Tudtad, hogy mi a feltételezett beleegyezés elve?

Ha valaki életében nem tiltotta meg írásban, hogy holttestéből szervet/szövetet eltávolítsanak, akkor az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

Az elhunytból, pontosabban agyhalottból történő szervadományozás a feltételezett beleegyezés elve szerint történik Magyarországon és a legtöbb európai országban.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltotta meg írásban, hogy holttestéből szervet/szövetet eltávolítsanak, akkor az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni. Mindenkinek joga van tiltakozni a szervdonáció ellen, ugyanakkor mindenkinek felelős döntést kell hoznia saját szervei halála utáni sorsáról. A legtöbb magyar és európai lakos támogatja a szervadományozást személyesen, vagyis halálunk után felajánlanánk szerveinket szervátültetési céllal más, beteg emberek megmentése érdekében.

Annak is van teendője, aki személyesen támogatja a szervadományozást, hiszen ezt a döntésünket helyes és fontos megosztani családtagjainkkal, mert egy tragikus, nem várt pillanatban erre a döntésünkre visszagondolva, az elhunytat legjobban ismerő család meg tudja erősíteni az elhunyt szervadományozásról szóló végakaratát.

További információ: https://www.ovsz.hu/hu/oco/szeretnek-szervdonor-lenni

Tiltakozó nyilatkozatot cselekvőképes személy közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban tehet. A tiltakozás kinyilvánításának legbiztonságosabb módja, ha a tiltakozó elküldi nyilatkozatát az OVSZ által működtetett Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regisztere részére: https://www.ovsz.hu/oco/nsztr

További információ: https://www.ovsz.hu/hu/oco/nem-szeretnek-szervdonor-lenni