Tudtad, hogy Magyarország 2013-tól az Eurotransplant teljes jogú tagja?

A határokon átnyúló együttműködés nem csak a minőség javulását, de a rendelkezésre álló szervek számának növekedését is eredményezi, amely így több élet megmentését teszi lehetővé.

Tudtad, hogy Magyarország 2013-tól az Eurotransplant teljes jogú tagja és ezzel jelentősen nőtt a betegek szervhez jutási esélye? 

Az Eurotransplant Alapítvány nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. Az Eurotransplant elkötelezett a rendelkezésre álló donorszervek lehető legjobb felhasználása tekintetében, ezért minden donorszervet, amennyire lehetséges, az annak leginkább megfelelő recipiensnek utal ki. Szervallokációs rendszerük objektív, orvosi és etikai megfontolásokon alapul. Testületein keresztül nyernek beleszólást az orvosok, tudósok, és döntéshozók az Eurotransplant irányelveinek és szemléletmódjának kialakításába.

A hazai transzplantációs szakma hosszú ideje kereste a lehetőséget nemzetközi együttműködés megvalósítására, elsősorban azon betegek érdekében, akik esetében a megfelelő szervhez jutás kisebb eséllyel valósítható meg, mint más betegek esetében, ugyanazon várólistán. Az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezethez történő csatlakozás ezt a problémát hivatott megoldani.

Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte elterjedt gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt több százezer beteg számára. Napjainkban a szervátültetés a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumú veseelégtelenségben, míg olyan szervek esetén, mint a máj, a tüdő és a szív, az egyetlen rendelkezésre álló gyógymód. A határokon átnyúló szervcsere lehetővé teszi a donor és a recipiens közötti legjobb egyezés biztosítását, különösen olyan betegcsoportok számára, mint a sürgősséggel szervre várók, az immunizált betegek és a gyermekek.

Emellett a jelentősen nagyobb közös várólistán nagyobb eséllyel lesz alkalmas recipiens olyan donorszervekre is, melyeknek minősége elmarad az optimálistól, de neki mégis jobb megoldás, mint tovább várakozni. Így a határokon átnyúló együttműködés nem csak a minőség javulását, de a rendelkezésre álló szervek számának növekedését is eredményezi, amely így több élet megmentését teszi lehetővé.

Több érdekességet a témában az OVSZ oldalán találhatsz: https://www.ovsz.hu/hu/oco/eurotransplant