Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága, 2018.

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre az európai szervátültetett és művesekezelt társadalom legrangosabb eseménye, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága.

A nemzetközi versenynek idén Olaszország, Cagliari ad otthont, 2018. június 17-24. között.

A magyar válogatott június 16-án 10:30-kor indul és június 26-án délután 15:15-kor érkezik a Liszt Ferenc reptérre.

2000-ben Athénban került megrendezésre a vesebetegek első kontinensviadala, I. Pan-European Athletic Games néven, melyen már a magyar csapat is jelentős létszámmal részt vett. Ezt tekinthetjük az első Európa Bajnokságnak.

2001-ben, budapesti székhellyel megalakult a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége, mely azt az igényt hivatott kielégíteni, hogy a művesekezelt sportolók is részt vehessenek nemzetközi versenyen, 2002-ben pedig már Balatonaligán rendezték meg a II. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságát.

A magyar csapat a kezdetek óta részt vesz az Európa Bajnokságon szervátültetett és művesekezelt sportolókkal egyaránt.

Csapatunk 2001 óta az élvonalban szerepel, a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első helyen végez az Európa Bajnokságokon, de a top kettőben mindig ott voltunk.

A magyar válogatott 2018-ban 44 szervátültetett – ebből 4 gyermek – és 4 művesekezelt sportolóból áll, velük 16 kísérő utazik Szardínia szigetére. A 28 vese-, 7 máj-, 3 kombinált vese-máj, 4 csontvelő-, 1 tüdő- és 1 szívátültetett sportoló 9 sportágban indul a kontinensviadalon, korosztályos bontásban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás).

 

A válogatott tagjai
[FinalTilesGallery id=’7′]