Mit tudsz a veséidről?

Mit tudsz a veséidről? Minden nap kb. 1800 liter vért szűrnek át és kiválasztják a kiszűrt salakanyagokat és méreganyagokat a vizeleten keresztül. Felügyelik a vérnyomást, a só- és vízháztartást és nélkülözhetetlen hormonokat képeznek. Tehát alapvetően fontosak egy egészséges, jól működő szervezet számára. Valójában minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él.

Valószínűleg nem sokat. 

Talán annyit igen, hogy a hát alsó területén található. Valamint fontos szerepet játszik a vér megtisztításában. Ennyi? Nos, akkor vegyük jobban szemügyre. 

Először is a veséknek sokféle feladatuk van. Mindennap kb. 1800 vért szűrnek át és kiválasztják a salakanyagokat és méreganyagokat a vizeleten keresztül. Felügyelik a vérnyomást, a só- és vízháztartást és nélkülözhetetlen hormonokat képeznek, tehát alapvetően fontosak egy egészséges, jól működő szervezet számára. Valójában minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él. Sokuk nincs is tudatában a fokozatosan romló veseműködésüknek. 

A veseműködés romlás a krónikus károsodásból már nem tud regenerálódni. A veseproblémák következményei: vizenyő, bőrviszketés, gyengeség, vérzékenység, magas vérnyomás, szívelégtelenség és gyenge csontok. Legrosszabb esetben a vesefunkciót művesekezeléssel vagy vesetranszplantációval kell pótolni.  

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük? 

A vesékre kifejezetten veszélyes a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás. Figyelni kell a testsúlyra, a vérnyomásra és a vércukor-szintre. A valóságban sok rizikótényező a saját kezünkben van és nagyon sokat tehetünk a vesék egészségéért. A rendszeres testedzés és az egészséges étkezés csakúgy, mint a kevesebb sóbevitel mellett figyelni kell a testsúlyra, a stressz kerülésére, a nikotinra és a fájdalomcsillapítók túlzott használatára.  

Továbbá a veseműködés rendszeres ellenőrzése nagyon kifizetődő lehet. A cukorbetegségben, elhízásban vagy magas vérnyomásbetegségben szenvedő betegek számára a rendszeres orvosi ellenőrzések alapvetően fontosak. A vizelet és a vérvizsgálat értékes információt nyújt a vesék állapotáról. Ha a vesefunkció romlás korán felismerésre kerül, akkor a rosszabbodás üteme lassítható, illetve meg is állítható. 

Viseld gondját a veséidnek és támogasd, hogy a hihetetlen munkájukat végezhessék! 

Az erős vesék jobb egészséget és jobb életminőséget jelentenek

A videó a Magyar Nephrológiai Társaság adaptációja.

Az ERA-EDTA a nemzeti nefrológiai társaságokkal együttműködve elindította az Európai Vese-egészségtudatossági napokat, hogy felhívja a figyelmet a vese fontosságára. A tevékenységek számos európai országban zajlanak. Csatlakozzon Ön is a #StrongKidneys kampányhoz!