Magyar Rekordot futottak a szervátültetettek az Ultrabalatonon!

Sikerült! A világon egyedülálló módon, 39 szervátültetett és 2 dializált futóból álló FMC Hősök csapata 24 óra, 15 perc, 14 másodperc  alatt váltóban teljesítették az Ultrabalaton futás 221 km-es távját. A szervátültetettek hosszabb életéért futottak, hogy bebizonyítsák: új szervvel is lehet teljes életet élni, és hogy felhívják a figyelmet a Szövetség új életre felkészítő programjára, amely 5 év után támogatás hiányában leállt.  

Volt közöttük szívátültetett, tüdőtranszplantált, vese- és májátültetett, csontvelő átültetett és művesekezelt futó is, valamint kombinált szervátültetettek, akik közül van, aki 21 km-t fut, van aki kettőt.

FMC Hősök csapata, a Magyar Rekorder

Az ötlet adója és támogatója a Fresenius Medical Care magyarországi cégcsoportja volt, amelyre azonnal igent mondott  a Magyar Szervátültetettek Szövetsége,  aki a csapathoz megszervezte a 40 szervátültetett részvételét.  A futók felkészítésében a Polar magyarországi képviselete is segítséget nyújtott edzőkkel, illetve ők biztosították a speciális pulzusmérő órákat is. Minden adva volt a sikerhez, amelyet végül 39 fő teljesített váltóban:

2 dializált

15 vesetranszplantált

2 máj+vesetranszplantált

1 tüdő+májtranszplantált

2 tüdőtranszplantált

6 szívtranszplantált

9 májtranszplantált

2 csontvelőtranszplantált

Új élethez új életforma!

Próbált Ön már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő, vagy nem ver a szív? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma kell, és ezt meg kell tanulni. Ellenkező esetben gyakoribb a szervkilökődés.


A hosszabb és minőségi életre készíti fel sorstársait adományokból és támogatásokból a Magyar Szervátültetettek Szövetsége ingyenes, Képzett Beteg Programja. Célja, hogy információ hiánya vagy téves információ miatt egyetlen szervkilökődés vagy haláleset se fordulhasson elő.
A háromnapos képzés 5 év, 18 képzés és 700 résztvevő után támogatás hiányában sajnos leállt. Ennek a programnak a támogatására is buzdítottak futóink a Balaton körül.

Ha Szeretnéd támogatni a programot, klikkelj ide

Fotó: Dr. Grózli Csaba / MSZSZ

A mozgás plusz éveket jelent!

Minden ember életében kiemelt jelentősége kellene, hogy legyen a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek mindez létkérdés is.

Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint harminc százalékkal is meg lehet növelni a beültetett szerv élettartamát a rendszeres sportolással 

– hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. –


Azoknak  a gyógyszereknek amit élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatása van. Ezeket a mellékhatásokat  pedig leghatékonyabban  a rendszeres mozgással lehet csak csökkenteni, és ahogy szokták mondani,  láb mindig kéznél van.

Világversenyeken is az első ötben végeznek

Nemcsak képeznek, sportolási lehetőségeket, edzőket is igyekeznek térítés mentesen biztosítani a rászorulóknak, hogy minél többen mozogjanak rendszeresen.

A szervátültetettek nemcsak szabadidős sportokban mérettethetik meg magukat, két évente Világjátékokat, a köztes években pedig Európa Bajnokságokat  is rendeznek számukra. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, a magyar sportolók tizenegy sportágban állnak rajthoz, úgymint röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque.

Reményeink szerint, ahogy eddig is, az országok rangsorában a dicsőséges első ötben fognak végezni a világversenyen.”

A legek az Ultrabalatonon

A legfiatalabb futó 14 éves- , a legidősebb 65 éves volt.

Legtöbbet futók:  

Balogh Krisztián tüdő+májtranszplantált 21,5 km egyben

Garda Péter tüdőtranszplantált  13,3 km egyben

Mezei Gergő vesetranszplantált 11,9 km,    – 2x futott és a leggyorsabb volt

Németh Georgina májtranszplantált 11,5 km – 3x futott, a csapatból a legtöbbször  

Gila Sándor dializált 10,5 km egyben

Molnár Ferenc vesetranszplantált 10 km  egyben