Egyesület alakult az ország nyugati csücskében

Több, mint egy éve született meg az elhatározás, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is létrehozzuk a szervátültetettek egyesületét (röviden: GyőrSzeVas).

Szervátültetettek Győr Moson Sopron és Vas megyei Egyesülete GyőrSzeVas

A Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas megyei Egyesületeként (GyőrSzeVas) feladatunknak érezzük, hogy felkutassuk a térségben élő hasonló sorsú embereket, egészségügyi-, sport- és érdekvédelmi területen segítséget nyújtsunk, közösséget teremtsünk.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége, mint ernyőszervezet végzi és koordinálja ezt a tevékenységet országosan, 20 területi és szerv-specifikus egyesületet összefogva. A Szövetség elnökségétől komoly biztatást és támogatást kaptunk a szervezéshez.

Megválasztott elnökség: Béla István, Kopcsándi Stefánia, Iker László

A legnépszerűbb közösségi oldalt felhasználva kezdtünk bele a toborzásba, felhívást tettünk közzé a szándékainkról. Néhány hét alatt közel 30 fő gyűlt össze, akik támogatták a kezdeményezést és igényelnék az együttműködést. Ennél természetesen jóval többen vagyunk a régióban, de nehézkes eljutni sok társunkhoz az adatvédelmi szabályok-szabta korlátok miatt.

A pandémiás időszak miatt csak június végén tudtuk megalakítani az egyesületünket Győrben 10 fővel. A cikk írásának idején a bírósági bejegyzésre várunk, és azt követően kezdjük meg a tagok felvételét, és kibővíteni sorstársaink felkutatásának módszereit, felhasználva a média nyújtotta lehetőségeket is.

Nem tétlenkedünk ebben az átmeneti időszakban sem, meghatároztuk rövid távú terveinket, a végrehajtásukhoz szükséges feladatainkat. Az egyesület aktív magjának, 5-6 embernek lelkes munkájával formáljuk arculatunkat. Készül saját honlapunk, egyesületi logót terveztünk, s folyamatban van egy egységes egyesületi póló tervezése is.

Májustól folyamatosan, heti egy alkalommal biztosítunk bowlingozási lehetőséget Szombathelyen, amelyet 3-6 fő vesz jelenleg igénybe. Propagáljuk és csatlakozunk a Millió lépés kihíváshoz, 5 fővel részt veszünk a Nemzeti Bajnokságon és az életmód táborban. Hamarosan elindulunk mindkét megyében támogatókat, pártoló tagokat keresni, s szeretnénk élni a pályázati lehetőségekkel is.

Alakulásunk híre mindkét megye meghatározó napilapjában megjelent, további média megjelenések szervezés alatt vannak, s ennek hatására a közösségi oldalon létrehozott csoportunk létszáma már 60 fő felett jár, folyamatosan jelentkeznek sorstársaink és szimpatizánsok is.

Az egyesületi elnök (jómagam) munkáját két elnökhelyettes segíti, Kopcsándi Stefánia (tüdőtranszplantált) Győr-Moson-Sopron megyei vezető, és Bela István (vesetranszplantált) Vas megyei vezető. Mindketten nagy elszántsággal, lendülettel és mély empátiával vetették bele magukat a közösségi munkába, az építkezésbe.

Köszönjük Szövetségünknek az eddigi segítséget és támogatást. Bizakodunk, hogy minél több sorstársunkat tudjuk bekapcsolni az egyesületi és az országos vérkeringésbe, közösen deríthetjük fel, ismerhetjük meg régiónk és az ország szépségeit, megismerhetjük egymás történetét, erőt meríthetünk egymásból, hirdethetjük a szervátültetés, az egészséges életmód és a rendszeres sportolás fontosságát, együtt emlékezhetünk donorainkra.

Szervátültetettek Győr Moson Sopron és Vas megyei Egyesülete – GyőrSzeVas

A frissen választott elnökség tagjai:

Iker László elnök

Kopcsándi Stefánia tüdőtranszplantált
Győr-Moson-Sopron megyei vezető

Bela István vesetranszplantált
Vas megyei vezető

Iker László István
májtranszplantált
elnök – GyőrSzeVas

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.