A szervtranszplantáció nem csupán egy műtét

Tavaly minden eddiginél több szervátültetést végeztek Magyarországon! Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában riportot készítettek Merkely Bélával a Semmelweis Egyetem rektorával, akivel a hazai szervátültetésről, és annak helyzetéről beszélgettek.

Utolsóként léptünk be, és máris dobogós helyen állunk szívátültetések tekintetében. Tavaly minden eddiginél több szervátültetést végeztek Magyarországon. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt arról, hogy a szervátültetések esetében nem pusztán egy műtétről van szó. Kitért továbbá arra is, milyen fejlesztések történnek az egyetemen, illetve ezáltal céljuk, hogy bekerüljenek a világ 100 legjobb egyeteme közé.

A hat éve elindított, közel 400 szervezetet összefogó nemzetközi együttműködésnek köszönhetően 2018-ban tíz százalékkal több szervtranszplantációs műtétet végeztek el Magyarországon az előző évhez képest.

A 327 transzplantáció nemcsak egy műtét – jelentette ki Merkely Béla. Először is, ezeket a betegeket diagnosztizálni kell, megfelelő módon fel kell készíteni őket a szervátültetésre, várólistára kerülnek, megtörténik a műtét és a beteg élete végéig a Semmelweis Egyetemre jár, remélhetőleg egy kiváló életminőségben.

A teljes beszélgetés megtekinthető az ECHO TV oldalán!

(Borítókép: echotv.hu)