Lelki immunerősítő program a székesfehérvári sporteseményeken

2021. augusztusának végén került sor a Szervátültetettek és Szervre várók Magyar Bajnokságára és Életmód Táborára Székesfehérváron.

Ha jól számoljuk, ez volt az első közös nagy találkozás, mióta a COVID is az életünk része lett. A COVID, ami annyi mindent elvett: elsősorban a felszabadult találkozások, együttlétek örömét, lehetőségét. A COVID, ami annyi mindent adott: szorongást és újratervezést, bizonytalanságot és rugalmas ellenállást, bizonytalanságot és új megoldásmódok, stratégiák kidolgozását. De itt, most, Székesfehérváron, augusztusban megint együtt lehettünk.

Kezdésnek meghallgathattunk orvosainktól néhány alapos, ugyanakkor világos, vicces előadást arról, hogy miért fontos a mozgás, miért fontos a sport. Lenyűgöző számok és tudományos bizonyítékok: heti 3×50 perces edzéssel 30 %-kal megnőhet az esélye, hogy tovább él a beültetett szerv, hogy tovább élsz. Azok talán, akik sportolni jöttetek ide, ez teljesen magától értetődik. De mi van a széksorok között csendesen „megbújó” még-nem-sportolókkal?

Miért olyan nehéz felállni, elindulni, megmozdulni?

Miért olyan nehéz hosszútávon kitartani a sportolás mellett?  

Tusor Lilla Sport és lélek előadásában azt boncolgatta, hogy testünk, közérzetünk, viselkedésünk oda-vissza ható, dinamikus kölcsönhatásban van, és hogyan lehet ezt a kölcsönösséget az életminőség javítására fordítani. Nagy értéke volt az életmód tábornak, hogy számos sportot kipróbálhattak az érdeklődők, reméljük, hogy többen csatlakoznak is majd az aktív sportolóinkhoz is! A Magyar Szervátültetettek Szövetségének vezetősége, a szervezők mindig nagy figyelmet fordítottak az egészség lelki részére is. Ép testben ép lélek. – tartja a mondás. De ennek a fordítottja is igaz: Ép lélek erősíti a testet.  

Ezt segítendő már a COVID első hulláma idején megszerveztük a lelki immunerősítő programunkat, amelynek videóit, podcast adásait visszahallgathatjátok a szövetség weboldaláról (www.trapilap.hu → EGÉSZSÉG → Lelki immunerősítő, vagy IDE KATTINTVA) lehet elérni.

Két évad alatt számtalan – részben a Tőletek érkező kérdések mentén megfogalmazódó, részben általunk fontosnak tartott – témát dolgoztunk fel. Egy dolog azonban egyre inkább hiányzott mindhármunknak: a személyesség, a beszélgetés, az együttlét erőtere. S hogy ezzel nem voltunk egyedül, bizonyítják a székesfehérvári személyes lelki immunerősítő workshopok is, amelyeket mindkét alkalommal megtöltöttek a tábor résztvevői. Két alkalommal, más-más téma köré szerveztük ezeket a személyes csoportalkalmakat. (ez az újság nem csak az ottlévőknek szól, nem? mert ennek a cikknek olyan a hangvétele helyenként, mint egy levél . de keveredik is az általánossal ez a személyes, mert a következő bekezdés már nem személyes megszólítású, és sztem ez a helyes…ha érted, mire gondolok…..:))) 

Csütörtökön a Tudatosság fontossága, az önismeret volt a témánk.

Játékos ismerkedés után rövid felvezető gondolatok alkalmat adtak a résztvevőknek arra, elgondolkodjanak saját útjaikon: ők vajon mennyire élik tudatosan az életüket. Életük mely területén tapasztalták már, hogy nem sikerült az irányítást megőrizni, hogy „kicsúszott a gyeplő a kezükből”. Kiscsoportokban beszélgettünk ezekről az élményekről és a lehetséges megoldásokról. A nehézségeket és a megoldáshoz vezető utat kavicsokkal szimbolizáltuk, amelyeket a résztvevők – ki-ki a sajátját – hazavihette a workshop végén, megtéve az első lépést a változás-változtatás irányába.  

Pénteken a Biztonság témáját jártuk körbe a résztvevőkkel. 

Kis bemelegítő beszélgetés után először kiscsoportokban arra kerestünk példákat, emlékeket, hogy milyen is volt számunkra a biztonság, kitől, hogyan kaptuk meg, voltak-e ebben hiányosságaink gyerekkorunkban. Ezen közös élményekből alakítottak szobrot a résztvevők kiscsoportonként, majd plenárisan is átbeszéltük a tapasztalatokat, erőforrásainkat.  

Nagy ajándék volt újra személyesen találkozni a táborozókkal,  Veletek, és együtt gondolkodni, kicsit lelkizni! A visszajelzéseitek alapján úgy tűnt, ez az öröm kölcsönös. Reméljük, hogy élményekben gazdagabban, feltöltődve távozott mindenki! Szeptembertől folytatjuk a lelki immunerősítő pod cast adásokat, amelyeket a szövetség weboldaláról utólag is újrahallgathanak az érdeklődőkReméljük, nemsokára ismét találkozunk személyesen is!  

Gallus Edit, Tusor Lilla, Garai Dóra