Hála egy negyedszázadért

A több mint 25 éve történt veseátültetés óta eltelt idő – Poós Gergő története.

Ebben a különleges cikkben – ahol a prózához líra is tartozik – egy világbajnok teniszező meséli el, milyen sokat adott neki az a két és fél évtized, ami a veseátültetése óta eltelt. Az a csodálatos életöröm, ami soraiból sugárzik, talán mindannyiunknak erőt adhat.

25 év telt el a veseátültetés óta, s én minden nap hálával gondolok dr. Toronyi Évára, aki akkor, július 12-én elvégezte a veseátültetést, s aki azóta is a kezelőorvosom.

25 év egészségesként is hosszú idő, de 25 éve élni egy beültetett szervvel, kiváló életminőséget biztosítani valakinek, és ezzel mindent megadni neki az élethez, ez hatalmas dolog.

Dr. Toronyi Éva

25 év egy negyed század, s ezalatt annyi mindent történt velem, ami meg sem történhetett volna, ha nincs az átültetés. Ezt kimondani, s ezzel a tudattal megélni az elmúlt negyedszázadot felemelő érzés.

Az én történetem csecsemőkoromban kezdődött, uréterműtétekkel, 14 éves koromban folytatódott dialízissel, 17 éves koromban teljesedett be egy sikeres transzplantációval.

Egy forehand közben…

Sporttörténetem kb. 3-4 évesen a teniszpályákon indult – hiszen a családom teniszes család -, majd Kanadában, 2005-ben teljesedett be, hiszen szervátültetettként világbajnok lehettem, ami fantasztikus dolog, és amiért hálás vagyok szüleimnek, edzőimnek, a szervátültetettek nagy családjának, megboldogult Székely Gyurinak, az MSZSZ akkori elnökének, s mindazoknak, akik ebben támogattak. Remélem azonban, hogy teniszes történetem még folytatódik hiszen év eleje óta a Magyar Tenisz Szövetség FÉT Bizottságában képviselhetem a szervátültetett teniszezőket. Horváth Gábor edzőnknek és Poós Bence tesómnak, aki a teniszpartnerem – mellesleg a Vasas Pasarét teniszedzője – köszönhetően újra játékban vagyok, s talán még újra versenyezni is fogok.

25 év oly sok mindent adott nekem, hogy szinte fel sem tudom sorolni, félek, kihagynék belőle fontos személyeket és eseményeket, ezért csak a legfontosabbakat emelem ki.

Megismerhettem az I. sz. Gyermekklinikán a feleségemet, akit szintén ott kezeltek szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) miatt, s akinek köszönhetően két gyönyörű gyermeket nevelhetünk fel, Lilit és Benit, akik most 15 évesek, és akik nagyon szeretjük egymást. Az átültetés mellett Toronyi doktornő keze és szerető figyelme őket is a világra segítette.

Feleségemmel, Timivel

Bejárhattam a világot a szervátültetettekkel, annyi helyen voltam, hogy föl sem tudom sorolni. Nagyon hálás vagyok a szövetségnek ezért. Vitorlázhattam, síelhettem, úszhattam a tengerben, élvezhettem az élet minden percét, egyszóval minden jó megadatott. Köszönöm, ha egyáltalán lehet így fogalmazni, annak az ismeretlennek, aki nekem azzal, hogy ő eltávozott, életet adott. Ő azóta is bennem él, egészséget, életet és ezer más dolgot adott. Egyszer majd megölelem érte…

Benivel és Lilivel

Nagyon régen, a veseátültetés után írtam egy verset, amiben talán minden benne van, ami elmondható. Ebben a verseben minden évben átírok egy sort. Szerintem megtaláljátok, hogy melyiket. Hálás vagyok orvosaimnak, szüleimnek, családomnak, s mindenkinek azért, hogy ez a sort 25 éve javítgathatom.

Veseátültetés

Sárgás, savas
Folyadékot termel,
Az a szerv, melyet csípőm
Árkába bezárva
Huszonöt éve hordozok.
Az ok: veseelégtelenség.
S a kín, a fájdalom,
Hogy ezzel egy
Másik ember élt,
Kit szülei, családja,
Gyermeke várta,
Ki hazafelé tartva,
Mindhiába gondolt haza.
Mert ó, szörnyű tragédia:
Élete, mint gyertyaláng a szélben,
Hirtelen kialudt egészen.
Lelke a fényes égben,
S mert teste már tétlen feküdt,
Odaadta nekünk szerveit.
Veséit, tüdejét, máját, szívét,
S vele életének azon részét,
Mely itt bennem is,
Csípőm árkába lüktet,
Dolgozik, azóta is.
Köszönöm az Ismeretlennek,
Létezni időt adtál életemnek,
S ígérem, megpróbálom,
Ha bármivel is tudom,
Megszolgálom.

2021. augusztus 13.

Poós Gergő

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.