Receptek a Húsvéti ünnepekre

„Maradjatok otthon, vigyázzatok magatokra, jó egészséget és sok türelmet Nektek! Fogjunk össze, fegyelmezetten és szigorúan tartsuk be a járványügyi utasításokat! Együtt sikerülni  fog!”

– ezzel a szöveggel és az alábbi receptekkel kíván Áldott, békés Húsvéti ünnepeket minden magyar szervátültetettnek és szervre váró Sorstársunknak, a receptek ajánlója Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus, és a Szervátültetettek “vitéz Váry Sándor” Egyesülete.

… és hát íme a receptek amiket ajánlunk a Húsvéti ünnepekre:

Húsvéti kuglóf
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt, 150 ml joghurt, 250 ml víz, 10 dkg dió, 25 dkg sonka, 1 db hagyma, 10 dkg aszalt szilva, 1 db tojás, 1 tasak instant élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1-1 és fél teáskanál só, rozmaring, vaj a kikenéshez

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük (180 fokra). Az apróra tört diót egy serpenyőben zsiradék nélkül arany-barnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet az instant élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, a joghurtot és a vizet, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, egy kávéskanál rozmaringot, a diót, az apróra vágott aszalt szilvát és a szintén apróra vágott hagymát, majd jól eldolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, és addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő. Ezután egy enyhén lisztezett nyújtótáblán még egyszer átgyúrjuk, majd kivajazott kuglófformában egyenletesen eloszlatjuk. Meleg helyen további 15 percig pihentetjük, míg láthatóan megnő. Végül a sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 180 fokon megsütjük.

Sajtleves sonkacsíkokkal     
Hozzávalók (4 főre):
12 dkg sonka, 3 dkg vaj, 1 dkg libazsír, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl, 8 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárgája
őrölt bors, só, vegamix (natúr)

Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük 1 l vízzel. Beletesszük a zúzott fokhagymát, meghintjük őrölt borssal, vegamixszel, megsózzuk, és kb. 5 percig forraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, majd állandó keverés mellett belecsurgatjuk a forró levesbe. Egy pillanatra összeforraljuk. Teflonserpenyőben hevített libazsíron lepirítjuk a nagyon vékony csíkokra vágott sonkát, és a tányérokba kimert levesbe adagoljuk. Megszórjuk vágott petrezselyemzölddel.

Bélelt dagadó
Hozzávalók (4 főre):
80 dkg sertésdagadó, libazsír, só, bors
a töltelékhez:
60 dkg kelkáposzta, 1 db vöröshagyma, libazsír, 2 db tojás, só, bors, majoránna, fokhagymapor, 1 kiskanál csípős paprikakrém

Elkészítése:A felszúrt dagadót kívül-belül sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A töltelékhez a kelkáposzta torzsáját és a vastag ereit eltávolítjuk, majd kisujjnyi széles csíkokra metéljük. A hagymát felkockázzuk, és teflonserpenyőben hevített libazsíron üvegesre pároljuk. A kel-csíkokat beledobjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, fokhagymaporral fűszerezzük. Fél dl vizet aláöntve, lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Ha kész, levét lecsepegtetjük, majd a felvert tojásokat beledolgozzuk, a paprikakrémmel ízesítjük, és a keverékünket a dagadóba töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk. Forrósított libazsíron a pecsenyét körös-körül megpirítjuk. Egy tepsibe áttesszük, kevés vizet öntünk alá, majd közepesen forró sütőben másfél óra alatt pirosra sütjük. Közben a zsírjával gyakorta megöntözzük.

Zöldséges burgonya köret
Hozzávalók (4 főre):
40 dkg burgonya, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma
1 dl joghurt, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 4 dkg reszelt sajt só, őrölt bors, vegamix (natúr), fokhagyma, vaj a kikenéshez

Elkészítése:
A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sóval, vegamixszel ízesített vízben enyhén roppanósra főzzük. Ha kész, akkor egy másik lábasba leszűrjük a levet (tehát nem öntjük ki), beletesszük a brokkolit, és azt is enyhén roppanósra főzzük. A hagymát felkockázzuk, és lepirítjuk. Egy tepsit kivajazunk, majd beletesszük a zöldségeket, és leöntjük a mártással. (Mártás: felvert tojások, tejföl, reszelt sajt, só, bors, zúzott fokhagyma). Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30 percig sütjük.

Kefíres zöldségsaláta sajttal
Hozzávalók (4 főre):
20 dkg fekete retek, 40 dkg alma, 20 dkg sárgarépa, 4 dl kefir
só, édesítőszer, zöldfűszerek, 12 dkg köményes sajt

Elkészítése:
A retket, az almát és a sárgarépát lereszeljük. A kefirből öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, édesítőszerrel, zöldfűszerekkel. A salátaféléket egy tálba tesszük, hozzákeverjük az apró kockákra vágott sajtot, ráöntjük az öntetet, és óvatosan összekeverjük. Lehűtve tároljuk. (Húsvét utáni reggelre ideális.)

Habos túrós
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg búzaliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 8 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 1 ek. tejföl, késhegynyi sütőpor, édesítőszer
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró, 2 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 ek. búzacsíra, édesítőszer

Elkészítése:
A liszteket és a sütőport összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzátesszük a tojássárgáját, a tejfölt, és összegyúrjuk. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kibélelünk vele egy tepsit. A túrót kikeverjük a tojássárgájával, édesítőszerrel, majd egyenletesen a búzacsírával hintett tésztára kenjük. Előmelegített sütőben világos színűre sütjük. Közben a édesítővel kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a túróra simítjuk. Néhány percre visszarakjuk a sütőbe, amíg a hab megszilárdul, és enyhén megpirul. Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök

Ne feledjétek el nekünk megmutatni, lefotózni és elküldeni facebook oldalunkon a finomságokat amiket sikerült elkészíteni!

(Borítókép: www.akademiarestaurant.com)