Meghívás – a Hét élet c. film kapcsán egy különleges beszélgetésre 

Beszélgetés Dr. Grózli Csabával és Poós Gergővel Szigetszentmiklóson

A szervátültetésről beszélgettünk Szigetszentmiklóson: a Városi Könyvtár és Közösségi Háztól Földi Edina művelődésszervező hívott meg minket a Hét élet című film kapcsán.

Intézményük rendszeres havi programja a Cinema Sziget Filmklub, amelyhez minden alkalommal hívnak beszélgető vendégeket. Magyar filmek esetében színészt, alkotót, nem magyar filmek esetén ismeretterjesztéssel kötik össze a filmvetítő programot.

Mindig a film témájából indul a beszélgetés, melyet moderátor vezet. Különlegesnek számító szakmák, társadalmi kérdések, lelki problémák megismertetése sokszor szerepeltek már a palettán (pl. 2021. decemberben a karácsony pszichológiájával, novemberben a táncterápiával foglalkoztak.)

Februárra a Hét élet c. filmet választották, amelyhez dr. Grózli Csabát a Magyar Szervátültetettek Szövetségének orvos igazgatóját és jómagamat, mint veseátültetett szigetszentmiklósi lakost hívták meg vendégül. A film kapcsán beszélgettünk a szervátültetésről és a szervátültetettek mindennapi életéről.

A film vetítése előtt 25 perces pódiumbeszélgetést Petró Károly a Lakihegy Rádió műsorvezetője vezette.

A szervátültetésről történő beszélgetés kapcsán érintetettük a történetet, a jelenét, a jövőjét, és a speciálisan ezt a betegcsoportot érintő gyakorlati, etikai és emocionális kérdésekről. Jómagam pedig személyes élményeimet, tapasztalataimat mondtam el a saját átültetésemmel kapcsolatosan.  

A másfél órás film végén pedig a vendégeknek nyílt lehetősége kérdéseket feltenni. Érdekes és érzelmes beszélgetéssel zárult a filmvetítés, melyről a DunaMedia felvételt is készített, melyet ide kattintva láthattok

Ezúton köszönjük a szigetszentmiklósi Városi Könyvtárnak és Közösségi Háznak, valamint Földi Edina művelődésszervezőnek a meghívást és a beszélgetés megszervezését. Örülünk, hogy minél több helyre eljuthat üzenetünk: a szervátültetés életet ment!

 

Poós Gergő