Szervátültetettek és szervátültetésre várók kvalifikációs úszóversenye

A szervátültetettek és dializáltak két 2022 tavaszi kvalifikációs úszóversenye

A februári szervátültetettek, szervátültetésre várók és dializáltak úszóversenye végén a LEN pont táblázat szerint összesített eredmények alapján történt az eredményhirdetés.

A februári szervátültetettek és dializáltak úszóversenyének legjobb férfi sportolói:

Quittner Péter csontvelőtranszplantál versenyzőnk, Domonkos Ádám májtranszplantált úszónk és Radó Péter májtranszplantált úszóink voltak.

Legjobb női sportolói:

Gyurkó Alexandra májtranszplantált úszó, Sípos Tímea májtranszplantált úszó és Berente Judit vesetranszplantált sportoló nyújtották a legjobb eredményt.

Szervátültetettek és dializáltak úszóversenye
Szervátültetettek és dializáltak úszóversenye

Az áprilisi szervátültetettek és dializáltak úszóversenyének legjobb férfi sportolói:

Domonkos Ádám, Radó Péter és Pengő László voltak a legjobbak.

Legjobb női sportolói:

A női mezőnyben a sorrend pont úgy alakult, mint a februári versenyen, tehát Gyurkó Alexandra májtranszplantált úszó, Sípos Tímea májtranszplantált úszó és Berente Judit vesetranszplantált sportoló nyújtották a legjobb eredményt.

Szervátültetett és dializált úszóink is izgatottan várják az augusztusban Oxfordban megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságára felkészítő edzőtábort.

Az augusztusi kontinensviadalon tíz sportág (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, röplabda, tenisz, tollaslabda, úszás) versenyszámaiban mérték össze tudásukat versenyzőink más nemzetek sportolóival.

Először 1978-ban, Angliában rendeztek Szervátültetettek Világjátékát – Maurice Slapak sebész kezdeményezésére. Az első magyar csapat 1987-ben, Innsbruckban állt rajthoz. Versenyzőink sikert sikerre halmoznak azóta.

Kétévente, páratlan években kerül megrendezésre a Szervátültetettek Világjátéka, köztes években pedig az Európa Bajnokságok, valamint egyéb kontinens játékok és a Téli világjáték zajlik.

Pécsi Annamária

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.