Sci-fibe illő jelenetek és a szervdonorkérdés

Ki lehet ma Magyarországon szervdonor? Miért számít úttörőnek a vér nélküli májtranszplantáció? A Life.hu prof. dr. Máthé Zoltán sebészprofesszorral készített interjút, aki már több mint 500 májátültetést végzett. Nevéhez fűződik az itthon teljesen új módszernek számító vér nélküli májtranszplantációk bevezetése. Ő végezte az első hazai felnőttkori élődonoros májátültetést is. Kanadában, Svájcban és Németországban szerzett nemzetközi tapasztalatával 2014-ben a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója lett, és jelenleg itthon segíti a betegek mielőbbi gyógyulását.

A szervátültetés mikéntjéről a legtöbben csak a kórházas tévésorozatokból szereznek információt. Pedig a valóságban sok dolog nem úgy történik, mint a filmkockákon. A Life.hu most prof. dr. Máthé Zoltán sebészprofesszorral készített interjút, aki többek között arról beszélt, hogy ki lehet ma Magyarországon szervdonor és arról is, hogyan alkalmazza a hazánkban úttörőnek számító vér nélküli májátültetést a betegek gyorsabb gyógyulása érdekében. Azt is elmondta lapunknak, hogy mennyire engedheti be a műtőbe az érzelmeket egy transzplantációs csapat tagjaként.

Pályája során fordultak már elő extrém esetek. Egy alkalommal például egy 50-60 kilogrammos páciensből 22 kilogramm súlyú májat operált ki. „Ez volt az egyik legnagyobb máj, amit eltávolítottam. A nagy súlyt a különböző méretű, folyadékkal telt ciszták okozták. Az utána beültetett egészséges májjal a beteg sikeresen és gyorsan felépült” – árulta el a professzor.

A teljes interjú prof. dr. Máthé Zoltánnal elolvasható ITT, a Life.hu-n!

(Borítkép: Shutterstok, Forrás: Salánki Zsófia / Life.hu)