Tudtad, hogy az agyhalál egyenlő az egyén halálával?

Az agyhalott halott.

Agyhalál esetén az agy összes működése végérvényesen és visszafordíthatatlanul megszűnik. Különösen azért fontos erről beszélni, mert az agyhalottat mesterségesen lélegeztetik és egy ideig még dobog a szíve, amely kétségeket ébreszthet, hogy valójában halott-e.

Az agyhalál kialakulásának az oka az agy vérellátásnak és oxigén ellátásának megszűnése. Az agy a kemény, csontos koponyán belül helyezkedik el. Ha egy baleset, agyi történés vagy tartós oxigénhiányos állapot miatt súlyos agykárosodás alakul ki, az agy duzzadni kezd, ebben azonban a csontos koponya megakadályozza. Így az agyban a nyomás egyre nő. Amikor az agyduzzanat miatt egyre növekvő nyomás nagyobb lesz, mint a vérnyomás, akkor nem tud több vér bejutni az agyba, mely ezért oxigén- és tápanyaghiány miatt néhány perc alatt elpusztul, s beáll az agyhalál. Az agy azon részét, amely a szervek összehangolt működésének biztosításáért, a külvilággal való kapcsolattartásért felelős, agytörzsnek nevezzük. Az agytörzs elpusztulásakor azonban a szív még képes önállóan dobogni, és pumpálja a vért a test többi része felé.

Az agyhalott nem képes önálló légvételre, mert az agyhalál következtében az agytörzsben található légzést szabályozó központ szintén elhal.  Lélegeztetőgéppel azonban átmenetileg fenntartható a megszűnt légzés, ezért az oxigén még eljut az agyhalott dobogó szívéig, a hasi és mellkasi szervekig. Az agyhalott lélegeztetésével egy rövidebb időszakra az agyhalottnak fenntartható a vérkeringése, és ezáltal az agy kivételével a többi szerv működése is biztosítható. Az agyhalott – noha még ver a szíve és lélegeztetik – nem érez semmit, nem hall, nem lát, nincsenek gondolatai, hiszen elhunyt. Ugyanis minden agyműködése megszűnt.  Az agy halála az egyedi személyiség halála is egyben.

Az agyhalál nem egyenlő a kómával.

A kóma, magyarul eszméletlenség, sok idegrendszeri betegségnek lehet tünete és sokszor csak átmeneti állapot. Kómában a szervek működését összehangoló agytörzs még működik.  Kóma esetén csak az agy egyes része vagy részei károsodnak, ezért a kómából való felépülésre, a kiváltó októl függően lehet esély. Az agyhalott azonban nem csak eszméletlen, de emellett biztos jelei vannak az agy végérvényes elhalásának is. Ezért az agyhalál halál, nincs lehetőség a gyógyulásra.

Több érdekességet a témában az OVSZ oldalán találhatsz: https://www.ovsz.hu/hu/oco/agyhalal