Petanque edzőtábor 2021

A szervátültetett petanque-ozók edzőtáborát 2021. júliusában Tatabányán rendeztük meg.

A Magyar Petanque Szövetség (MAPESZ) valami véletlen folytán ugyanerre a 4 napra szervezte edzőtáborát, ugyanazon helyszínre, a tatabányai Jubileum parkba. Egyeztetéseket követően rendhagyó módon csatlakoztunk edzéseikhez, így a résztvevők több szemszögből ismerkedhettek meg a sporttal.

Az edzések megtartására a Magyar Petanque Szövetség egy francia mesteredző, Florence Schopp segítségét kérte fel, aki a helyszínen két részre osztotta a társaságot, kezdőkre és haladókra. Az általa biztosított tematika alapján épült fel a teljes program, a két csoportnak ez alapján tartottuk az edzéseket.

Az időjárást a napsütés és a tikkasztó meleg jellemezte, ezzel próbára téve mindenki állóképességét. Az edzőtáborban az első két napon különböző, otthon elvégezhető gyakorlatok kerültek bemutatásra, valamint előre felépített szituációs feladatokkal a taktikai érzékeket fejlesztettük.

Harmadik napon különváltunk, ekkor tartottuk meg a saját edzőtábori petanque versenyünket. Az egyéni verseny lebonyolítása szokásosan a résztvevők számától függően 3 fordulós svájci rendszerben valósult meg, majd ezt követően a legjobb 4 jutott tovább az elődöntőbe és a döntőbe.

Az egyéniben az alábbi eredmények születtek: 1. Varga Viktor, 2. Balogh László, 3. Nádasdy József 4. Soós Sándor.

Ezt követően délután a duplett verseny következett, szintén 3 fordulós svájci rendszerben. Itt a 3 forduló után a szabályok szerint a győzelemszám, Buchholz pontok, majd a pontarány határozta meg a végső sorrendet. A csapatok tagjait sorsolással döntöttük el, ahol az alábbi eredmények születtek: 1. Fodor József – Katona László 2. Varga Viktor – Várkonyi József 3. Persa Tímea – Réda Lajos.

Vasárnap a Magyar Petanque Szövetség által szervezett edzőtábor lezáró versenye következett, ahol 4 csapattal is el tudtunk indulni. A 30 nevezett csapatból négy fordulót követően a legjobb 16 KO rendszerben folytatta a versenyt, amiben két csapatunk is érdekelt volt.

Négy győzelemmel a Varga Viktor és jómagam alkotta csapat a 2. helyen, míg Czinczás Róbert és Réda Lajos alkotta duplett csapat két győzelemmel a 15. helyen jutott tovább. Így a 8 közé jutásért szerencsétlen módon pont egymással kerültünk össze, ahol a mi csapatunk kerekedett felül. Sajnos itt meg is torpantunk, a legjobb négy közé már nem kerültünk be.

A hétvége folyamán mindegyik petanque versenyen nagyon szép eredmények születtek. Bízom benne, hogy sok új dolgot tanultak a résztvevők mind technikai, mind taktikai szempontból, mely tovább erősíti a szervátültetettek csapatát a közelgő megmérettetéseken.

Szabó Dániel

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.