Merni kell élni és sohasem feladni

Krisztián aktív életet él a dialízis mellett. Betegsége alatt sikerült olyan munkát találnia, amit össze tud hangolni a kezelésekkel.

Rendszeresen sportol, kerékpározik, sokat kirándul. A holiday dialízis lehetőségének köszönhetően a távolabbi úticélokról sem mondott le, több éven át Görögországba pihentek a nyári vakációk alkalmával. Közösséget szerető, közösséget építő ember. 

Egy srác a viharsarokból

Szeretném megosztani veletek egy srác életét, aki fiatalon szembesült a betegséggel. Krisztián élete a küzdésről, a kitartásról az élni akarásról szól. Története a 90-es évek közepén kezdődik, amikor diagnosztizálták nála a krónikus vesebetegséget. Az akkor épp érettségi előtt álló fiatalember sokként élte meg a betegség tényét. Akkor még nem tudatosult benne, hogy az a bizonyos nagy betűs most kezdődik. Az élete gyökeresen megváltozott. Álmait, vágyait nem élhette tovább, terveit fel kellett adnia. Új élethelyzetben került. Talán akkor fogadta el, amikor elkészítették az első- mai napig működő- fistuláját.  Egy életvidám fiatalember ül mellettem, melyről kevesen gondolnák, hogy 25 éve vesebeteg. 

Hogyan emlékszel vissza az elmúlt 25 évre?  

Kezdetben nehézséget okozott a dialízissel járó életvitel megtanulása. Szakmámban nem tudtam elhelyezkedni a kezelések miatt. Párkapcsolatra vágytam én is, mint hasonló korú társaim, de abban az időben ez másodlagos volt. A dialízis fizikailag, érzelmileg kimerítő tud lenni. Voltak mély pontok, amelyekből fel kellett tudni állni.  

Érettségire készülve lettem rosszul. Édesanyám a békéscsabai kórház nephrológiai osztályára vitt, ahol Dr. Tóth Eszter főorvosnő fogadott. A leletek alapján egyértelmű volt a diagnózis: krónikus vesebetegség. 10 hónap gondozást követően elkezdődött a dialízis. Kétszer kaptam új esélyt. 5 évig transzplantált vesével éltem, majd újból dialízis, jelenleg is. Kezdetek óta tagja vagyok a Békés Megyei Vesebeteg Egyesületnek, melynek 2015-ben elnökévé választottak. Dializáltként, transzplantáltként tagja voltam a Magyar Szervátültetettek Szövetsége atlétikai csapatának. Számos versenyen vettem részt, több országos és európai címmel büszkélkedhetek. 

A betegségem alatt sikerült munkát is találnom, amit össze tudok hangolni a kezelésekkel is. 12 éve boldog párkapcsolatban élek. Sokat túrázunk, kirándulunk. A holiday dialízisnek köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy évek óta Görögországban nyaralunk. Sajnos az aktív sportolásról le kellett mondjak, de a kerékpározást nem adtam fel.

Aki ismer, tudja, hogy életvidám, optimista ember vagy. Mi a titka? 

Kitűzött célom sosem volt. Élni az egészséges emberek életét! Talán ennyi. A sors célja, hogy jobbá tegye az embert. Az élet egészségesen sem egyszerű vannak nagyszerű pillanatok ugyanakkor kihívások is. Merni kell élni és sohasem feladni. Mindig arra törekedtem, hogy ne lássák rajtam a betegséget, az emberek ne sajnálattal nézzenek rám. 

Ahhoz, hogy tudatos döntést hozzunk, aktív életet éljünk meg kell tanulni együtt élni a betegséggel. Az elmúlt 25 évben történtek jó és rossz dolgok egyaránt, de sosem adtam fel. Próbáltam mindig pozitív maradni, hiszen csak egy életünk van.  

A betegtársak, nővérek elmondása szerint Krisztián életfelfogása példaértékű. Mindig vidáman, viccesen érkezik az állomásra.  Tapasztalataival segíti, támogatja a betegtársait. Az egyesület elnökeként kirándulásokat, rendezvényeket szervez, mellyel próbál jobb életminőséget biztosítani társainak. Krisztiánról elmondható, hogy az elmúlt 25 év eseményei ugyan megviselték, de nem törték meg. Az ápolóktól tudtam meg, hogy egy stroke-on és egy infarktuson is átesett, melyekből tünetmentesen felépült. 

Mit üzennél sorstársaidnak? 

Ne betegségtudat, hanem egészségtudat alakuljon ki, így érhető el a mindennapokban a testi-lelki jólét. Vesebetegen is lehet minőségi életet élni, csak akarni kell. Bármely élethelyzetben szembe kell nézni a nehézségekkel, hinnünk és akarnunk kell a pozitív változást! 

„ A győztesek olyan vesztesek, akik felálltak és még egyszer megpróbálták” 

Egy srác a viharsarokból,…. aki még sokat tudna mesélni inspiráló életéről. 

Kovács Krisztián / Farkas Eszter

Vese Világnap 2022.

Nemzeti Vese Program