Közgyűlés és sportnap Egerben

Közgyűlést és sportnapot is szerveztünk ekkorra, mert terveink szerint az egyesület tagjait és a környéken élő szervátültetetteket sportolásra szeretnénk ösztönözni.

2021 május 19-e reggelén bogrács alatt kap lángra a fa a mikófalvi Hokedli Vendégház udvarán. Szorgos kezek pucolják a zöldséget, a bogrács körül egy őszülő asszonyka, Balogh Ilona ténykedik, és arról beszél, hogy mennyire izgul a mai találkozás miatt. Nem csoda, hiszen a lánya három éve halt meg, és a szerveivel megmentette hat ember életét és hátrahagyott két unokát. A nagymamával decemberben ismerkedtem meg, akkor könnyek között mesélte el történetét. A Szervátültetettek Heves Megyei Egyesületének elnökeként kerültem vele kapcsolatba. Az volt az álma, hogy Heves megyében is hozzunk létre egy emlékhelyet az ismert és ismeretlen donorok tiszteletére. Természetesen a kezdeményezés mellé álltam, elmeséltem az egyesületem tagjainak, és magától értetődik, hogy meghívtam a COVID-járvány utáni első egyesületi találkozónkra, ismerkedni.

Közgyűlést és sportnapot is szerveztünk ekkorra, mert terveink szerint az egyesület tagjait és a környéken élő szervátültetetteket sportolásra szeretnénk ösztönözni. Sporteszközöket vásároltunk, petanque- és darts-készleteket, tollaslabda-felszerelést és pingpongütőket.

A közgyűlés a beszámolók ismertetésével és a jövőbeli tervek megbeszélésével hamar véget ért. Ezt követte a dr. Enyedi Judit infektológus főorvosasszony helyzetértékelő összefoglalója a vírushelyzetről. Az előadást kötetlen beszélgetés követte, ahol az orvos – beteg találkozón tabuk nélkül beszélgethetett mindenki a doktornővel, akár négyszemközt is.

A következő esemény a donor családot képviselő Balogh Ilona bemutatkozása volt, aki elmesélte a lánya történetét.

Nagy szeretettel fogadtuk, és ő is így érezte – szem nem maradt szárazon. Elkezdtük az egri emlékhely létrehozásának a tervezését is. A kezdeményezést az egyesület valamennyi tagja támogatta. Tekintve, hogy Ilona szakácsként ment nyugdíjba, örömmel vállalkozott az ebédfőzésre, aminek nagyon örültünk. Elmondta, hogy szeretné tartani velünk a kapcsolatot a jövőben is.

A közös ebéd után kezdetét vette a sport.

Pattogott a pingponglabda, repült a darts, szállt a tollas. Délutánra megérkezett a petanque-bemutatót tartó, világbajnoki bronzérmes Varga Viktor is, aki az általunk akkor megismert játékra tanított bennünket. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta ketten már részt is vettünk a sportág edzőtáborában.

Reményeink szerint sok tagot rá tudunk venni majd a rendszeres sportolásra, mert a sportolás a szervátültetettek számára, bizonyítottan a hosszabb életet jelenti.

Így telik hát nálunk egy tartalmas sportnap. Szívesen várunk minden érdeklődőt az egyesületünk rendezvényein!

Fodor József

Szervátültetettek Heves Megyei Egyesületének elnöke

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.