Szervdonációs koordináció 2021-ben is az életmentés szolgálatában  

Minden életmentő transzplantáció egy donációval kezdődik! 

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) a potenciális szervdonorokat jelentő és gondozó kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként végzi 2007. óta a hazai szervkivételi riadók, valamint 2012. óta az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezet együttműködő partnereként az országok közötti szervcserék koordinációs feladatait.  Ennek érdekében önálló szervezeti egységként a Transzplantációs Igazgatóság működteti a Szervkoordinációs Irodát, és azon keresztül a háromszintű donorkoordinátori hálózatot országos szinten, szervkivételi és kórházi koordinátorokkal, valamint a Központi Várólista Irodát, továbbá 2020-tól a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét is.  

OVSZ Szervkoordinációs Iroda

Szervadományozás  

Az OVSz 151 donorjelentésből 102 megvalósult szervkivételi riadó koordinációs feladatait végezte, amelyek során 299 szervkivétel történt elhunytból. 

971 szervfelajánlás érkezett az Eurotransplantból (ET) magyar betegek részére, Magyarország pedig 361 magyar donorszervet ajánlott fel a nemzetközi szervcsere szervezete felé. 

102 elhunyt donorból 29 esetben egyféle szerv és 73 többszerv-kivétel történt.  

Az elhunytból történő szervadományozás tekintetében 2021-ben az alábbi intézményekben volt a legmagasabb a szervdonációs aktivitás:  

  1. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Jósa András Oktatókórház (Nyíregyháza): 13 donorjelentés 
  1. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet (Budapest): 11 donorjelentés 
  1. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Miskolc): 11 donorjelentés 
  1. Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Idegsebészeti Klinika (Debrecen): 11 donorjelentés  
  1. MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház (Budapest): 11 donorjelentés  

A 102 donáció 30 intézményben valósult meg. Átlagosan 4,31 jelentés érkezett egy-egy jelentő kórházból. 114 orvos jelentette a 151 lehetséges donort. A legtöbb esetet jelentő orvos összesen 8 lehetséges donorról adott értesítést. Az OVSZ-nek 22 intézménnyel van együttműködési megállapodása kórházi koordinátor megbízása révén a donációs folyamat intézményi szintű minőségbiztosítása és támogatása érdekében. A donorjelentések 71,52%-a (n=108) kórházi koordinációban résztvevő intézményből érkezett, amelyek 65,74%-a (n=71) megvalósult. Az összes magyarországi megvalósult szervdonáció 69,61%-a (n=71) kórházi koordinátori intézményben történt.  

2021-ben a potenciális donorok átlagéletkora 48,44 év volt, a legfiatalabb elhunyt donor egy 11 éves kisgyermek, míg a legidősebb 77 éves volt. 4 esetben történt szervkivétel 18 év alatti agyhalott szervadományozóból. 

Az agyhalálhoz vezető diagnózisok között leggyakrabban agyi érkatasztrófák, majd koponya trauma és egyéb diagnózisok fordultak elő.  

131 jelentés kapcsán történt szerológiai vizsgálat fertőző betegség kizárása céljából. 130 jelentés esetén történt PCR vizsgálat COVID fertőzés kizárására, a koronavírus átviteli kockázata miatt 13 donáció hiúsult meg.  

Megyei esetszámok tekintetében Budapest áll az első helyen, 37 megvalósult donációval, Somogy, Nógrád és Komárom-Esztergom megyéből nem érkezett donorjelentés, de végül nem történt szervdonáció Bács-Kiskun megyében sem 2021-ben.  

Minden veseátültetést végző egyetemi központban elérhető az élődonoros veseátültetés, amelyet valamennyi centrumban végeztek 2021-ben, összesen 34 alkalommal: Budapesten 26, Pécsen és Szegeden 2, Debrecenben 1. Az élődonorok aránya 25% az összes magyar szervdonor között, míg az élődonoros veseátültetések aránya 17,35%-os gyakoriságú az összes hazai vesetranszplantáció között.  

Szervátültetések 

Elhunyt donorból származó 273 szerv átültetése mellett, 34 élődonoros vesetranszplantációt végeztek, vagyis összesen 307 szervtranszplantáció történt tavaly Magyarországon, 299 szervre váró betegnek adva az új élet lehetőségét.  

A négy centrum agyhalottból 162 vesét ültetett be.  

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán 24, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben pedig további 10 szívtranszplantáció történt.  

