Millió lépés az életért 2.0 – A szív útja kihívás 

Szeptemberben újra indulunk! Készen állsz?

Ugorj bele a cipődbe! Ezzel a felhívással indult tavaly útjára a Millió lépés az életért program — A vese útja 10 hetes kihívása, amelyben több mint 1400 fő vett részt. A program óriási sikerrel zárult, és 462 millió lépéssel sikerült 10-szer megkerülni a Földet.

A 30 éves magyar szívátültetési program tiszteletére sok-sok újdonsággal szeptemberben startol A szív útja kihívás. A mostani társadalmi célú egészség kampányban megismerjük a szív és érrendszer működését, betegségeinek megelőzését, a szívátültetés történetét, miközben 10 héten át mozogva fittebbek, egészségesebbek leszünk.  

Újra indul a szövetség életének eddigi legnagyobb és legsokrétűbb kihívása, a millió lépés az életért program, amellyel sikerült tömegeket megmozdítani, hiszen több mint 1400-an csatlakoztak be, és alkottak csapatokat. A résztvevők közel fele nem szervátültetettként, hanem nevezzük úgy, érdeklődő vagy szimpatizálóként jelentkezett a programba.

Több cég és számos média is meghirdette a programot dolgozói között, és állított csapatot, mint például a Novartis Hungária Kft., Astellas Pharma Kft., City Bank, de a Jazzy Rádió, a M2 Petőfi Tv és még sokan mások is „beleugrottak a cipőbe”. Külön öröm, a naponta kiküldött Tudtad-e? edukációs üzenetekről kapott pozitív visszajelzések, hiszen a program lényege és különlegessége pont ez a rész volt: Mozgatni és közben észrevétlenül tudást adni, divatos szóval edukálni egy olyan területről, amely ráadásul világszerte népbetegségnek számít. 

Millió lépés az életért 2.0 – A szív útja kihívás

Az új kihívásban számos újdonság kerül bevezetésre. Jelenleg is gőzerővel folynak a közös megbeszélések és fejlesztések a Business Solution Kft-nél, ahol a fejlesztők hamar beleszerettek a programba. Próbáljuk közösen még felhasználóbb baráttá, még izgalmasabbá tenni a versenyt a korábbi tapasztalatok felhasználásával.  

A különálló mozgásformák némileg szűkítésre kerülnek, és  a manuális hozzáadásuk ellenőrizetten fog történni. A napi lépésmaximumokat életszerűen, komplex algoritmusok segítségével kontrolláljuk, és ahol kell, korrigáljuk, vagy automatikusan kapcsolatba lépünk a felhasználóval az ellenőrzés érdekében.

A közösségépítésről az applikációs, illetve webes felületen elérhető egyedileg kialakított üzenőfal gondoskodik, ahol a résztvevők közösen motiválhatják egymást, oszthatnak meg egyéni üzeneteket, multimédiás tartalmakat. 

KATEGÓRIÁK

A Millió Lépés Program az előző évi tapasztalatok alapján 2022-ben három egyedi ligát is indít. A szervátültetettek, az amatőrök és a profik külön versenyben vesznek részt. Minden induló saját maga választhatja ki a kategóriáját, de a rendszer felismerve a kiemelkedő teljesítményeket, automatikusan javaslatot tesz a Profi ligába való átsorolásra. A felhasználók folyamatos „sikerélményéről” az egyedi toplisták gondoskodnak. A program felismeri az egyes résztvevők számára megfelelő szűréseket, így azt a toplistát ajánlja fel számukra, ahol a legelőkelőbb helyezést érhetik el. A folyamatos motivációról és visszajelzésről legalább három szűrő gondoskodik, figyelembe véve a versenyző nemét, életkorát és lakóhelyét. A felajánlott listák csak tájékoztató jellegűek, így a felhasználóknak lehetőségük van egyedi összehasonlítások megtekintésére is. 

SZAKASZOK

A felhasználók minden héten egy-egy egyedi szakaszt teljesítenek. Minden szakasznak saját megállói vannak, ahol hasznos információk, jelvények szerezhetőek meg, illetve támogatott tartalmakkal is találkozhatnak. Minden szakasz új kihívás elé állítja a résztvevőket, csapatokat ügyelve arra, hogy a teljesíthetőség határán belül legyen a meghatározott cél. 

