kerüld a kapcsolatot olyan személyekkel, akik vírushordozók lehetnek, például a közelmúltban külföldön, valamelyik fertőzött területen jártak!
 • Ha teheted, maradj otthon, minimalizáld az érintkezést most mindenkivel, kiemelten az idősekkel. Kerüld a nagy tömeget és a köhögő, tüneteket mutató embereket!
 • Ha mégis elkerülhetetlen, hogy találkozz valakivel, kerüld a kézfogást, az ölelést, a puszit.
 • Alaposan és gyakran moss kezet!
  • Köhögés vagy tüsszentés után
  • Ételkészítés előtt, közben és után
  • Étkezés előtt
  • Mosdóhasználat után
  • Állatokkal, állatok ürülékével való érintkezés után
  • Ha elmegy otthonról, hazaérkezést követően azonnal
 • Otthonodban szellőztess gyakran!
 • Ne feledkezz meg az otthoni tisztaságról sem, fontos a rendszeres takarítás is, különös tekintettel a WC-re és a mosdóra!
 • Köhögés vagy tüsszentés esetén használj papírzsebkendőt, melyet használat után dobjon ki, majd moss kezet. Ha nincs kéznél papírzsebkendő, akkor ne a tenyereddel, hanem a könyököddel takard el orrod vagy szád!
 • Erősítsd immunrendszered, lehetőség szerint egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, szedj vitaminokat (az előírásoknak megfelelő mennyiségben).
 • Ha betegnek érzed magad, maradjon otthon és hívd telefonon orvosodat!

Kiemelt a szervátültetettek számára!

Több előadás érdekelne az idei Trapi Napokról? Kattints IDE, és nézd meg az előadásokat!

Segélyalapok a szervátültetettek megsegítésére!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége több segélyalapot is létrehozott a pandémia ideje alatt azért, hogy segítse a rászoruló szervátültetetteket akár anyagi, akár tárgybeli segítséggel.

A járvány a szervátültetettek és hozzátartozóik számára sokkal nagyobb csapást jelent, mint az átlagembernek. A legyengített immunrendszer kevésbé védett a fertőzésekkel szemben, ezért számukra az otthonmaradás egyben az életben maradás esélye.

Ugyanakkor orvosi kontrollra és folyamatos gyógyszerszedésre is szükségük van a beültetett szerv megvédése miatt. Sokan sikerrel illeszkedtek vissza az átültetést követően és munkába álltak. Ez most a legtöbbjük számára a fertőzésveszély miatt nem lehetséges. Sokan eddig is nehéz helyzetben éltek, hiszen a gyakori orvosi kontrollok miatt nem volt könnyű munkát találni. A családtagok is veszélyt jelenthetnek rájuk, ha olyan helyen dolgoznak, ahol tömeggel érintkezhetnek, így a legtöbb helyen ők is otthon maradnak az új élet védelmében. Sok az idős, magányos ember, aki most a négy fal közé szorult, és vannak szervátültetett gyermeküket egyedül nevelő szülők is akiknek most segítségre van szüksége!

Kérjük támogatásoddal Te is segítsd a szervátültetettek védelmét!

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének bejelentkezései időrendben

Ezekben az információs videókban beszámolunk a szervátültetettekkel és Szövetségünkkel kapcsolatos intézkedésekről a járvány ideje alatt.
A videók megtekinthetők facebook oldalunkon, és youtube csatornánkon egyaránt.

Legyen Karácsony!
MTT COVID Konferencia érdekességei
Lesz védőoltás, de ezekre figyelj!
Ki kell tartani! - Veszélyes tévhitek
Hibák és tévhitek - Most kell észnél lenni
Programváltozás - Online Trapi Napok
Második hullám? - Mire figyelj most
Mire figyeljünk most - Nyaralás, munkahely
Még tartsunk ki!
Sikerült!
Te megtennéd?
Elindult az összefogás
Gondoltad volna?
Így kaphatsz támogatást településed önkormányzatától
Összefogás az életért
Együtt sikerül! - 10 pontos cselekvési terv
Információk szervátültetettek számára
Életeket Védünk

Designed using Magazine News Byte Premium. Powered by WordPress.