59 májátültetést és 4 kombinált vese- és hasnyálmirigy transzplantációt végeztek.  

14 tüdőtranszplantációt hajtottak végre a Semmelweis Egyetem, Mellkassebészeti Tanszéken az év során. 

2021-ben összesen 70 (25,64%) Eurotransplantból származó donorszervet (35 vese, 15 máj, 1 kombinált vese és hasnyálmirigy, 17 szív, 2 tüdő) ültettek be Magyarországon. Hazánkban 299 szerv eltávolítása történt meg elhunyt donorból. A hazánkban eltávolított szervek 27,42%-a (82) az Eurotransplant tagállamaiban került beültetésre. 

Munkában a koordinátorok

Szervtranszplantációs várólisták  

2021-ben összesen 1774 beteg fordult meg a várólistán: 413 új beteg került várólistára és 471 beteg került le várólistáról. 2021. december 31-én a várólistáról transzplantációra kiválasztható betegek száma összesen 966 volt, a várakozók száma szervtípusonként a következőképpen alakult:  

  • 788 beteg vesetranszplantációs várólistán, 
  • 69 beteg májtranszplantációs várólistán, 
  • 61 beteg szívtranszplantációs várólistán, 
  • 34 beteg kombinált vese- és hasnyálmirigy várólistán, 
  • 14 beteg tüdőtranszplantációs várólistán. 

Az év végén listán lévő betegek átlagosan 3,70 éve várnak veseátültetésre, 1,37 éve májra, és 2,36 éve szívre. Tüdőátültetésre 0,70 éve, míg a vese-hasnyálmirigy átültetésre várók 2,47 éve, a hasnyálmirigyre várók 6,74 éve várakoznak. Vese esetében a várakozási idő a dialízis kezdetétől indul. 

Az év során transzplantált betegek közötti várakozási idő a tüdő- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, 0,41 és 0,67 év, illetve májátültetés esetén 1,06 év. Ezt követi a kombinált vese- és hasnyálmirigy, 3,52 évvel és végül a vesetranszplantáció 4,08 évvel.  

Az év végén várólistán lévők és a 2021-ben transzplantáltak többsége is a 19-60 év közötti korosztályba tartozott, a várólistán lévőknél a 18 év alattiak aránya 2%, a 61 év fölöttieké 25% volt. A legfiatalabb várakozó az év végén 2 éves (vese), a legidősebb 81 éves (vese), míg a legfiatalabb transzplantált 6 hónapos (szív), a legidősebb 83 éves (vese) volt.  

Már év elején 5 beteg szerepelt sürgősséggel a várólistán, ezen túl 37 akut kérést (26 szív, 6 máj, 5 tüdő) fogadott el Magyarországról az Eurotransplant, és ezt 28 esetben követhette sikeres transzplantáció (21 szív, 5 máj, 2 tüdő).   

Az OVSz COVID-19 járvánnyal kapcsolatos tevékenysége 2021-ben  

Az OVSz az új típusú koronavírus járvány magyarországi megjelenése és terjedése kapcsán szakmai fórumot hívott életre még 2020-ban, majd rendszeresen szervezett közös szakmai intézkedések egyeztetésére szakmai fórumot az Egészségügyi Szakmai Kollégium, Transzplantáció Tagozat vezető, a Magyar Transzplantációs Társaság elnökség, a 7 magyarországi szervátültetést végző központ vezetőivel és az NNK Transzplantáció szakfelügyelő főorvossal együttműködésben. 2021. év végéig összesen 23 alkalommal történt szakmai egyeztetés.  

Az OVSz Transzplantációs Igazgatósága és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantáció Tagozata közös szervdonációs eljárásrendjét az új típusú koronavírussal kapcsolatban először 2020. február 28-án adta ki, mely az aktuális járványügyi adatok és rendelkezések figyelembevételével folyamatosan frissül.  

Az elhunytból történő szervadományozási programok a pandémia kezdete óta folyamatosan működnek Magyarországon az egészségügyi intézmények áldozatos munkájának köszönhetően. Az agyhalott potenciális donorok jelentése a Szervkoordinációs Iroda mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátásának megtartása szempontjából most még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének, különös tekintettel arra, hogy a megvalósult donációk száma az elmúlt két évben jelentős mértékben csökkent.  

Minden életmentő transzplantáció egy donációval kezdődik! 

dr. Mihály Sándor
Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), Budapest

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.