Táplálkozási tippek és praktikák a bezártságra

Hogyan figyeljek az étkezésemre karantén idején? Hogyan ne hízzak el most?

Most, hogy kényszerből az otthonainkba szorultunk, drasztikusan lecsökkent a mindennapi energiafelhasználásunk. Úgy gondolom, és tapasztalatból is érzem, apró trükkökkel megelőzhetjük, hogy észrevétlenül meghízzunk. Íme néhány tipp, amit én is csinálok itthon, hogy ne csak egyik szobából üljek a másikba a munka után.

Forrás: www.medicalnewstoday.com
 • Együnk sok zöldséget!
  A zöldségekben lévő rostok telítettségérzést okoznak, így később érezzük magunkat éhesnek. A gyümölcsök is sok rostot tartalmaznak, de cukrot is, ami viszont túlzott energia bevitelt jelenthet. Másfelől a zöldségek, még ha nem is annyit, mint korábban, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek segítik a szervezet megfelelő működését, az optimális immunválasz kialakulását.
 • A levesek előnyben!
  A levesek nagy előnye, hogy telítik a gyomrot a főétel előtt, így azokkal már nem tudunk annyi energiát bevinni.  A krémlevesekkel viszont óvatosan kell eljárni: ne használjunk hozzá tejszínt, helyette inkább tejet, tejfölt, joghurtot, vagy ami még jobb, a leves alapanyagát pépesítsük.
 • Délelőtt többet ehetünk
  Ahogy a mondás is tartja, reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus.  A reggeli nem véletlen a nap legfontosabb étkezése: egész éjjel éheztünk.  Az emésztőrendszer folyamatos, és egyenletes leterheltsége érdekében az ebédnek már érdemes szerényebbnek lenni, hiszen még a reggeli is ott van emésztés alatt. Ahhoz pedig, hogy a beleinket és az egész szervezetünket megkíméljük, ennél a vacsora még szerényebb kell, hogy legyen. Időzítsük ezért a salátákat vacsorára (később érzünk majd éhséget is, ahogy az előző pontban írtam), délelőtt pedig ehetünk, szinte akármit. A másik jelentősége ennek, hogy délelőtt eszünk többet, hogy nagyobb eséllyel használjuk fel a bevitt energiát, mint éjszaka, alvás közben.
 • Válasszunk kisebb tányért!
  Ez amolyan „érzéki csalódás”. A levesre kevésbé érvényes ez, nem  is olyan fontos, mint a főételre. A kisebb tányért megpakolhatjuk úgy, mint a nagyot szoktuk, mégsem fér rá annyi minden, így biztosan csökkenthetjük az étel mennyiségét, így a bevitt energiát is. 
 • Vágjunk vékonyabb szeletet a kenyérből!
  Minimális, alig észrevehető „átverés” az agyunknak, mégis sokat számíthat a csökkent energia felhasználás kompenzálásában.
 • Azért a mozgás nem maradhat ki teljesen!
  Mozogni lehet kertben  és emeletes házban is. A kertes házban elég magától értetődő, hogy kimegyünk, és legalább körbemegyünk egyszer-kétszer naponta, söprünk, ásunk, gereblyézünk, vagy bármi. De egy emeletes házban is van több lehetőség. Nagyon jó tippeket találtam a www.szuloklapja.hu oldalon. Az egyik kedvencem, amikor egy dobókockával „dolgozunk”: minden számhoz rendelünk egy mozgást (fekvőtámasz, guggolás…), és legalább 20-30 percet eljátszunk vele.
 • Ami mégis a legfontosabb: kapcsoljuk ki a tévét!
  A legnagyobb részben az üres idő eltöltésére a televízió szolgál. Fontos tudnunk, hogy erősen eltereli a figyelmünket a saját testünkről. Ezért kapcsoljuk ki, legalább arra a kis időre, amíg az étkezés zajlik. Ha így teszünk, hamarabb  „meghalljuk”, amikor eleget ettünk és nem visszük túlzásba a megszokott adaggal, amit már esetleg a gyomor a feszülésével jelez az agyunknak, ez a legtöbb esetben, már késő. Egyébként ezzel erősíthetjük a családi köteléket is. J

Mindenkinek jó egészséget!

Zsibrita Kinga dietetikus, háromszoros veseátültetett

(Borítókép: www.carebridgedialysis.com)