ÜZENŐFAL

A résztvevők egy saját üzenőfalon keresztül megoszthatják élményeiket szöveges vagy képes formában a többi felhasználóval. Az egyes hozzászólásokhoz egyedi interakciók adhatóak, illetve ugyanebben a folyamban céges, szponzorált tartalmak is megjeleníthetőek. A felhasználók saját maguk moderálják az egyes hozzászólásokat, de felsőbb szinten ezt az adminisztrátorok is ellenőrzik. 

CÉGES VERSENY

A regisztrált cégek külön versenyt hirdethetnek a munkatársaiknak. Az egyes céges ligák résztvevői a teljes programban részt vesznek, ugyanakkor egy saját versenyük is lesz. A saját versenyben egyedi jutalmak, díjak szerezhetőek meg, valamint saját üzenőfallal is felszereljük őket. Igény szerint a megjelenítés bizonyos mértékig (logó elhelyezés és színek) a céges arculathoz is igazítható. 

CÉGES MEGJELENÉSEK

A támogató cégeknek különböző megjelenítési formára van lehetőségük. Ezek a diszkrét felsorolásjellegű megjelenéstől egészen az extravagáns kiemelkedő tartalmakig terjed. A megjelenésre mind a weboldalon, mind az applikációban lehetőség van, de az egyéb a programhoz kapcsolódó online és offline médiatartalmakban is megvalósulhat. 

KIEMELT HIRDETÉSEK

A kiemelt hirdetésekre különböző helyeken biztosítunk megjelenést. Így a támogató választhat, hogy hol, mikor, milyen formában és milyen gyakran szeretne megjelenni. Az egyes hirdetések elhelyezhetőek akár az applikáció betöltési képernyőjére, de ugyanígy a weboldalra is. Lehetőség van az egyes tartalmakhoz kapcsolni a megjelenést, például egy-egy szakaszhoz vagy akár eredményhirdetéshez is. 

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEK

Az állandó hirdetések különböző felületeken más-mást tudnak jelenteni. Ide értjük egyrészről a weboldalon és alkalmazásban megjelenő támogatók rész felsorolását, illetve céges logóval való megjelenést. Másrészről ide tartoznak a hírfolyamban elhelyezett megjelenések, hirdetések, valamint egyedi tartalmak. De ugyanígy lehetőség van egy-egy szponzorált szakaszban való elhelyezésre is. 

EGYEDI MEGJELENÉSEK

A támogatók további lehetőségük is van egyedi tartalmakként való megjelenésre. Így lehetőséget biztosítunk egyedi jelvény megalkotására, mely valamely cél elérésekor nyerhető el a felhasználók által. Továbbá az egyes szakaszok megállóiban is elhelyezhetőek egyedi multimédiás tartalmak, jutalmak, információk. Egyedi megjelenés még a hírek között való szerpelés, egy-egy motivációs üzenet. Továbbá lehetőség van saját szponzorált liga megalakítására, melyben a felhasználók még több egyedi tartalommal találkozhatnak. 

HOGYAN MŰKÖDIK A PROGRAM?

A programban való részvétel egyénileg vagy 5 fős csapatokban lehetséges.  

A programban a séta vagy futás mellett közel 100 féle különböző mozgásforma lépésszámmá alakítására van lehetőség a kerékpározástól az úszáson, kiránduláson át akár a táncig. Ezeket a „milliólépés” okostelefonos alkalmazás segítségével lehet rögzíteni. A lépéseket automatikusan a telefon lépésszámlálójából, az egyéb mozgásokat manuálisan beírva a program alakítja lépésekké és írja jóvá. 

SZAKASZOK ÉS KIHÍVÁSOK

A 10 hetes program 10 szakaszból áll. Egy szakasz pedig pontosan egy hétig, hétfőtől vasárnapig. Minden szakasznak lesz egy „arca” és egy kihívó csapata, és minden héten 10 korszakalkotó történetet és történelmi helyszínt lehet majd megismerni a szív működésével kapcsolatban.  

A heti kihívás „arca” ismert orvos, közéleti személy valamint szervátültetett lesz. 

Minden szakasz végén szakasz egyéni és szakasz csapat győztest hirdetünk a megtett lépések száma alapján.  

Ha támogatná a programot vagy hirdető lenne, írjon a grozlicsaba@trapilap.hu címre. 

Dr. Grózli Csaba 

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.